„A diákokkal együtt próbálunk túlélni”

Publikálás dátuma
2018.10.17. 20:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Noha az oktatási kormányzat szerint sem a tanulók, sem pedig a tanárok nincsenek agyonterhelve a magyar iskolákban, az érintettek pont az ellenkezőjét érzik – derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai fórumán, ahol pedagógusok, szülők, diákok számoltak be az idei tanév első hónapjának tapasztalatairól.    – Napi 8-9 órát ülünk az iskolában, aztán haza megyünk, házi feladatok írunk, készülünk a következő napra. Ez így egy kicsit sok – mondta Rajna Réka gimnazista, a Független Diákparlament tagja. Ezt Hagymásy Soma, az Országos Diákparlament képviselője is megerősítette, hozzátéve: a tanárok legtöbbször csak ledarálják a tananyagot, azzal kevésbé foglalkoznak, abból mennyit értenek meg a diákok. A tudásanyag egy részének ráadásul semmi értelme nincs, a diákok szerint egyedül a nyelvi óráknak van gyakorlati hasznuk. Ravasz Ágnes általános iskolai tanár arról beszélt: az ő iskolájában a pedagógusok próbálják meghúzni a tananyagot, amennyire csak tudják. Elismerte: egy tanév alatt lehetetlenség megtanítani mindent, ami a kerettantervben elő van írva. – A diákokkal együtt próbálunk túlélni – fogalmazott. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint ami ma az iskolákban történik, az minden tekintetben kizsákmányolás. Farkas Gábor pszichopedagógus elmesélte: egy kollégájának heti hat túlórája van, ami olyan, mintha plusz egy napot dolgozna. A túlórát pedig nem fizetik ki neki. A túlórák növekvő száma a tanárhiányra hívja fel a figyelmet: bár az a kormány és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ szerint is csak kitaláció, az iskolahasználók ezt is másként látják. Rajna Réka felidézte, az iskolájában két hónapig nem volt franciatanár, így két hónapig nem volt franciaóra sem. A PDSZ becslései szerint egy olyan iskolában, ahol optimális esetben 100 tanárnak kellene dolgoznia, csak 65-70-en oktatnak. A szakszervezet nemrég petíciót is indított a helyzet rendezése érdekében. Meglepve tapasztalták: az aláírók egyharmada anonimitást kért. Vagyis a fáradtság mellett a félelemérzet is egyre erősebb a tanárokban. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 20:56

Törvényt sértett, mert padon ült: bilincsben vitték el a gödöllői hajléktalan férfit

Publikálás dátuma
2018.10.17. 20:11
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megvan a hajléktalanságot büntető törvény első áldozata: Gödöllőn őrizetbe vettek egy leromlott állapotú férfit, mert nem akart szállóra menni.
Egykor mérnökként dolgozott, ma az utcán él Gödöllőn, és a helyiek visznek ételt a végletekig legyengült férfinak– a 444.hu szerint ő szigorított szabálysértési törvény első áldozata. A portált Varga Zoltán, a hajléktalan ügyvédje kereste meg, aki elmondta, hogy védencét rendőrök vitték el kedden kora este a Kossuth Lajos utcáról.    A járőrök megállapították, hogy a férfi hajléktalan életmódot folytat, amit nem is tagadott – azt viszont elutasította, hogy szállóra menjen. A rendőrök erre szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan szerdán bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.
Varga Zoltán ügyvéd a 444-nek azt mondta, a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy miért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is. A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.  A bíróság előtt azt ígérte, hogy igyekszik majd a jövőben barátainál meghúzni magát, és ha ez nem sikerül, akkor fenntartásai ellenére is bemegy a hajléktalanszállóra. Varga Zoltán szerint az eljárásban nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök. A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én hétfőn 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.
Az ügyben lépett a Város Mindenkié hajléktalanokat és rászorulókat segítő csoportja is, mindenkit arra kérnek, hogy levélben küldje el véleményét a Gödöllői Rendőrkapitányságnak.
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 21:35

Szívsebész: az ügyészség még nem keresett

Publikálás dátuma
2018.10.17. 19:20

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Eddig az ügyészség még nem, csak újságírók kerestek – mondta lapunknak Székely László szívsebész, amikor arra kértük reagáljon a Fővárosi Főügyészség tegnapi közleményére miszerint nyomozást rendeltek el betege halála ügyében. A vádhatóság azt állította, hogy a „sajtóhírekkel ellentétben (miszerint az orvos elbocsátása vezetett a beteg halálához) a nyomozást azért kellett elrendelni, mert a rendelkezésükre álló adatok alapján nem zárható ki, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához.” Ez megalapozatlan állítás – mondta lapunknak az orvos, aki mint mondta: a beteg műtétje az ő naptárában október másodikára elő volt tervezve, azért ekkora, mert csak október elsején érkezett az a külföldi orvos, akitől szakvéleményt és szakmai segítséget is kért a beteg műtétjéhez. A beültetendő implantátum is az országban volt már, de még nem rendelték meg az eszközt. Székely László emlékeztettet arra is, hogy őt szeptember 18-án kirúgták, ezért kollégája hívta fel utóda figyelmét szeptember 25-én a három betegre, köztük volt az elhunyt férfi is, mint azokra, akiknek állapotát különös figyelemmel kell kísérni. Csütörtökön este a betegek gyertyás tiltakozást szerveznek az orvos kirúgása ellen tiltakozva. Lapunknak többen is jelezték, hogy amióta elküldték a főorvost nem zökkenőmentes a kezelésük. Ugyan néhányuk kapott újabb műtéti időpontot, de sokuknak semmilyen híre nincs arról, hogyan folytatódik a terápiájuk.  
Szerző
Frissítve: 2018.10.17. 19:37