Lavrov: Oroszország kiléphet az Európa Tanácsból

Publikálás dátuma
2018.10.16. 21:00
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
Fotó: ANTON DENISOV / SPUTNIK
Az orosz külügyminiszter szerint sokkal fontosabb országának tagsága az európaiaknak, mint Moszkvának.
Oroszország kész befizetni tagsági díját az Európa Tanácsnak (ET), de csak akkor, ha visszakapja jogosultságait az ET Parlamenti Közgyűlésében – nyilatkozta az Euronewsnak Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
"Hallottam, hogy vannak orosz parlamenti képviselők, akik úgy gondolják, ha továbbra is kegyvesztettek leszünk, azzal az Európa Tanács a saját halálos ítéletét írja alá"

- fogalmazott Lavrov. Az Európa Tanács 2014-ben függesztette fel Oroszország szavazati jogát a Krím-félsziget annektálása miatt.
Az orosz külügyminiszter szerint országának ET-tagsága valójában csak az európai országoknak fontos. "Ha el akarják kergetni Oroszországot az Európa Tanácsból, nem szerezzük meg nekik ezt az örömet, inkább magunktól távozunk" - tette hozzá.
Lavrovot a Szkripal-ügyről is kérdezték, ám csak annyit mondott: "Ha minden, amit kapunk egy döglött macska vagy hörcsög teste, vagy – sajnálom – egy szegény hajléktalan nőé, meg még egy kölnisüveg, akkor azt kell mondjam, ez az egész groteszknek tűnik".
Szerző

Lezuhant egy ukrán vadászgép, meghalt egy amerikai pilóta is

Publikálás dátuma
2018.10.16. 19:35
Ukrán festésű Szu-27 - illusztráció
Fotó: Genya SAVILOV / AFP
Gyakorlatozás közben lezuhant kedden egy Szu-27 típusú vadászrepülőgép a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyében, mindkét pilótája, egy ukrán és egy amerikai állampolgár, életét vesztette - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének sajtószolgálata.
A gép Ulaniv falu közelében zuhant le, Berdicsiv és Hmilnik települések között.
"Sajnálattal közöljük, hogy a kereső-mentőcsoporttól származó információ alapján megtalálták a két pilóta holttestét. Az egyik közülük az ukrán légierő, a másik az amerikai Nemzeti Gárda légierejének tagja volt - írta sajtóközleményében a vezérkar.
Az ukrán katonai portál (Mil.In.Ua) szerint a vadászgép a Tiszta égbolt-2018 fedőnevű nagyszabású ukrajnai nemzetközi hadgyakorlaton vett részt. A gyakorlat - amelyen Ukrajnával együtt kilenc ország vesz részt, az Egyesült Államok, Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Észtország, Hollandia, Lengyelország, valamint Románia - október 8-án kezdődött, és október 19-ig tart.
Szerző

Elismerte a Google, cenzúrázott keresőt fejleszt Kínának

Publikálás dátuma
2018.10.16. 19:30

Fotó: Bai kelin / Imaginechina
Sőt, kifejezetten jól állnak vele. A Google vezérigazgatója szerint a rezsim érdekeit kiszolgáló fejlesztés segít majd a rákos embereknek.
A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai egy panelbeszélgetésen nyilvánosan is elismerte, 2017 óta építik a cenzúrázott keresőt Kínának - írja az Engadget. Mint a hírt kiszúró hvg.hu felidézte, augusztus elején komoly felháborodást okozott a hír, mi szerint a kínai piacra egy olyan keresővel törne be a cég, ami cenzúrázza a rezsimnek nem tetsző találatokat - így például nem lehet vele az emberi jogokra és hasonlókra keresni. A Google sokáig hallgatott a dologról, és munkatársait is erre kényszerítette.
A csöndet szeptember végén Keith Enright, a cég adatvédelmért felelős igazgatója törte meg, aki az amerikai szenátus Kereskedelmi, Energiaügyi és Szállítási Bizottsága előtt elmondta: valóban létezik a Dragonfly nevű projek. Enright akkor állította, nem tudja, mit takar a név. Pichaikeddi nyilatkozata alapján azonban kiderült: pontosan azt, amit pletykáltak róla.
A cégvezető azzal védte az elnyomás egy eszközének fejlesztését, hogy az nem tesz egyebet, mint törvénytisztelő módon tájékoztatja az embereket. Vagyis igaz, hogy ha az emberek a Tienanmen téri vérengzésre keresnek, jobb esetben is átnevelő táborba kerülnek, vagy többé nem utazhatnak, de ha a rák gyógymódjaira kíváncsiak, akkor az eddiginél megbízhatóbb tudáshoz jutnak. A rákot Pichai hozta fel példának, annak ellenére, hogy az orvosok nem győznek figyelmeztetni az internetes öndiagnosztizálás életveszélyes következményeire.
A CEO azt is hozzátette: amúgy nagyon jól állnak a projekttel, az már az esetek 99 százalékában "jól" teszi a dolgát. Végül pedig azzal védte a Dragonfly fejlesztését: "tudni akartuk, milyen lenne Kínában lenni", ami azért mégis egy rendkívüli piac.
Szerző