Balog Zoltán lelke

A szegénység elleni küzdelem világnapján (október 17.) nyilatkozott Balog Zoltán volt emberminiszter az ATV reggeli műsorában. Persze nem a szegénységről beszélt, de még csak nem is arról a botrányos törvényről, amely két nappal korábban lépett életbe, és a hajléktalanok nyomorúságos életét teszi még nyomorúságosabbá. Pedig azt hittem, erről fog beszélni; leadván képviselői mandátumát – ezen a napon tette meg -, megszabadulva a kormányzati felelősségtől, immár szabad emberként, még inkább szabad református lelkészként, megengedi magának, hogy kiálljon az utcáról is elüldözendő szegényekért. Vagy esetleg beszél arról, hogy ő miként képzeli el a segítségnyújtást.
De nem. Balog miniszter úr – jár neki ez a megszólítás - egyáltalán nem szólt a hajléktalanokról. A nyomorgó gyerekekről sem, pedig velük már vacsorált – még 2013 decemberében – a Hilton szállóban. (Jó lenne tudni, hova járnak azóta étkezni ezek a gyerekek.) Balog miniszter – jár neki a megszólítás? – arról nyilatkozott, hogy hamarosan irodákat fog nyitni Európa nagyobb városaiban, sőt lehet, hogy ő maga is jelentősebb tevékenységet fejt majd ki Brüsszelben. Teszi mindezt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében. Tudják, arról az alapítványról van szó, amely minden évben spontán meghívja Orbán Viktort, hogy tartson évértékelő beszédet. 
Nos, ez az alapítvány, illetve annak képviselői - tudtuk meg a minisztertől(?), lelkésztől (?), a hétköznapok robotosától (?) - azért veszik a vállukra a vándorbotot, hogy tájékoztassák a világot, mi vár rájuk, ha nem akadályozzák meg a bevándorlást. Balog Zoltán volt emberminiszter, reaktivált lelkész arra vállalkozik most, hogy lehetőleg megakadályozza szerencsétlen emberek menekülését a halálból, a szegénységből, az üldöztetésből. Balog lelkész arról akarja meggyőzni Európát, hogy milyen károkat okoz magának, ha beenged más vallású, más identitású embereket. Balog lelkész határozott célja, hogy exportálja a kontinens nagy városaiba Orbán Viktor gyűlölet-politikáját. 
Balog lelkész kész arra, hogy azt a hazugság cunamit, amit a Fidesz, illetve annak elnöke ráeresztett a magyar emberekre, immár más országok állampolgáraira is rázúdítsa. Hogy ezt pontosan kinek a pénzéből teszi majd, ki finanszírozza ezeket az irodákat, és hány munkatárssal, mekkora büdzsével fogják végezni munkájukat, arra nézvést nem kaptunk felvilágosítást. De nyilván nem kell aggódnunk; meg fogják találni a módját, hogy úgy tűnjék: jószándékú, a határkerítést védő magyar emberek adományai biztosítják az irodák fenntartását és a dolgozók alkalmazását. Balog miniszter pedig nyilván akkor lesz elégedett, ha egyre több olyan társra talál Európában, aki megveti a más földrészről érkezőket, és partner lesz abban, hogy elüldözzön mindenkit, aki nem a keresztény kultúrára - de csakis olyanra, amilyet a magyar miniszterelnök elképzel - esküdött fel. 
És ha mindezt sikerült elérni, Balog lelkész visszatérhet az ő gyerekihez, egyenesen a Hilton vacsoraasztalához.
Szerző
Németh Péter
Frissítve: 2018.10.21. 10:32

Kóla és popcorn

Szűk öt hónap alatt másodszor veselkedik neki az LMP kongresszusa a társelnök-választásnak. Májusban egy az ellenzék szempontjából katasztrofális, a zöldpártnak viszont mandátumnövelést hozó parlamenti voksolást követően, tettlegességig fajuló, etikai vizsgálatokkal és elmarasztalásokkal, kizárásokkal és lemondásokkal terhes időszak végére próbáltak pontot tenni a küldöttek, akik Szél Bernadett mellé a köz előtt kevéssé ismert Keresztes László Lórántot emelték maguk fölé. Most utóbbi mellé keresnek társat, a fél éve még miniszterelnök-jelölt képviselőasszonyt ugyanis elfújta a szél…
Egészen pontosan a párt etikai bizottsága, mely nagyjából olyan csapásszámmal ügyködik, mint Berija a legrosszabb napjain: kevés olyan élvonalbeli politikusa van az LMP-nek, aki ellen még nem indult vizsgálat, mely után ne marasztalták volna el. Szél Bernadett már nemcsak az elnökségről, de a párttagságáról is lemondott, s mivel a párt másik korábbi plakátarca, Hadházy Ákos már korábban önállósodott, így nagyjából nem maradt olyan klasszik LMP-s, akinek a fotója és neve láttán nem tárja szét tanácstalanul a karját a választó. Így aztán importra szorul a párt: a legújabb jelölt Demeter Márta, aki két éve ilyenkor még az MSZP-frakció üdvöskéjének számított, és még alig száradt meg a pecsét az LMP-s tagfelvételi kérelmén, melyet – a párt egyedi szabályait kihasználva – néhányan rendre meghekkeltek korábban.
Elvileg most mégis ő triumfálhat, még úgy is, hogy a vak is látja, vele az LMP a szíve fölé helyezi a céltáblát. Mostantól majd lehet őket önfeledten szocizni, legalábbis Demeter miatt, mert Keresztes viszont leginkább egy zöld jobbikosra hajaz, s ekképpen a radikálisokkal bratyizna. Mindeközben a háttérből felsejlik – az amúgy az etikai bizottság által szintén kikezdett és mindentől eltiltott – Ungár Péter árnyéka. Nehéz elképzelni, hogy a jövőben nem habzik fel megint a leves, viszont a kívülálló számára remek kis mozi sülhet ki ebből az egészből.
A kormánypártok már be is készítették a kólát és a popcornt.
Szerző
Vas András
Frissítve: 2018.10.21. 10:29

Közigazgatási robotok

Kérem, ne nézzenek cinikusnak, amiért a temérdek köztisztviselő sorsát megpecsételő kirúgási listák megjelenése előtt pár perccel robotokkal jövök elő. Na de valamit mégis ki kell találni, ha már a kormány nem méltóztatott ésszerű és elfogadható magyarázatot adni, miért pont az utóbbi években már sokszor a feje tetejére állított központi közigazgatásból akar elküldeni bürokráciacsökkentésre hivatkozva több tízezer - a kiszivárgott papír alapján már csak kilencezer, Gulyás Gergely ismeretei szerint meg csak 2500 - embert. 
Kénytelen vagyok tehát arra gondolni, hogy a NER víziójába milyen szépen beleilleszkedik a közigazgatási robotok bevezetésének terve. Szoftverrobotnak is hívják őket, kiváltják a munkaerőt egyes ügyek intézésénél, s ha változik valamelyik jogszabály, csak átprogramozzák a rendszereket, és holnaptól az új ötletnek megfelelően adják ki az engedélyeket, vezetik a nyilvántartásokat. Német nyelvterületen állítólag már alkalmaznak ilyeneket, és egy tavalyi kormányzati hírlevél szerint nálunk is érdemes kipróbálni, hiszen „folyamatos működést tesz lehetővé, nem beteg, nem megy szabadságra”. És persze nem beszél vissza, nem gondolkodik. Szóval minden tekintetben ideális az orbáni rendszerben.
Általános elterjesztésére még várni kell, de kormányunk láthatóan azon dolgozik, hogy az egész hazai közigazgatási rendszert felkészítse erre a korszerűsítésre. A távlatos tervezés első fázisának voltunk/vagyunk tanúi 2010 óta. Ebben a szakaszban még csak a saját köztisztviselőit kezeli robotként az állam. Az ügyfél átmenetileg még rohangálhat a helyi polgármesteri hivatalba segélyt kérni, ennek havi majdnem 23 ezer forintjából úgysem futja neki buszjegyre, hogy a járási hivatalokban is ugráljon, nem beszélve a megyei kormányhivatalok mezei halandó számára átláthatatlan labirintusáról. 
Ha pedig kilőtték az ügyfelek nagy részét, tényleg felesleges lesz a rengeteg hivatalnok. A Fidesz 36 óra alatt születő törvényeihez úgysem kell hatásvizsgálat, az eltűnő uniós milliárdok ellenőrzése felesleges, elég, ha Brüsszel kötekszik, kórházi fertőzési listákról meg nem is kell beszélni, hisz - naponta halljuk - ebben az országban ilyen rend még soha nem volt. 
A lényeg, hogy a kormánynak van jövőképe, és ennek megtalálásában segíti állampolgárait is! A kirúgásra ítélt, évtizedek óta a közigazgatásban dolgozó tisztviselőkből is lehet egy kis OKJ átképzéssel intenzíves nővér, ahogy azt felkínálja nekik az állítólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (!) kidolgozott kormányzati gondoskodó csomag. Arról nincs szó a javaslatban, hogy mi lesz a sorsuk a maradóknak, akik sokszor már ma is két ember munkáját végzik robot üzemmódban, végkimerülésig. 
Nem tudom, Gulyás Gergely, ne adj Isten a miniszterelnök szereti-e Terminátor sorozatot, de azt talán hallották, hogy nálunk forgatják a hatodik epizódját. A jövő novemberre tervezett bemutató előtt várhatóan sokszor megismétlik majd a tv csatornák az eddigi részeket. A harmadikat, "A gépek lázadását" is. Egy ország javasolja, hogy nézzék meg!