Kiszorultak a belvárosból a hajléktalanok

Publikálás dátuma
2018.10.18 09:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ugyan a szem előtt lévő közterületekről eltűntek a hajléktalan emberek, de a szállókon egyelőre nem ugrott meg az ellátottak száma – mondta a Népszavának Aknai Zoltán, a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálatot működtető Menhely Alapítvány igazgatója. Tájékoztatása szerint kedden a szokásosnál kicsivel többen jelentkeztek az éjjeli menedékhelyekre, ám szerdára ez a növekedés megtorpant. Diszpécserszolgálatuk is a „normális”, hétköznapi ügymenetnek megfelelő bejelentést kapott közterületen lévő hajléktalanokkal kapcsolatban.  
Mint arról lapunk több alkalommal is beszámolt: hétfőn hatályba léptek a közterületi hajléktalanságot tiltó szabályok, amelyek alapján a közterület "életvitelszerű használata" szabálysértésnek minősül. Ha az otthontalan a rendőri felszólítás ellenére sem hagyja el az „elkövetés” helyszínét, nem megy hajléktalanszállóra, akkor szabálysértési őrizetbe vehetik, és végül akár elzárásra is büntethetik. Ha a hajléktalan odébb áll, de 90 napon belül negyedszer is felszólítják, akkor rögtön őrizetbe veszik, előállítják, ingóságait elveszik, „tárolhatatlan” holmijait megsemmisítik.
A rendőrség az első napokban 27 alkalommal figyelmeztetett hajléktalanokat, ugyanakkor a jelek szerint ez már elegendő volt arra, hogy a leginkább szem előtt lévő fővárosi közterületeket elhagyják a fedél nélküliek. A szállók kihasználtsága ugyanakkor nem ugrott meg, így feltehetően a  szokatlanul meleg őszi időben a kevésbé szem előtt lévő külső kerületekben, erdőkben húzzák meg magukat. A Blaha Lujza téren lévő hajléktalanok közül korábban többen is elmondták: a fővárosi központokból való kiszorításukkal csak romlanak az életkörülményeik, mert így nem tudnak a városközpontban munkát vállalni, ahol a fedél nélküliek jó része dolgozik.
- Több hely áll rendelkezésre a hajléktalan szállókon, mint amennyi hajléktalan ember van – legalábbis erre jutott a kormány, miután áttekintette az alaptörvény-módosítás után kialakult helyzetet. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfóján ugyanakkor hozzátette, nincs pontos szám arról, hány hajléktalan él Magyarországon. A kormány szerint 19 ezer hely van a szállókon, míg szakmai becslések szerint ennél jóval nagyobb, több tízezres nagyságrendű kört érint az otthontalanság.

Törvényt sértett, mert padon ült: bilincsben vitték el a gödöllői hajléktalan férfit

Egykor mérnökként dolgozott, ma az utcán él Gödöllőn, és a helyiek visznek ételt a végletekig legyengült férfinak– a 444.hu szerint ő szigorított szabálysértési törvény első áldozata. A portált Varga Zoltán, a hajléktalan ügyvédje kereste meg, aki elmondta, hogy védencét rendőrök vitték el kedden kora este a Kossuth Lajos utcáról. A járőrök megállapították, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytat, amit nem is tagadott – azt viszont elutasította, hogy szállóra menjen. A rendőrök erre szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították. Teljes cikket itt olvashatja!

Frissítve: 2018.10.18 09:00

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző