Nincs pénze Bulgáriának az Eurovíziós Dalfesztiválra

Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:20
A bolgár Equinox a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon
Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto
Nem indul Bulgária a jövő évi tel-avivi Eurovíziós Dalfesztiválon. A döntést a Bolgár Nemzeti Televízió (BNT) igazgatótanácsa hozta meg és pénzügyi okokkal magyarázta azt.
A BNT vezetése a bolgár közszolgálati televízió honlapján megjelent közleményben hozta nyilvánosságra a döntést. A lépést azzal indokolta, hogy az része az általános kiadásoptimalizálási programjuknak.
Bulgária 2005 óta minden évben részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon. Hazája képviseletében Krisztian Kosztov tavaly a második helyen végzett Beautiful Mess című dalával, idén Lisszabonban az Equinox a 14. lett.
A jövő évi, 64. Eurovíziós Dalfesztivál 2019. május 14-től 18-ig lesz Tel-Avivban. Izrael Netta Barzilai idén májusi lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.
Szerző

Túszt ejtett és gyújtogatott egy fegyveres a kölni főpályaudvaron

Publikálás dátuma
2018.10.15. 14:06

Fotó: Oliver Berg / AFP/dpa
A rendőrök előbb tárgyalni próbáltak a támadóval, majd mikor kiderült, hogy megpróbálhatja felgyújtani túszát, a támadás mellett döntöttek. Nem zárható ki, hogy terroristával volt dolguk.
Túszejtés történt hétfőn a németországi Kölnben, a nagyváros főpályaudvaránál. Az MTI az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi rendőrség közleménye alapján azt írja, a túszejtés a főpályaudvar melletti tér, a Breslauer Platz térségében történt, a helyszínre bevetési egységeket küldtek. Azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint lövéseket lehetett hallani, hangsúlyozták, hogy nincs ilyen információjuk. A Deutsche Welle szerint egy férfi egy nőt ejtett túszul egy gyógyszertárban, a főpályaudvar épületében. A rendőrség kiürítette az épületet és lezárta a környéket. Mindenkit arra kértek, hogy kerüljék el a környéket, valamint ne osszanak meg fotókat vagy videókat az akcióról. A pályaudvarok biztonságáért felelős szövetségi rendőrséghez 13 óra körül jutott el, hogy egy fegyveres tartózkodik a gyógyszertárban. Az üzletből füst áramlott ki, ezért a tűzoltókat is riasztották. 
Rendőri akcióval ért véget a túszejtés.

A hatósági közlemény alapján a rendőrök végeztek a túszejtővel, aki még így is túlélheti a történteket: a legutóbbi hírek szerint megkezdték újraélesztését. A szövetségi rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete közölte, a műveletben egy túsz könnyebben megsérült.
Később bombát keresve kutatták át a továbbra is lezárt épületet.
Nem zárható ki, hogy terrortámadás történt

- írja a Spiegel Online. Egy a helyszínen talált igazolványból arra következtetnek a hatóságok, hogy egy 55 éves, büntetett előéletű szíriai állampolgár volt a támadó. Az okmány tulajdonosának 2021-ig volt engedélye Németországban tartózkodni. Korábban lopásért és csalás miatt került a rendőrség látókörébe. Azt ugyanakkor még nem lehet biztosan tudni, az igazolvány tulajdonosa és a súlyosan sérült túszejtő valóban ugyanaz a személy-e.
Molotov-koktélt is robbantott a támadó

- nyilatkozta egy rendőrségi szóvivő. Egy gyorsétteremben okozott tüzet, megsebesítve egy 14 éves lányt. A pontos körülmények nem ismertek; amit tudni, hogy a férfi az étteremből menekült a gyógyszertárba, ahol egy nőt túszul ejtett.
A lap szerint a hatóságok kapcsolatba is léptek a támadóval. Szabad elvonulást követelt, illetve azt, hogy az étteremben maradt bőröndjét és utazótáskáját visszakaphassa - valószínűleg a tűzszerészet ezekben kutatott robbanószerkezet után. Követelte továbbá egy tunéziai állampolgár szabadon bocsátását - ezzel kapcsolatban nem közöltek részleteket.
Mikor azonban a hatóságok tudomására jutott, hogy a férfinél gyúlékony folyadék van, úgy döntöttek, a tárgyalás helyett a támadás mellett döntöttek. Ez történt 14 óra 50 perc körül - közel két órával a krízis kezdete után. Egy rendőr szerint a túszejtő "komoly veszélyt jelentett" a túszra, és
mikor a rendőrség támadásba lendült, a férfi feltehetően megpróbálta felgyújtani a nőt.

Ezt sikerült megakadályozni azzal, hogy lelőtték. Fegyvernek látszó tárgy is volt a támadónál, de még nem tisztázódott, az valódi lőfegyver volt-e, vagy gázpisztoly. Súlyos sérüléseit kórházban látják el.
Szerző
Témák
Köln túszejtés
Frissítve: 2018.10.15. 20:58

Szijjártó: Magyarország semmilyen, Lengyelország elleni szankciót nem fog megszavazni

Publikálás dátuma
2018.10.15. 09:22
Megnyugodhat Szijjártó Péter, a TEK vigyázza majd az álmát
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tárcavezető Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel egyeztetett.
Magyarország semmilyen, Lengyelország elleni szankciót nem fog megszavazni, és számíthat Lengyelország támogatására mindvégig a hetes cikkely szerinti eljárás során – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását megelőzően az MTI-nek Luxembourgból eljuttatott közleményében. A külgazdasági és külügyminiszter – aki éjszakába nyúlóan egyeztetett Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel – aláhúzta, hogy a felek kölcsönösen biztosították egymást országaik támogatásáról.  Közölte, hogy a megbeszélés fő témái a Magyarország és Lengyelország ellen zajló európai uniós eljárások, valamint a migrációs kihívások voltak. A felek egyetértettek abban, hogy az országaik ellen indított eljárások tisztán politikai alapú támadások, és mind a lengyel, mind a magyar intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az európai uniós jogszabályokkal. A politikai alapú támadások oka egyértelműen a két ország migrációs politikája, amelynek kapcsán aláhúzták, hogy sem Lengyelország, sem Magyarország nem fog befogadni illegális bevándorlókat, és elutasítanak mindenfajta kötelező betelepítési programot – közölte Szijjártó Péter.
Szerző