Előfizetés

Theresa May szerint már majdnem kész a Brexit-megállapodás

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.22. 18:52

Fotó: Dursun Aydemir / AFP/ANADOLU
Már csak egy lényeges pontban kell valami megoldást találni: az Írország és Észak-Írország közti határ átjárhatóságát kell biztosítani.
Theresa May brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet, de egyetlen jelentős akadályozó tényezőként továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.    May, aki hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a múlt héten Brüsszelben tartott EU-csúcsról, leszögezte: a találkozón is kifejtette, hogy a brit kormány számára változatlanul elfogadhatatlan az újbóli határellenőrzés elkerülhetőségére kidolgozott uniós javaslat, mert annak megvalósítása az Ír-tengeren, vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelne vámhatárt. Az EU javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával.

Már Szaúd-Arábia is elismeri, hogy gyilkosság volt az újságíró halála

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.22. 14:12

Fotó: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
Eddig arra hivatkoztak, hogy Dzsamál Hasogdzsi egy dulakodás közben vesztette életét a királyság isztambuli konzulátusán.
„Borzasztó hiba volt” Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró „meggyilkolása” – mondta az amerikai Fox News tévécsatornának Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter. Ő az első a királyság vezetői közül, aki ezzel elismeri, hogy Hasogdzsi nem csak véletlenül halt meg, miután összeverekedd valakikkel az isztambuli konzulátuson, ahová házasságához szükséges iratokat ment intézni október 2-án, de soha többé nem látták (a gyanú szerint a testét feldarabolva, diplomáciai csomagokban juttatták ki).  A szaúdi kormány először azt állította, hogy Hasogdzsi sértetlenül hagyta el az épületet, igaz, ezt a térfigyelő kamerák képei nem erősítették meg. Aztán a nemzetközi nyomás és felháborodás hatására elismerték, hogy mégiscsak meghalt, de az államügyész igyekezett elkenni az esetet a „dulakodás” sztorival. Szaúd-Arábiában ezután 18 embert letartóztattak, akik állítólag kapcsolatban állnak az esettel. Egy királyi tanácsadót és a titkosszolgálat helyettes vezetőjét pedig menesztették.  Al-Dzsubeir vasárnap is azt mondta: eltökélt szándékuk felderíteni az ügyet és megbüntetni a felelősöket. „Azok az egyének, akik ezt tették, nyilvánvalóan túllépték a hatáskörüket” – mondta a külügyminiszter, aki szerint a „hibát” még azzal is tetézték, hogy tettüket megpróbálták elleplezni. Al-Dzsubeir ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy a gyilkosságot nem Mohamed bin Szalman trónörökös rendelte el, és még a hírszerzés vezetői sem tudtak róla. 

Németország nem ismeri el a gyermekházasságot, visszadobják a vízumkérelmeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.22. 13:17
A kép illusztráció, nem a cikkben említetteket ábrázolja
Fotó: Delil Souleiman / AFP
Az egyes kultúrákban bevett gyermekházasság a német bíróság szerint nem teremt jogalapot a családegyesítésre.
A berlini közigazgatási bíróság szeptember végi döntése értelmében a gyermekházasságok nem teremtenek jogalapot a családegyesítésre. A bíróság ezzel helyben hagyta Németország isztambuli főkonzulátusának korábbi döntését, amelyben elutasították, hogy egy 18 éves, jelenleg Törökországban élő, szíriai nő családegyesítés jogcímén csatlakozhasson kilenc évvel idősebb, Németországban élő férjéhez. A nő panasszal élt a döntés ellen - számolt be a focus.de. A már nagykorú szíriai nő az apja beleegyezésével, 16 éves kora előtt ment hozzá férjéhez, aki a ceremónia után fél évvel Németországba távozott. A berlini bíróság döntése szerint bár a házasságkötés törvényes volt Szíriában, a német hatóságok nem kötelesek azt elismerni. Németországban 2017 nyarán lépett hatályba a gyermekházasságok ellen fellépő törvény, ennek értelmében nem ismerik el azokat a házasságokat, amelyeknek megkötésekor valamelyik fél nem töltötte be 16. életévét. A közigazgatási bíróság megerősítette, hogy a rendelkezés visszamenőleges hatályú. Az ítélet még nem jogerős, mivel a berlini közigazgatási bíróság az ügy jelentősége miatt fellebbezést nyújtott be Berlin-Brandenburg másodfokú közigazgatási bíróságához.