A Fidesz is boldogan rásegít a Jobbik válságára

Publikálás dátuma
2018.10.17 06:00
Itt még együtt: Sneider Tamás jelenlegi, Vona Gábor korábbi elnök és Toroczkai László, a szakadárok vezére
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
A kormánypártok úgy egyengetik a Jobbikon belüli konfliktusokat, mint a curlingkő útját a seprő sportolók – állítják fideszes politikusok. Van aki bevallotta: jól szórakozik a párt belharcait látva.
– Nem kis munkánk volt benne, hogy egy szintre hozzuk a Jobbikot és a baloldalt, és így biztosítsuk be a fölényes győzelmünket. Egyáltalán nem fogok örülni, ha a Jobbik szétesik és ez a rendszer megbomlik, mert ez nekünk egy kényelmes helyzet volt – mondta saját választókörzetéről egy megyei jogú város volt fideszes polgármestere, amikor a Jobbik válságával kapcsolatban kérdeztük a véleményét. Az önmagát egykor radikálisként meghatározó párt ugyanis hiába érte el eddigi legjobb eredményét a választáson, mégis válságba sodródott április 8. után. A krízist azonban a jobbikosok szerint nem csak a vesztes választások utáni – természetesnek tekinthető – feszültség okozza, hanem a Fidesz aknamunkája is. Ezzel néhány kormánypárti képviselő is egyetértett. – Ez olyan, mint a curling: a kő tehetetlenül csúszik a jégen miután meglökted, de alaposan rá tudsz segíteni, hogy éppen melyik követ lökje meg. Most szerintem mi egyengetjük az utat a Jobbik bomlása előtt - élt a politikus egy sporthasonlattal.

– Toroczkaiék kiválása is a Fidesz műve volt, Volnerék balhéját igazából egy kicsit későbbre vártam személy szerint, de lehet, a Fideszben úgy gondolták: mostanra időzítik, hogy nehogy több szó essen a kongresszusunkon elfogadott új stratégiánkról – mondta egy jobbikos vezető. A stratégia lényege, hogy a Jobbik innentől a „rendszer ellenállóinak” definiálja magát, ez konkrét politikai tettekben még nem realizálódott. Érdekes, hogy korábban a Mi Hazánk egyik alapítója is elismerte lapunk munkatársának, hogy tisztában vannak vele: a Fidesznek érdeke a mozgalom jelentőségének felnagyítása a nyilvánosságban, ezért számol be róluk rendszeresen a kormánymédia. A Fideszt sejti a válság (a krízis folyamatáról részletesen a keretes írásunkban olvashat) háttérében több kormánypárti politikus is. -  Ezt Orbán Viktor szervezi, nekem nincs kétségem efelől – fogalmazott egy kormányzati pozícióban lévő forrásunk. A már idézett egykori polgármester is azt mondta, „erősen rásegítenek a Jobbikban zajló folyamatokra”, bár szerinte a válság önmagától alakult ki.
Hozzá hasonlóan mások is úgy látják a párton belül, hogy nem feltétlenül kedvez a Fidesznek a Jobbik szétesése, mert a hosszú távú következmények nehezen jósolhatók meg. Az egyik budapesti kormánypárti politikus szerint például az lesz a közvetlen következmény, hogy a Jobbik biztosan nem szerez három mandátumot a jövő évi EP-választásokon, de még a két hely elnyerése is gondot okozhat.  Többen is megemlítették, hogy a párt alól most éppen az a vidéki aktivistahálózat tűnhet el, amely a Jobbik erejét adta. - A szocik teljesen eltűntek vidéken, a Jobbik éveken keresztül erősen jelen volt, de ha a parlamenti frakció légüres térbe kerül és a helyiek elfordulnak tőlük, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek - mondta egy képviselő. Egy kormánytag csak annyit mondott kérdésünkre, hogy „rendkívül jól szórakozik” a Jobbikban történteken, szerinte „most csak az történik, hogy azok a nácik, akik rájöttek, hogy nem lehetnek nyíltan nácik, összevesztek azokkal, akik továbbra is nyíltan nácik szeretnének maradni”. Hétfőn egyébként a parlamentben a kormánypárti képviselők rendre úgy reagáltak a Jobbikos felszólalásokra, hogy a (mérsékelt) radikálisok témái megegyeznek az LMP által felvetettekkel, így „a két párt már biztosan egyeztetett egymással”. - A Fidesz most megpróbálja úgy beállítani a helyzetet, hogy van két fuldokló, akik egymásba kapaszkodva próbálnak túlélni és valljuk be, ebben pillanatnyilag van is igazság – mondta erre egy LMP-s képviselő.

Otthagyja a Jobbikot Volner János

Kilép a Jobbikból Volner János, a párt korábbi alelnöke – ezt maga a politikus jelentette be kedden délután. Volnert korábban már kizárta soraiból a párt parlamenti frakciója, és etikai vizsgálat is indult ellene, aminek a vége a pártból való kizárás lehetett volna, de ő nem várta meg az általa koncepciósnak tartott eljárás végét. A konfliktus előzménye, hogy Volner az elnökség feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte a Jobbik választókerületi elnököknek és szervezőknek írt levelében. A kormánypárti Figyelőhöz kiszivárogtatott levélben Volner leszögezte, hogy a Jobbikban zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általa is támogatott néppártosodáshoz. Kifogásolta, hogy a párt elnöke és helyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton szövetséget kíván kötni a „liberális, balközép”, az „önfelszámolás útján haladó” LMP-vel. A volt alelnök keddi sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy a Jobbikban „balliberális fordulat” zajlik, ami számára elfogadhatatlan. Volner János kizárása után Apáti István és Fülöp Erik is bejelentette, hogy elhagyja a Jobbik frakcióját. Fülöp már korábban kilépett a pártból, Volner pedig kedden azt mondta: Apáti is ezt teszi. A párt mind a három képviselőt felszólította, hogy adja vissza parlamenti mandátumát, de ők ezt nem teljesítették, jelenleg is független képviselők. Volner a folytatást „homályosnak” nevezte, vagyis nem erősített meg, hogy a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozna. Mirkóczki Ádám, a Jobbik új kommunikációs igazgatója egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy minden pénteken úgynevezett rágalominfót tartanak majd, ahova kifejezetten a „valóságot meghamisító fideszes médiát” várják. Volner kilépéséről csak annyit mondott: „teátrális módon előre menekült”. (Cz. G.)

Frissítve: 2018.10.17 07:28

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.