Szemetet hoz a Tisza, perre készül a kormány Ukrajna és Románia ellen

Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:30

Fotó: Bugány János / MTI
A kabinet 1,3 milliárd forintot biztosít a „felső-tiszai kommunális hulladék” eltakarítására.
A Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet felhatalmazta a belügyminisztert, hogy 1 milliárd 306 millió forint erejéig „kötelezettséget vállaljon” a felső-tiszai kommunális hulladék eltávolítására, vagyis legfeljebb ennyi pénzt költhet a folyó által hozott szemét eltakarítására.  A Tisza felső szakaszán évek óta probléma, hogy minden áradásnál nagy mennyiségű szemét – főleg műanyag palack – érkezik. A szemetet Ukrajnában és Romániában helyezik el illegálisan az ártéren, vagy szórják egyszerűen a Tiszába és mellékfolyóiba. A hulladék aztán a magyarországi ártereken, illetve a hidak, gátak mellett halmozódik fel.  A kormány arról is rendelkezett, hogy a külügyminiszter, más kormánytagokkal együtt vizsgálja meg: milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben – magyarul lehet-e kártérítést követelni a szomszédos országoktól a hulladék miatt, illetve ki lehet-e perelni azt lehet-e valamilyen nemzetközi fórumon.
Szerző
Témák
Tisza Hulladék

Egymilliárdból ad villát a kormány a Horthy érdemrendjével kitüntetett testületnek

Publikálás dátuma
2018.10.18. 10:27

Fotó: Wikimedia Commons
Az első Orbán-kormány által újra elővett Corvin-lánc kitüntetettjei végre megkaphatják az évek óta nekik ígért Tisza-villát. 1 milliárd forint közpénzt szán erre a Fidesz-KDNP.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Róheim-villa felújításához és hasznosításához idén 100 millió, jövőre 700 millió, 2017-ben pedig 200 millió forintot biztosítanának a költségvetésből, mint azt a hvg.hu észrevette.
Az egykori Tisza-villába a Corvin-lánccal kitüntetettekből álló Magyar Corvin-lánc Testület költözik majd.
A kitüntetést 1930-ban alapította Horthy Miklós, majd azt az első Orbán-kormány 2001-ben újraalapította.

Már 2015-ben született döntés a Hermina út 45. alatti, az építtetőjéről és tulajdonosáról Róheim-villának nevezett, 1900-ban neobarokk stílusban épült épületről, amit a Horthy- és Orbán-féle érdemrend aktuális birtokosai - egyszerre legfeljebb 15-en - többek közt irodaként és exkluzív vendégházként használhatnak majd. A felújítás mostanáig azonban nem valósult meg.
A nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzetgazdasági miniszter felelős a programért.
Szerző
Frissítve: 2018.10.18. 10:28

Ungár Puzsér mögé állítaná az LMP-t

Publikálás dátuma
2018.10.18. 09:20

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Közelebb hozhatná egymáshoz a Jobbikot és az LMP-t a lépés, érvelt Ungár. Sneider, a Jobbik elnöke sem tartja kizártnak, hogy pártja a budapesti főpolgármesterségért jelentkező celeb mögé álljon.
Ungár Péter LMP-s képviselő szerint pártja "hatalmas ziccert hagy ki", ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé - olvasható az atv.hu értesülései szerint egy Ungár által párttársainak írt levélben. Budapesti főpolgármester-jelöltségének támogatása szerinte megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is.
Puzsér polgárpukkasztó, de magára tudja vonni a figyelmet, és "átgondolandó, mit hozhat az ő támogatása" - nyilatkozta Sneider Tamás, a Jobbik elnöke eközben az Index.hu-nak. Az LMP-vel kapcsolatos együttműködésről úgy nyilatkozott Sneider: elfogadhatóan változott, sok programpontja Jobbik-kompatibilis, de "most teljes ott a káosz, hetek óta nem volt semmilyen beszélgetés".
Augusztus végén Ungárnak az azonnali.hu-n már megjelent egy hosszabb írása, melyben eljutott annak megállapításáig, hogy nem szégyen olykor egyetérteni a Fidesszel és Orbán Viktorral. Az LMP tisztújító kongresszusa előtt négy nappal megjelenő levelében ismét szóba hozta a témát. Arra hívta fel párttársait, ne szálljanak be a "ki utálja jobban Orbán Viktort", illetve a "ki a nagyobb ellenzéki" versenybe. Ezt többek közt azzal indokolta: nincs az a fideszes, akit ha folyton hibáival szembesít az ellenzék, átállna az ellenzéki oldalra.
Szerző