Wilson jól működött: elkezdődhet a szemétsziget eltakarítása

Publikálás dátuma
2018.10.18 11:11

Fotó: The Ocean Cleanup
Sikeres volt a teszt: célba ért az óceántisztító szerkezet, így elkezdődhet a Csendes-óceán közepén lévő műanyaghulladék eltávolítása.
Szeptember elején megírtuk, hogy elindult az Ocean Cleanup elnevezésű óceántisztító projekt. A 24 éves, holland fiatalember ötlete alapján megvalósított berendezést két héten át a kaliforniai partoktól ötszáz kilométerre fekvő helyen tesztelték, a Wilson névre keresztelt, 600 méter hosszú műanyag cső visszaért a bázisra, így a kétezer kilométerrel odébb, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez vontatják, és megkezdődik az eltakarítása.
A szerkezet vízfelszínen lebegő része olyan, mint egy sorompó, a három méter mélyre lenyúló része pedig egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az U-alakú sorompóhoz az áramlatok sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából. A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre - írja a Sokszínű Vidék.
 Az óceánokba évi 150 millió tonna műanyaghulladék kerül. Ez a szám a következő évtizedekben megtriplázódhat,, aminek komoly következményei lehetnek. 
"A szemétsziget itt lesz jövőre. Itt lesz tíz éve múlva. És talán itt lesz száz év múlva is. Az egyetlen megoldás tehát az, ha kimegyünk és összeszedjük az egészet"
– mondta Boyan Slat, az Ocean Cleanup alapító-vezérigazgatója.
A műanyag cső segítségével 2019 áprilisára 50 tonna hulladékot szeretnének begyűjteni, 2040-re pedig az óceáni műanyagszemét 90 százalékát fel szeretnék számolni. 
A cég 2013-ban közösségi finanszírozásban több mint kétmillió dollárt gyűjtött,azóta pedig több mint 30 millió dollárt gyűjtött a projektre. 
Frissítve: 2018.10.18 11:11

Hamarosan felére esik vissza a hőmérséklet, szél közelít és zápor

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:19

Fotó: Shutterstock
Kedden pedig akár a hó is megeredhet. Na jó, csak a hegyekben.
Vasárnap folytatódik a kellemes tavaszi időjárás, bár időnként északon, északkeleten megnövekszik a gomolyfelhőzet. Északkeleten egy-egy gyenge zápor és élénk széllökések is előfordulhatnak, írja az idokep.hu. A legmelegebb órákban 17-22 fokra számíthatunk. Hétfőre egy hidegfront érkezik, ennek következtében feltámad az északnyugatira forduló szél. A napsütés mellett, főként északkeleten és az ország déli, délnyugati felében esőre, futó záporokra is számítani kell. Sokfelé 12-14 fokig esik vissza a csúcshőmérséklet, de az Alföldön még 15-19 fokot mérhetünk. Kedden a szeles időben legfeljebb keleten fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Délután 8-14 fokot mérhetünk. Éjjel fagypont közelébe hűl le a levegő. Szerdán hűvös, többfelé szeles idő várható helyenként futó záporral, a hegyekben esetleg hózáporral.

A fáknak is ver a szívük

Publikálás dátuma
2019.03.23 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A fák éjszaka többször is felemelik és leeresztik az ágaikat, egy kutatás szerint ez jelzi a víz- és cukorszállításuk ciklusát, azaz a „véráramlásukat" és a „szívverésüket”.
Eddig úgy tudtuk, a fák a glükóz fotoszintéziséhez szükség vizet a nappali órákban vezetik a gyökerektől a levelekig. Új tanulmányok szerint azonban egyes fák éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb engedhetik az ágaikat, hogy aztán napkeltekor újra felemeljék azokat. A folyamat olyan lassú és finom, hogy eddig a tudósok azt hitték, csak bizonyos fajtáknál történik meg, de kiderült, a jelenség szinte általános – írta a filter.hu az IFL Science alapján.
Dr. Zlinszky András, a dániai Aarhus Egyetemen lézer szkenner technikával megmérte 22 fa és bokor ágainak és leveleinek pontos elhelyezkedését. Az eredmények arra utalnak, hogy a mozgás a növények víznyomásának változásával függ össze, azaz a fák szivattyúznak, tehát "véráramlásuk" és "szívverésük" van.  
A kutatók reményei szerint a szokásos mozgásformáktól való eltérések megállapítása lehetővé teszi a fák stresszes állapotának és betegségének diagnosztizálását, ami lehetőséget teremt a a korai beavatkozásra.
Témák
fák
Frissítve: 2019.03.23 10:12