Előfizetés

EU-csúcs: már csak hetek kérdése a Brexit-megállapodás, vagy hónapoké

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.18. 07:32

Fotó: Aris Oikonomou / AFP
Rövid volt a 27 maradó tagország tanácskozása a brit kilépésről - Kurz szerint ez az egységet jelzi. May nem tett rendkívüli kijelentéseket, és nem valószínű, hogy összejön egy novemberi rendkívüli Brexit-csúcsértekezlet.
Sabastian Kurz elmondta, a brit miniszterelnökkel folyatott megbeszélés nem hozott sok újdonságot, de bizakodó a tárgyalásokat illetően, mint ahogy arról az MTI beszámol. Szerinte Theresa May egyértelműen megerősítette akaratát a megállapodás létrehozása mellett.
"Optimista vagyok, hogy a következő hetekben vagy hónapokban megállapodásra jutunk"

- fogalmazott. Újságírói kérdésre adott válaszában az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Ausztria vezetője kijelentette, a Brexit kérdésének megoldásánál sokkal derűlátóbb a migrációt illetően. Az illegális bevándorlás csökkenése jól mutatja a migráció tranzitországaival és a líbiai parti őrséggel való együttműködés hatékonyságát - közölte. "Még ennél is fontosabb a tengeri átkelések során vízbe fúltak számának visszaesése, noha egy haláleset is túl sok" - fogalmazott.
Új megközelítésre van szükség - tette hozzá. A kötelező kvóta helyett például a "kötelező szolidaritás" felé mozdulna el. Kurz úgy vélte, hogy a külső határok védelmére kell összpontosítani, a csökkenő számok ezt igazolják, a menedékjogi kérelmek által leginkább érintett országok viszont a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta Közép-Európában vannak, és nem az EU külső határain.

May nem tett új javaslatot

A szerdai tárgyalás teljes egészében a Brexitről szólt, mivel elvileg most kellett volna megállapodni a brit kiválás feltételeiről - írja az MTI. Ám ez nem sikerült.
A találkozó megnyitását követően Theresa May brit miniszterelnök beszélt mintegy negyed órát, üdvözölte az előrehaladást, úgy vélekedett, hogy közel az egyezség, s kijelentette, kész megfontolni az átmeneti időszak kiterjesztéséről szóló javaslatot. May méltatta az eddigi eredményeket, illetve az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti köteléket. Ismételten leszögezte, hogy kreatív megoldásra van szükség a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldásához, olyan "működőképes" biztosítékra, amely garantálja a nyitott határokat Írország és Észak-Írország között.
A bennmaradó országok vezetői közül állítólag senki nem szólalt fel a brit miniszterelnök értékelése után.
Huszonhetes körben folytatódott az ülés, Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével. A résztvevők egy  az MTI-nek névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy az intenzív tárgyalások ellenére nem elég az eddigi előrehaladás egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet novemberi összehívásához. Michel Barnier-t ugyanakkor támogatásukról biztosították - tette hozzá.
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint May "tartalmilag semmi lényegesen újat" nem mondott, a "testbeszéde azonban a korábbiaknál pozitívabb volt".
A kiválási megállapodás eléréséhez elengedhetetlen a tárgyalások legfőbb vitás pontjának számító ír-északír határellenőrzés ügyének rendezése. Egy brit illetékes szerint ugyanakkor a hosszabbítás "nem old meg semmit, ettől még az Egyesült Királyságnak alá kéne írnia az ír-északír határellenőrzés ügyében kidolgozott vészmegoldást, amelyhez az EU ragaszkodik". Ezt a "pótmegoldást" London elutasítja, ám az unió ragaszkodik hozzá, hogy tagállamai között ne kelljen visszaállítani "kemény" határokat.

EU-csúcs - May ugyanazt mondta, de azt legalább nyugodtan

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 21:56
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke
Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Testbeszédével pozitív üzenetet küldött – az Európai Parlament elnöke ennyi biztatót tudott mondani Theresa May brüsszeli felszólalásáról.
Theresa May brit miniszterelnök nem tett jelentős új javaslatot, nem határozott meg semmilyen lényegi elemet sem a Brexit-tárgyalások érdekében - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozójának kezdetén tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Tajani véleménye szerint nincs semmi lényeges új tartalom az ismertetett brit álláspontban, de úgy érzi, a politikai akarat megvan úgy az uniós, mint a brit oldalon a továbblépéshez. Mint elmondta, May beszédét nyugodtabb hangvétel jellemezte, mint a legutóbbi, Salzburgban tartott informális csúcstalálkozó alkalmával - idézi nyilatkozatát az MTI.
„A megállapodást tekintve derűlátó szeretnék lenni, mert May üzenete pozitív volt. Noha a tartalmat tekintve nincs újdonság, a testbeszéd pozitívabb volt, mint korábban”

- mondta Tajani.  Mint hozzátette, a tagországi vezetők jól fogadták Michel Barnier uniós főtárgyaló javaslatát,  az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására.
A brüsszeli csúcson először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, főként a Brexitről, a belső biztonságról és a migrációról, majd ezután sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével. A nyitónap az Egyesült Királyság kilépésének kérdéséről szól, mivel az eredeti tervek szerint most kellene megállapodni a kiválás feltételeiről, de ez szakértők szerint valószínűleg nem fog sikerülni. A bennmaradó tagállamok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatták a problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Heti két ukrán katona lesz öngyilkos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 18:17
Illusztráció
Fotó: Mikhail Palinchak / Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik
A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta 900 ukrán katona halt erőszakos halált a harcmezőkön kívül. Az okot a csatatéren átéltekben látja a katonai főügyész.
Anatolij Matiosz, Ukrajna katonai főügyésze arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai háború kezdete óta közel 900 katona halt meg öngyilkosság és gyilkosság miatt - írja a Karpatinfo.net. Azaz 2014 óta két teljes zászlóaljnyian haltak meg a harcmezőn kívül. Az idei évet nézve, az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálók közt csak öngyilkosságból 2-3 történik hetente.
Enek oka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) lehet

- vélekedik Matiosz. Azaz a rengeteg erőszakos halál áttételesen mégis a háború következménye.
Mint a katonai főügyész megjegyezte, a helyzet kezeléséhez Izraeltől, az Egyesült Államoktól, Kanadától és az Egyesült Királyságtól tervez tanácsot kérni Ukrajna, minthogy ezeknek az országoknak már szembe kellett néznie a PTSD hatásaival.