Stadionok működtetésére is igényelhető lehet a TAO-pénz

Publikálás dátuma
2018.10.20. 15:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A javaslat szerint legfeljebb támogatási időszakonként 300 millió forintot kaphat egy sportszervezet erre a célra.
A most benyújtott adócsomag egyik paragrafusával a kormány segítő kezet nyújtana a sportegyesületeknek, szervezeteknek, alapítványoknak a stadionok üzemeltetéséhez – írja az mfor.hu. Elfogadás esetén jövőre már ilyen célra is igényelhető TAO-támogatás. A portál azt írja, a javaslat szerint a sportcélú ingatlan működési veszteségének 50 százalékát, legfeljebb támogatási időszakonként 300 millió forintot kaphat egy sportszervezet erre a célra TAO-támogatásként. Ezt csakis a sportszervezet saját tulajdonában vagy saját használatában lévő sportcélú ingatlan üzemeltetésére lehet felhasználni.  
Szerző
Témák
stadion TAO

Leminősítették Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.10.20. 10:32

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Egy fokozattal rontotta Olaszország hazai valutában és devizában kibocsátott államadósságának besorolását a Moody's.
Leminősítette Olaszországot a Moody's Investors Service, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi ”Baa2”-ről egy fokozattal ”Baa3”-ra rontotta Olaszország hazai valutában és devizában kibocsátott államadósságának besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil. A ”Baa3” minősítés – amely más hitelminősítők módszertanában a ”BBB mínusz” besorolásnak felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a cég innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát. A Moody's a leminősítés bejelentéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az olasz államháztartás helyzete érdemben gyengült, miután az olasz kormány a következő három évre a cég által eddig vártnál sokkal magasabb deficitcélokat jelölt ki. A hitelminősítő szerint a költségvetési politika expanzívvá válása arra vall, hogy az olasz államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) jelenlegi 130 százalékos szintje környékén stabilizálódik a következő években, jóllehet az előző kormány költségvetési alapállása még csökkenést irányzott elő. A Moody's szerint az államadósság ilyen magas szintje sebezhetővé teszi az olasz gazdaságot a jövőbeni hazai és külső sokkoktól, különösen a gazdasági növekedés gyengülésétől. A cég felidézi, hogy az olasz kormány 2019-re 2,4 százalékos, 2020-ra 2,1 százalékos, 2021-re 1,8 százalékos GDP-arányos deficitcélt határozott meg. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a következő két évre a korábbi előirányzat egyensúlyos államháztartási mérleg elérését tűzte ki. A Moody's szerint a kormány kiadásnöveléseinek zöme szerkezeti jellegű, ami azt jelenti, hogy nehéz lesz ezeket a lépéseket visszafordítani. Az indoklás szerint a leminősítés másik fő tényezője az, hogy az olasz kormány gazdasági tervei a Moody's megítélése alapján – jóllehet rövid távon segítik a növekedést – nem állnak össze olyan koherens reformprogrammá, amely tartósan kiemelhetné az olasz gazdaság növekedési teljesítményét a jelenlegi középszerű pályáról. A Moody's ennek alapján azzal számol, hogy az olasz hazai össztermék növekedési üteme az átmeneti költségvetési ösztönzés utáni években a legjobb esetben is 1 százalékra lassul vissza reálértéken számolva. A hitelminősítő május 25-én vette leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá Olaszország akkori ”Baa2” szintű adósosztályzatát, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt fennáll a szerkezeti reformok lefulladásának, illetve az eddigi reformok – köztük például a hét éve végrehajtott nyugdíjreform – visszafordításának kockázata.

CEBR: Teljes körű államadósság-válság alakulhat ki

Az olaszországi gazdasági és költségvetési folyamatok kockázataira más nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a választások után összeállított helyzetértékelésében különösen aggályosnak nevezte, hogy a győztes pártok egyikének programjában sem az olasz gazdaság régi keletű szerkezeti problémáinak megoldása állt a központi helyen. A CEBR londoni elemzői kiemelték, hogy az olasz hazai össztermék értéke alig haladja meg az ezredfordulón mért szintet, és az olasz gazdaság olyan gyenge lábakon áll, hogy ha a lehetséges negatív világgazdasági forgatókönyvek közül csak néhány egyidejűleg valóra válik, az recesszióba sodorhatja Olaszországot, ennek viszont súlyos következményei lennének Olaszország államadósság-szolgálati képességére. A CEBR elemzői szerint, ha az olasz gazdaságot nem sikerül magasabb növekedési pályára állítani, akkor Olaszországban teljes körű államadósság-válság alakulhat ki, amely az egész euróövezet puszta létét is veszélybe sodorhatná.

Szerző

Megkésve, de négy órára újranyílik a gépcsere-program

Publikálás dátuma
2018.10.20. 10:00

Fotó: Iakov Filimonov
Novemberben térségenként 4-4 órán át ismét igényelhető 25-45 ezer forint támogatás hűtő- és mosógépvásárlásra.
Újranyitja a tavalyi hűtő-, fagyasztó- és mosógépcsere-programot a megszüntetett nemzeti fejlesztési tárca helyébe lépő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – derült ki Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. A támogatás változatlanul 25 ezer, 40 ezer és 45 ezer forint - attól függően, hogy az új készülék A+, A ++ vagy A+++ energiaosztályba tartozik -, de legfeljebb a vásárolt berendezés árának fele. A jelentkezést a – kissé megtévesztő módon – hgcs2017.nfsi.hu elnevezésű internetoldalon elérhető kiírás szerint az ország hét térsége számára ismét más-más időpontban, november 5-e és 19-e között teszik lehetővé. Kérelmet változatlanul kizárólag a megadott időpontban és internetoldalon lehet feladni. Bár az elődtárca korábban nem reagált érdemben ama kifogásokra, hogy a jelentkezések befogadását térségenként más-más időpontban zárták le – amivel komoly különbségeket mutatott az egy főre eső támogatási keret -, most az adott térségére vonatkozó napon az érdeklődők immár egységesen, délelőtt 10 és délután 2 között, 4 órán át adhatják be igényeiket. Ez, bár előrelépés az igazságosabb elosztási felé, a most meghirdetett keret kétmilliárdos mértékét a korábbiaknál is vastagabb zárójelbe helyezi. Hisz – a korábbi példák nyomán – a megadott idősávon belül szabályos beadvánnyal élők közül nagy valószínűséggel ismételten mindenki megkapja az igényelt összeget. Ezt érdeklődésünkre Weingartner Balázs is megerősítette.

Négy év alatt harmincmilliárd

Az Otthon Melege Program nyomán a kormány eddig harmincmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást juttatott több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez – sorolta az államtitkár. (A program négy éve fut és eme értékben egynek számít egy mosógépcsere éppúgy, mint egy lakás teljes felújítása.) Ez évi tízmilliárdos megtakarítást, illetve 270 kilowattóra áram, és 100 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását eredményez - hangsúlyozta Weingartner Balázs.

Tájékoztatóján ugyanis a mostani forrást a tavalyi kiírásban szereplő 600 millióval vetette össze. Ugyanakkor az elődtárca tavaly decemberben a befogadott igényekhez idomulva a keretet 2,6 milliárd forintra emelte. Ennek kapcsán az államtitkár lapunknak megerősítette, hogy - a rendelkezésre álló források függvényében – a jövő év elején várható elszámolás során az összes befogadott, szabályos pályázat pénzügyi szükségletét újfent igyekeznek kielégíteni. A kiírást szakértők némiképp megkésettnek tartják, különösen annak függvényében, hogy ez csupán a - tavaly augusztusban lebonyolított - pályázat folytatása. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Weingartner Balázs jövő év elejére egy új szemléletű, a meglévő háztartási nagygépek felújítását célzó program lehetőségét is felvetette. Emellett jövőre - pontosabban meg nem jelölt időpontban - folytatódik a fűtésirendszer-csere, illetve a lakóépületek komplex felújításának állami támogatása is. Korábban Kaderják Péter energiaügyi államtitkár ez év végére-jövő év elejére a rendszer jelentős átalakítását helyezte kilátásba, például a családi házak korszerűsítésének évi 40-50 milliárdos keretű támogatásával. Ezt Weingartner Balázs szavai egyelőre nem igazolták vissza. Tekintettel arra, hogy az állami támogatás forrásaként az ország fölös szén-dioxid-kvótáinak értékesítéséből származó bevételeket jelölik meg – aminek árfolyama ráadásul idén jelentősen megugrott -, szakértők szerint az idei csúszással akár tízmilliárd forint körüli forrás is az ITM-nél maradhatott. Mindazonáltal ismét pályázatra fel, hisz idén még inkább a szemes térségeknek áll a világ.

Pályázati adatok

Keret (millió forint) - Beadási időszak (november, 10-14 óra között) Észak-Alföld 300 - 5. Dél-Alföld 256 - 7. Észak-Magyarország 234 - 9. Nyugat-Dunántúl 201 - 12. Dél-Dunántúl 183 - 14. Közép-Dunántúl 216 - 16. Közép-Magyarország 612 - 19. Forrás: hgcs2017.nfsi.hu   

Szerző