"Nemzetek feletti" szervezet támadta meg a szlovák külügyminisztérium számítógépeit

Publikálás dátuma
2018.10.17. 12:05

Fotó: HENNING KAISER / AFP
Kiterjedt kibertámadást hajtottak végre a szlovák külügyminisztérium ellen - jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után Pozsonyban. Pellegrini szerint egyelőre nem lehet pontosítani, ki állhat a támadás mögött.
A támadást a katonai hírszerzés fedezte fel a számítógépek rendellenes működése nyomán, írja az MTI. Mint a szlovák miniszterelnök, Pellegrini fogalmazott, az elemzésből az derült ki,
"nem szokványos vírusról, hanem egy szofisztikált káros kódról van szó, amely a támadóknak lehetőséget ad az adatlopásra"

Szakértők most azt vizsgálják - fejtette ki a kormányfő -, hogy ki állhat a támadás mögött, illetve milyen adatokat akart eltulajdonítani. Annyi bizonyos szerinte, hogy a támadást külföldről követték el:
"egy nemzetek feletti felderítő szervezetről van szó"

- szögezte le Peter Pellegrini konkrétumok közlése nélkül. A védekezés érdekében szükség van együttműködésre a szomszédos országok szakértőivel - tette hozzá a kormányfő, aki szerint a támadás tényét éppen ezért hozták nyilvánosságra.
Arra a kérdésre, hogy kiszivárogtak-e valamilyen bizalmas információk a szlovák külügyminisztérium számítógépes rendszeréből, a kormányfő nem adott egyértelmű választ. Annyit mondott, hogy mindez jelenleg vizsgálatok tárgya.
Szerző

Hasogdzsi-ügy: török lapok szörnyű részletekről írnak, Trump szerint olyan ez, mint Kavanaugh esete

Publikálás dátuma
2018.10.17. 11:56

Fotó: Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY
Hangfelvétel alapján írnak arról, hogyan kínozhatták meg a Washington Post eltűnt szaúdi újságíróját. Az amerikai elnök eközben védelmébe vette Szaúd-Arábiát, mondván épp olyan "megalapozatlanok" a vádak, mint főbírójának nemi erőszak ügyei.
Megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján, írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva. Eközben Donald Trump amerikai elnök szerint elsietettek a vádak Szaúd-Arábiával szemben, és azokat a Brett Kavanaugh amerikai főbíró jelölése kapcsán megfogalmazódott vádakhoz hasonlította - írja az MTI.

Kegyetlenül megkínozhatták

A török újság közölte: Hasogdzsit, aki csak a tervezett házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra,
a jelenlévők vallatni kezdték, eközben kitépték a körmeit, aztán levágták a fejét.

A hangfelvételen állítólag kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja: "kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok". "Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!" - hangzik a válasz.
A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt. Egy másik portál, a Middle East Eye szintén török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta: szó sem volt kihallgatásról, Hasogdzsi meggyilkolása volt a cél, és
a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Dzsamál Hasogdzsi még életben volt.

Az egész hét percig tartott. A lap úgy tudja, hogy a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
A szaúdi főkonzul kedd délután, helyi idő szerint 17 órakor egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba. Nagehan Alci, a Habertürk tekintélyes török hírportál publicistája szerdán azt írta, hogy a főkonzulnak csütörtökre szóló retúrjegye van, de fennáll a lehetőség, hogy nem tér vissza Isztambulba.
A török rendőrség az előzetes közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez.

Trump: ez is csak olyan, mint Kavanaugh tisztázatlan nemi erőszak ügyei

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden Rijádban tanácskozott a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo szerdán Ankarába érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is egyeztessen az ügyben.
Korábban Trump az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva Szaúd-Arábia ártatlanságának vélelme mellett foglalt állást, leszögezve: "először rá kell jönnünk, hogy mi történt".
"Éppen ezen mentünk keresztül Kavanaugh főbíróval, aki számomra mindvégig ártatlan volt"

- fogalmazott Trump, utalva a nemrégiben kinevezett alkotmánybíró, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatására, amelynek során a főbírót szexuális zaklatás vádja érte. Az elnök azt is leszögezte, a szaúdi uralkodó nagyon határozottan cáfolta, hogy akár ő, akár a koronaherceg bármit is tudna Hasogdzsi sorsáról.
Pompeo a megbeszélések után szintén arról adott ki közleményt: Rijádban "komoly az elkötelezettség a tények megállapítására és a felelősök megnevezésére, beleértve Szaúd-Arábia vezető politikusait és tisztségviselőit is".
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 12:10

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Publikálás dátuma
2018.10.17. 11:21

Fotó: AFP / MARTIN OUELLET-DIOTTE
Uruguay után a második ország lett, ahol legalizálták a marihuána használatát.
A szerdán életbelépő törvény szerint nem büntethető a kender birtoklása sem. Az új rendszerben a megyék és az önkormányzatok maguk jelölik ki, hogy hol kapható és fogyasztható a marihuána. Új-Fundlandon például már a hatályba lépés éjjelén kinyitottak a kannabisz-boltok, míg a legnépesebb Ontario tartományban csak jövő tavasszal lehet marihuánát venni, igaz, online lehet rendelni. A legnagyobb kenderfogyasztó államban, British Columbiában eddig egy bolt nyílt - írta az Euronews
BBC szerint a törvény elfogadása után vannak azonban rendezetlen kérdések, az például, hogy a rendőrség hogyan szűri majd ki, ha valaki a szer hatása alatt vezet. Elemzők szerint nem kizárt, hogy az első évben marihuánahiány is jelentkezhet. És az sem tisztázott, hogy mi történik a korábban engedély nélkül működő kannabisz-kereskedőkkel.
Kanadában a marihuána orvosi célú használata 2001 óta törvényes.
Szerző
Témák
marihuána Kanada