130 éve nincs építési engedély a Sagrada Familiára, egy vagyont fog fizetni a templom

Publikálás dátuma
2018.10.19. 14:51

Fotó: Manuel Cohen / MCOHEN
Gaudi világörökség részét képző bazilikája 2019 elejére kapja meg a szükséges engedélyeket.
Spanyolország egyik leghíresebb, és még mindig épülő látványossága a barcelonai Sagrada Familia. Ám engedély nélkül kezdték el építeni - írja az Euronews.
A bazilika beleegyezett, hogy 36 millió eurót - átszámítva 11,5 milliárd forintot - fizet a város hatóságainak a 130 éve hiányzó építési engedély miatt.

Az Antonio Gaudi által tervezett monumentális templom az Unesco világörökség része. Az építkezés 1882-ben kezdődött meg, és a tervek szerin 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára fejeződik be.
Ada Colau, Barcelona polgármestere történelminek nevezte a megállapodást, mely alapján a bazilika tíz év alatt fizeti majd ki az összeget. A tervek szerint a befolyt összegből
  • 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére,
  • 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között,
  • 4 millió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében,
  • és tíz év alatt mintegy 3 millió eurót a környék rendben tartására
Cserébe jövő év elejére megkapja a szükséges engedélyeket az építkezés.
A Sagrada Familiat évente négy és fél millióan látogatják, és csaknem 20 millióan mennek a környékére, hogy megnézzék az épületet.
Szerző
Frissítve: 2018.10.19. 14:58

Lövöldözés volt Németországban, két ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.10.19. 12:54

Fotó: RENÉ PRIEBE / DPA / AFP
Egy rendőr és egy rendőrnő súlyosan megsérült.
Lövöldözés volt pénteken Németország nyugati részén, egy Mannheimhez közeli településen, két ember meghalt, két rendőr megsebesült. Az MTI a Rajna-vidék-Pfalz tartományi rendőrség közleménye alapján azt írja, Kirchheim an der Weinstrasse községben „veszélyhelyzet” miatt rendőri műveletet hajtottak végre, amelynek során lőfegyvert használtak, az akcióban ketten életüket vesztették, egy rendőr és egy rendőrnő pedig súlyosan megsebesült. A tájékoztatás szerint a veszélyt megszüntették. További részleteket később ismertetnek. A Local Germany azt írja, az eset péntek reggel, 8 óra 30 perc körül történt. Még vizsgálják a történteket.   Sajtójelentések szerint a halálos áldozat egy nő és a fia. A fiú az értesülések szerint elveszítette önuralmát, és lövöldözni kezdett. A rendőröket az édesanya riasztotta.
FOTÓ: AFP / RENÉ PRIEBE / DPA
Szerző
Frissítve: 2018.10.19. 12:55

Nyugat-nílusi láz – Negyvenre emelkedett a halálos áldozatok száma Romániában

Publikálás dátuma
2018.10.19. 12:02
Illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A betegség megjelenése óta 275 igazolt fertőzést jegyeztek fel az országban.
Romániában két emberéletet követelt az elmúlt héten a nyugat-nílusi láz, és ezzel idén már negyvenre emelkedett a fertőző betegség halálos áldozatainak száma – írja az MTI az Agerpres hírügynökség pénteki közlése alapján. Az országos tisztiorvosi szolgálat heti összesítése szerint a betegség május eleji megjelenése óta 275 igazolt fertőzést jegyeztek fel az országban. A fertőzésnek leginkább a 60 év felettiek vannak kitéve: a megbetegedések több mint kétharmada ennél a korosztálynál fordult elő. A nyugat-nílusi láz elsősorban a Kárpátok karéján kívüli területeken, főleg Bukarestben (53), illetve Dolj (34), Iasi (26), Olt (24), és Teleorman (19) megyében jelent meg. Erdélyben Bihar (8), Maros (7), Szatmár (6), Szeben (7) megyében regisztráltak több fertőzést. A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át. A román tisztiorvosi szolgálat ezért azt tanácsolja a lakosságnak, hogy – a bőrfelületek elfedésével, az ablakra szerelt szúnyoghálókkal, a ház körüli rendszeres vegyi rovarirtással, a közeli tócsák, belvizek, lápok lecsapolásával és a háztartási szemét eltávolításával – próbálják megelőzni a szúnyogok elszaporodását. Bár az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő miatt október végén is sok még a szúnyog, a román tisztiorvosi szolgálat heti jelentéseiből az látszik, hogy a fertőzések megritkultak, a betegség terjedése lecsengőben van. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, az illető magától meggyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, többen haltak bele kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. A megbetegedést okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt.
Szerző