Etnikai konfliktussal fenyegető gyilkosság

Publikálás dátuma
2018.10.19. 09:22

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Németország kiadta Bulgáriának a Viktoria Marinova televíziós riporter meggyilkolásával vádolt férfit. A gyanúsított egy 21 éves ruszei lakos. A korrupciós ügyekkel foglalkozó 30 éves újságírót a román határ mellett fekvő Ruszéban gyilkolták meg október 7-én hajnalban. A Németországban őrizetbe vett, s most átadott Szeverin Kraszimirov részleges beismerő vallomást tett. Azt mondta, Románián keresztül jutott el németországi rokonaihoz, náluk próbált elrejtőzni. Állítja, hogy egy számára ismeretlen nővel szólakozott össze október 7-én hajnalban a Duna partján, nem volt tudomása Marinova foglalkozásáról. Csak annyit ismert be, hogy drog és alkohol hatása alatt megütötte, majd egy bokorba dobta. Marinovát viszont megkínozták és megerőszakolták mielőtt megölték volna. A gyanúsított vallomása a bolgár vádhatóság feltételezését látszik igazolni, miszerint szexuális indíték, nem pedig az áldozat újságírói munkája áll a gyilkosság mögött, mint ahogy azt a nemzetközi média és intézmények is feltételezték. Nyilván nem alaptalanul, hiszen Marinova egy éven belül a harmadik olyan oknyomozó újságíró, aki az Európai Unió tagországaiban gyilkosság áldozata lett. Az ő halála azonban etnikai konfliktus kirobbanásának veszélyét hordozza magában. A letartóztatott Szeverin Kraszimirov ugyanis Ruszéban egy zömében roma illetve török muszlim lakosságú városrészben élt nagynénjével. Meggyanúsítása után a rendőrség azonnal nagy erőkkel szállt ki a két negyedbe. A kedélyek megnyugtatására a hétvégén megszólalt Bojko Boriszov miniszterelnök is. Nyugalomra intett és arra kérte a lakosságot, ne tegyenek olyant, ami az etnikai feszültségek szításához vezethet. Boriszov azt mondta, nem tart konfliktustól, hiszen - mint fogalmazott - romák és bolgárok egyaránt követnek el bűncselekményeket. Kornelia Ninova, az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt elnöke a médiát és a politikusokat kérte arra, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Ruszéban csillapodjon az etnikai feszültség. Az etnikai konfliktustól való félelem nem alaptalan, hiszen a politikai életbe 2005-ben berobbant Ataka szélsőjobboldali párt török- és romaellenességből él, jelenleg a szófiai parlament harmadik legnagyobb ereje, támogatottsága 10 százalékos.
Szerző

Ijesztő javaslat Salvinitől

Publikálás dátuma
2018.10.19. 09:17

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az olasz belügyminiszter azt közölte, elképzelhető, hogy listavezetőként indul a következő európai parlamenti választáson.
Ha többséget szerezne egy bevándorlásellenes szövetség Salvinivel az élén, az Európai Bizottság következő elnöke is lehetne. „Több európai barátom is erre kért” – jelentette ki a La Repubblicának adott interjúban. - "A május még messze van. Meglátjuk, gondolkodom rajta”. A következő EP-választást jövő májusban rendezik meg. A horrorszerű forgatókönyv megvalósulására csekély az esély. Salvini ugyanis pontosan tisztában van azzal, hogy bár a bevándorlásellenes, illetve euroszkeptikus erők jelentősen megerősödhetnek, kizárható, hogy többségre tegyenek szert a következő európai parlamentben. Ugyanakkor Salvini aligha akarja Brüsszelben és Strasbourgban folytatni politikai pályafutását, sokkal jobban manipulálhatja saját hazájából az olasz és az európai közvéleményt. Ám az általa vezetett Liga, illetve a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalom (M5S) agymosása eddig rendkívül sikeres. A kabinet két pártja együttesen mintegy hatvan százalékot szerezne egy előrehozott választáson. Az euroszkeptikus légkör a társadalomra is kihat: a lakosságnak már csak 44 százaléka támogatja az Európai Uniót, igaz, a nagy többség az euróövezetben maradna. A kormány a hét elején nyújtotta be Brüsszelnek költségvetési tervezetét, amely rendkívül veszélyes, hiszen a 2019-2021 közötti időszakra 2,4 százalékra emeli a hiányt. Így nem csökkenne a GDP 130 százalékára tehető adósságállomány, miközben az uniós előírás 60 százalék. Az Európai Bizottság várhatóan nemet mond a tervezetre, ezért még feszültebbé válhat Róma és Brüsszel viszonya. Salvini külpolitikai prioritásairól mindent elmond: Oroszországban járt és élesen bírálta az ország elleni uniós szankciókat.

Trump: Azt hiszem, a szaúdi újságíró már halott

Publikálás dátuma
2018.10.19. 07:59
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Ennek komoly következményekkel kell járnia – hangsúlyozta az amerikai elnök.
Donald Trump szerint Dzsamál Hasogdzsi vélhetően már halott – az amerikai elnök ezt újságíróknak mondta csütörtökön, hozzátéve, hogy hitelt ad az amerikai hírszerzés jelentéseinek, amelyek szerint a szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásának a hátterében valószínűleg magas rangú szaúdi körök állnak. Az elnök az MTI összefoglalója szerint óvakodott a szaúdi uralkodócsalád tagjait, köztük Mohamed bin Szalmán trónörököst felelőssé tenni az újságíró haláláért.
„Azt hiszem, Hasogdzsi halott”

–mondta újságíróknak először a Fehér Ház Ovális Irodájában.

A New York Times című lap újságírójának azt hangoztatta, hogy bízik az amerikai hírszerzés több forrásból származó jelentéseiben, amelyek erőteljesen sugallják a magas rangú szaúdi részvételt a Hasogdzsi-gyilkosságban. Bár kifejezetten Szalmán herceg felelősségét nem vetette fel, értésre adta: a gyanú, miszerint ő rendelte el a gyilkosságot, komoly kérdéseket vet fel az amerikai-szaúdi szövetségi viszonyt illetően. A Washington melletti Andrews légitámaszponton megerősítette az üggyel kapcsolatos véleményét.
„Nagyon-nagyon rossz dolog ez, és komoly következményekkel kell járnia”

– jelentette ki.

A New York Times a tudósításában megjegyezte: az elnök a Fehér Házban tőle szokatlanul visszafogott volt, és többszöri kérdés után is elutasította, hogy megvitassa az újságíró eltűnéséhez vezető feltételezett történéseket és a szaúdi koronaherceg szerepét az ügyben. Csütörtökön délelőtt Mike Pompeo külügyminiszter rövid sajtótájékoztatón közölte: azt tanácsolta Donald Trumpnak, hogy adjon még pár napot a szaúdiaknak a vizsgálatokra Dzsamál Hasogdzsi ügyében. A tárcavezető, aki a héten villámlátogatást tett Rijádban és Ankarában, hangsúlyozta: mind Szaúd-Arábiában, mind Törökországban világossá tette, hogy az amerikai kormányzat „nagyon komolyan veszi Dzsamál Hasogdzsi eltűnésének ügyét”. Ugyanakkor fontosnak tartotta megismételni, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között régi a stratégiai partneri viszony.
Dzsamál Hasogdzsi AFP
Hasogdzsi október 2-án ment be az isztambuli szaúdi konzulátusra, hogy török menyasszonyával tervezett házasságához megkérje a szükséges hivatalos iratokat. Azóta nyoma veszett, senki sem látta távozni az épületből. Az Egyesült Államok érintettségét az ügyben növeli, hogy Hasogdzsi a Washington Postnak is rendszeresen írt cikkeket.
Szerző
Frissítve: 2018.10.19. 08:16