Előfizetés

Tízszeresére emelte aranytartalékát az MNB

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 11:20

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, ezzel az aranykészlet nagyságát a 70 évvel ezelőtti historikus szintre emelte – közölte a jegybank. Ennek eredményeként 2018. októberében a nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett. 1986 óta most először vásárolt újra aranyat a Magyar Nemzeti Bank. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euróövezeti közép-kelet-európai országok átlagának. Az aranytartalék emelésére és fizikai formában történő hazaszállítására 2018 októberének első felében került sor.
A hazai aranytartalék 31,5 tonnára történő emelése során az MNB figyelemmel volt a nemesfém jegybanki tartalékokban betöltött nemzetközi és regionális szerepére is. Ezzel a magyar aranytartalék a teljes nemzetközi tartalékon belüli arányt tekintve a közép-kelet-európai régiós átlagnak megfelelő 4,4 százalékra emelkedett. E lépéssel a nemzetközi rangsor végéről egészen a középmezőnyig sikerült előrelépni, mind az aranytartalék méretét, mind pedig arányát tekintve” – olvasható a közleményben.

Mészáros cégei 96 milliárdos felárral vállalták el a közbeszerzéses munkákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 11:10

Fotó: Népszava
Valahogy mindig sikerül úgy nyernie a felcsúti üzletember érdekeltségeinek, hogy az eredetileg becsült árnál magasabbat ajánlottak.
A három legismeretebb Mészáros-érdekeltség különböző konzorciumok tagjaként 96 milliárdos felárral végezte el az elnyert munkákat – írja a 444.hu. Az elmúlt években számos olyan eset volt, amikor Mészáros Lőrinc valamelyik érdekeltsége az eredetileg tervezettnél jóval magasabb ajánlattal jelentkezett be egy pályázatra, valódi árverseny nem alakult ki, és meg is kapta a megbízást. A portál összeszedte, mennyi plusz jött így össze a legismertebb Mészáros-érdekeltségeknek.

Mészáros és Mészáros Kft.

A portál a Mészáros és Mészáros váltakozó partnerekkel közös közbeszerzéseit átnézve úgy számolt, hogy körülbelül 44 milliárd forinttal az eredetileg tervezett ár fölött vállalta az összesen több százmilliárdos munkákat Mészáros egyik központi cége 2015 óta. Ebben nincs benne az összes közbeszerzése a Mészáros és Mészárosnak, csak az, amiben meg volt adva az eredeti ár is. Mint írják, 20 százalékkal magasabb összegért vállalták el a feladatokat, mint amennyit arra eredetileg szántak. Arányában a legdöbbenetesebb túllépési rekord egyébként a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése volt. Erre a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és a Duna Menti Regionális Vízmű írt ki pályázatot, 1,7 milliárd forint értékben. A Mészáros és Mészáros a szennyvízpályázatoknál megszokott partnerével, az EuroAszfalttal nyert egy 4,7 milliárdos ajánlattal – vagyis Mészárosék a becsült érték majdnem háromszorosáért vitték el a munkát.

R-Kord

Bár nincs mindenhol megadva az eredeti ár a pályázatoknál, azoknál ahol megadták összesen 50 milliárd forintos különbözet látható az eredetileg kalkulált ár és aközött, amennyiért az R-Kord elvállalta a munkát. Az eredeti árra körülbelül 22 százalékot raktak rá. 

Fejér B. Á. L.

A Mészáros Lőrinc három gyerekéről elnevezett Fejér B.(eatrix) Á.(gnes) L.(őrinc, jr.) nevű céget 2015. június 17-én jegyezték be. A portál szerint ez alatt a rövid idő alatt 31 milliárd forintnyi megrendelést nyert el közbeszerzésen a Fejér B.Á.L. a társaival. De még ennél is több lehet a cég állami megrendelése, mert például van egy még egy plusz 40 milliárdos keretmegállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a „feladataihoz kapcsolódó kivitelezési munkák elvégzésére”, ebben a Fejér B.Á.L. mellett még öt cég vesz részt. Nem minden tendernél tüntették fel az eredetileg tervezett árat. Ahol ez kiszámolható, ott 1,8 milliárdos pluszban van a Fejér B.Á.L.

Megrohamozták a bankfiókokat a lakástakarék miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.16. 10:27

Fotó: Kollányi Péter / MTI
Már hétfőn kígyóztak a sorok, a törvénymódosító javaslat akár már szerdán életbe léphet.
Óriási roham indult a bankokba a parlament elé került törvénymódosító javaslat után, ami teljesen megszünteti a lakástakarék-pénztárak állami támogatását, és amit kivételes eljárásban tárgyal az Országgyűlés, így akár már szerdán életbe léphet – írja az Index. Kollégánk hétfőn kora délután még nem tapasztalt tömeget az Erste Bankban, de az ügyintéző – aki tőle értesült a módosító javaslatról – azt mondta, a központ elérhetetlen a túlterheltség miatt.    A portál szerint viszont az OTP-fiókokban az ügymenetet már hétfőn lassította, esetenként teljesen blokkolta a szokatlanul nagy érdeklődés. Az eleve kevéssé frekventált Hegyvidék Központban található fiókban hétfőn fél 3 körül még gördülékenyen ment minden, ám az ügyintéző már akkor azt mondta, hogy a szerződésmódosítás funkció a túlterheltség miatt nem működik. A fiók a hivatalos hat órás zárás helyett az ltp miatt végül este 9 körül zárt be. A Flórián téri fiókban egy órával később már 40 fős tömeg gyűlt össze lakástakarék-pénztár nyitására várva. Valószínűleg közülük nem került mindenki sorra zárásig, főleg, mert a lakástakarék-pénztár nyitásával foglalkozó informatikai rendszer alaposan belassult, az ügyintézési idő pedig jelentősen megnövekedett a normálishoz képest. A Fundamentát is megrohamozták, kisebb tömeg érkezett a központi irodához, hogy ltp-s szerződést kössön. Az Index azt írja, kedd reggel a Rákóczi téri OTP-nél, a fiók nyitásakor tízen álltak, mindenki lakástakarék-pénztárt akar nyitni. Olvasójuk beszámolója szerint a Fundamentánál is sokan voltak, de a sor gyorsan leapadt, az ügyintézők profin kezelték a helyzetet, előre kiosztották a kitöltendő papírokat. Az egyik ügyintéző azt mondta, hatig biztos dolgoznak, de valószínűleg tovább is, ezért akár a hivatalos nyiltvatartási idő után is érdemes lehet még odamenni.

Már kedden elfogadhatják

Mi is beszámoltunk arról, hogy felmenő rendszerben szüntetné meg a lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatását Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke. A fideszes politikus hétfőn nyújtotta be ezzel kapcsolatos egyéni képviselői indítványát, amelyet azzal indokolt: a lakástakarékpénztári konstrukció nem szolgálta elég eredményesen az otthonteremtést, az azt működtető és forgalmazó pénzintézetek viszont 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert. A gazdasági bizottság azonnal tárgysorozatba vette a törvényjavaslatot, amelyet a parlament kivételes sürgősséggel már kedden elfogadhat, de visszamenőleg nem lenne hatályos. Vagyis aki már rendelkezik ilyen megtakarítással, az továbbra is megkapná a 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatást. Aki viszont az új szabályozás hatálybalépése után kötne vagy hosszabbítana meg lakáskassza-szerződést, az már nem számíthat az állami apanázsra. Mivel a konstrukciót kínáló 3 pénzintézet – a Fundamenta Lakáskassza, és az OTP és Erste lakástakarék pénztárak - jelenleg mínuszba forduló kamatot ad a lakáskasszás megtakarításokra, az állami támogatás nélkül nem lenne értelme a továbbiakban ilyen szerződéseket kötni. A hír hatására órák alatt többszörösére nőtt az érdeklődés a lakástakarékok iránt.