Előfizetés

Észak-ír szerzőé a Man Booker

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2018.10.17. 19:31

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP
Idén először észak-írországi író kapta a Man Booker-díjnak: Anna Burns, aki Milkman című kötetével nyerte el az elismerést, és az ezzel járó ötvenezer fontos (kb. 18 millió forint) pénzjutalmat. Az 56 éves írónőnek ez a harmadik regénye, első műve, a „Nincsenek csontok” 2002-ben Orange Díjas lett. Az alkotás egy középkorú férfi és egy fiatal nő kapcsolatát mutatja be, a három évtizedes észak-írországi fegyveres konfliktus idején. A regény egyszerre szól brutalitásról és ellenállóképességről (hiszen a férfi szexuálisan zaklatja a nőt), melybe az írónő egy kis szeszélyes humort is beleszőtt. A cselekmény egy névtelen városban játszódik, névtelen szereplőkkel. Burns ezt azzal indokolta, hogy a világ nem áll készen arra, hogy nevekkel dolgozzon. Kwame Anthony Appiah, brit származású filozófus szerint a regény segít megérteni a #metoo kampány lényegét. A díjat 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat, s 2002 óta viseli ezt a nevet: a pénzt a Man Group befektetői csoport adományozza. Olyan alkotásokat lehet nevezni, melynek írói Nagy-Britannia, Írország, vagy a Nemzetközösség állampolgára. Létezik Nemzetközi Booker-díj is: 2015-ben Krasznahorkai László magyar író térhetett haza a pénzjutalommal és az elismeréssel.

Élőben nézhetjük, ahogy restaurálják Rembrandt Éjjeli őrjáratát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 14:29

Fotó: ROBIN UTRECHT / BELGA MAG / BELGA
Fakul a hatalmas kép, elszürkült például egy kutya. A restaurátorok először kiderítik, miért lehet ez, aztán helyreállítják a képet - és mindezt közvetíteni fogják az interneten.
Élőben és online az interneten is nyomon követhetjük Rembrandt egyik leghíresebb, Éjjeli őrjárat című festményének restaurálását - számol be az Euronews. A munkálatok várhatóan évekig tartanak az amszterdami Rijksmuseumban, és több millió euróba kerülnek majd.
A múzeumban zajló munkát bárki nyomon követheti, nem csak az Amszterdamban élők. A restaurálás 2019 júliusában kezdődik.
Az Éjjeli őrjárat 1642-ben készült. A hatalmas méretű festmény több mint negyven éve újult meg legutóbb, és mára látszanak rajta a fakulás nyomai.

„Lehetsz új szomszéd te is, lehetek bármikor én is”

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.10.17. 14:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Bevándorlók hétköznapi tárgyai mindannyiunk hétköznapjainak részévé lettek
„Ki hitte volna, hogy ilyen idők köszöntenek ránk? Ki gondolta volna, ráadásul itt a nagy Vásárcsarnokban, amely fennállásának 120 éve óta különleges tanúja a Közép-Európa számos nációjához tartozók eladóként vagy vevőként való rendszeres visszatérésének, vagy akár a városban való letelepedésének, valamint a Nyugat-Európai, vagy a világ egyéb tájáról való utasok idelátogatásának, ki gondolt volna olyan ostobaságot, hogy a külföldről érkezőt, bárki legyen is, rögtön a gyanakvás, a megvetés, a kirekesztés illesse, ne pedig az udvariasan nyitott vendégszeretetet előzékeny gesztusa?” – Závada Pál író e szavakkal nyitotta meg a Mesélő tárgyak című kiállítást a Vámház körúti Vásárcsarnokban. Az Új szomszédaink – Sokszínű Ferencváros című projekt keretében készült fotóinstalláció tizenöt képet prezentál, a kerület új lakóinak, „új szomszédainak” egy-egy személyes tárgyáról. A tizenöt tárgy tizenöt történetet is hordoz, amelyeket megismerve a néző saját emlékeit is felidézheti. A Nyugat-Afrikából származó táska, az egyiptomi focimez, vagy a szíriai kávéfőző mellett épp úgy állhatna akár nagyanyánk csipketerítője vagy étkészlete. A tárgyválogatás a kulturális sokszínűségre, a közösségek erejére, s az egymás iránti nyitottságra is felhívja a nézők figyelmét, ahogy azt tette Nick Thorpe a BBC tudósítója is megnyitó beszédében, kiemelve a másik iránti tisztelet és az ily módon összefonódó sorsok jelentőségét. S hogy miért is érdemes egy folyton változó városi lakókörnyezetben a szomszéd – a kezdetben talán idegen – felé fordulni, megismerni a történetét, s párbeszédet kialakítani? Závada Pál e kérdésre is megadta a választ: bármelyikőnk bármikor válhat az új szomszédaink egyikévé. Lehetsz új szomszéd te is, lehetek bármikor én is.  

Info

Mesélő tárgyak, (Új szomszédaink – Sokszínű Ferencváros című projekt) Vámház körúti Vásárcsarnok, Nyitva: november 10-ig.

Közösségérzés

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány ​június elején indította el “ÚJ SZOMSZÉDAINK – SOKSZÍNŰ FERENCVÁROS” című projektjét. Céljuk, hogy lehetőleg személyes hangú interjúkon keresztül is jobban megismerjék a IX. kerületben élő külföldieket és tapasztalataikat, hogy feltérképezzék azokat a helyszíneket, szervezeteket és programokat, amelyekhez már kötődnek, illetve amelyek kötődnek hozzájuk.