Előfizetés

Próbaterhelés – Lezárták éjszaka a Lánchidat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.20. 14:04
Terheléspróba a Lánchídon 2018. október 20-án
Fotó: Mónus Márton / MTI
A hídszerkezet erőbírását mérték a szakemberek.
Az október 19-ről 20-ra, péntekről szombatra virradó éjszaka éjfél és hajnali 4 óra 30 perc között lezárták a Lánchidat a gépjármű- és a gyalogos forgalom elől, mert a dunai átkelő tervezetten jövő ősszel kezdődő felújításához kapcsolódóan terheléspróbát végeztek – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatásából. Mint írják, az úgynevezett terheléspróba során jelentős súlyokkal megpakolt teherautók különböző alakzatokban állnak, illetve vonultak fel a hídon, miközben a szakemberek a hídszerkezet erőbírását mérik, hogy azt összevethessék a korábbi vizsgálatokon alapuló, számított mérésekkel. A próbaterhelés célja megállapítani, hogy vannak-e erőtartalékok a hídszerkezetben, ezáltal válnak ugyanis pontosíthatóvá a híd gyalogos járdájának kiszélesítésével kapcsolatos tervezési feladatok. 
Terheléspróba a Lánchídon 2018. október 20-án. FOTÓ: MTI / Mónus Márton

Több településen még mindig egészségtelen a levegő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.20. 13:37
Szmogos levegő Pécs felett 2018. október 16-án
Fotó: Sóki Tamás / MTI
A térségekben élők lehetőleg kerüljék a szabadtéri tevékenységet.
Sok településen továbbra is magas a légszennyezettség a szálló por miatt – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Facebookon közzétett tájékoztatásából.   Pénteken továbbra is kifogásolt volt a levegőminőség a legtöbb településen (Budapest, Debrecen, Dorog, Eger, Esztergom, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Oszlár, Pécs, Putnok, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém). Három helyen (Dunaújváros, Kecskemét, Sajószentpéter) egészségtelen a levegő, itt a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) napi átlagkoncentrációja meghaladta a 75 mg/m3 értéket. Az OKI azt írja, hogy ezekben a térségekben élők lehetőleg kerüljék a szabadtéri tevékenységet.

„Cinkos, aki néma” – Felmondott egy budai iskola igazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.20. 13:12
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Döntését az oktatási rendszer működésképtelenségével, valamint a tanárok és a diákok túlterheltségével magyarázta.
Az oktatási rendszer teljes csődjére, valamint a pedagógusok és diákok túlterheltségére hivatkozva lemondott a budai Farkasréti Általános Iskola igazgatója – írja az atv.hu. A portál szerint bár az ATV Híradó stábjával szóba állt, az interjút végül nem vállalta a Farkasréti Általános Iskola igazgatója. Azt mondta, nem rombolni akar, hanem építkezni, ezért nem nyilatkozik. Kilencoldalas levelében viszont, amit a szülőknek és a diákoknak is elküldött, hosszan részletezi távozásának okait. Az oktatási rendszer működésképtelenségére, az intézményi autonómia felszámolására, valamint a tanárok és a diákok túlterheltségére hivatkozik. Azt írja, hogy levelét segélykiáltásnak szánja, mert vétkesek közt cinkos, aki néma.