Már közel 2300 jogász tiltakozik a hajléktalanokat büntető törvény ellen

Publikálás dátuma
2018.10.23. 11:35

Fotó: Bohanek Miklós
Ügyvédek és bírók is aláírták már Ésik Sándor petícióját, amellyel a résztvevők a hajléktalan létformát kriminalizáló szabályozás ellen szólalnak fel. Ha ez sem elég, bojkott jöhet a bírósági eljárásokban.
Kedd délelőttre már mintegy 2300 személy írta alá a hajléktalanok életvitelszerű vegzálása ellen tiltakozó nyílt levelet: az eredetileg ügyvédeket megcélzó petíciót szombaton indította el Ésik Sándor ügyvéd, és rövid időn belül tömegek csatlakoztak a kezdeményezéshez – közöttük bírók is. 
A petíció szerzője az RTL klubnak azt mondta, a bírók olyan állapotot büntetnek, amely nem bűncselekmény – azért van szociális rendszer, azért van közegészségügy, azért vannak hajléktalanokat segítő civil szervezetek, hogy ezek kezeljék a problémás helyzetet. Az ügyvéd szerint a bíróknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk, amely már 2012-ben kimondta a hajléktalanságról, hogy az nem büntetőjogi kérdés. Mint kezdeményezésében írta, „a jogalkotó rossz szabályt alkotott. Ez a világon mindenütt előfordul, és normális, demokratikus országokban megvan a módja a korrekciónak. A bíróság lehet bátor és mondhatja maga, hogy a cselekmény márpedig nem veszélyes a társadalomra. Vagy lehet formális és felfüggesztheti az eljárást és az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyet. És itt van a mi dilemmánk. Azt látjuk ugyanis, hogy a bíróság nemhogy nem észleli, hogy ártatlan embert ítél el, hanem azt az alapvető, minden ügyben, minden bírót kötelező szabályt sem sikerül megtartania, hogy a vádlottat nem alázzuk meg.”    
A csatorna megszólaltatta Kadlót Erzsébet volt büntetőbírót, aki szintén aláírta a petíciót, magyarázatából pedig egyértelműen kiderül, hogy a bíróknak igenis van lehetőségük az eljárás leállítására. 
Alapjogi védelem kezdeményezésére ugyanis a bírónak közvetlen joga van, az alkotmánybírósághoz fordulhat, ha már úgy gondolja, hogy önerőből nem meri vagy nem tudja felmenteni az életmódja miatt büntetett hajléktalan személyt

Bár a petíció alapvetően a bírók jóérzésére próbál hatni, ha a kezdeményezés visszahangtalan marad, akár keményebb akciók is jöhetnek: levelében Ésik felveti az ügyvédi bojkott lehetőségét, ami alapvető gátja lenne a hajléktalanperek lefolytatásának. A védőügyvéd kirendelése ugyanis az eljárás kötelező eleme, a részvételt megtagadó védő hiánya a folyamat egészét blokkolhatja.

Az MSZF hét fagyhalálról tud

A Magyar Szociális Fórum kedden jelezte: már hárman fagytak meg az utcán a hajléktalanokat büntető szabálysértési módosítás október 15-i élesítése óta, és összesen hét fagyhalálról tudnak, amióta beálltak a hideg őszi éjszakák. Az MSZF ugyanakkor nem jelöli információinak forrását – Simó Endre, a szervezet vezetője lapunk kérésére sem akarta elárulni, honnan kapják az adatokat. A KSH 2016 óta nem közöl erről információt,. ha megmondanám, honnan ismerjük a számokat, őket is utolérnénk – magyarázta titkolózását Simó. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 11:46

Újabb hidegfront érkezik széllel és esővel

Publikálás dátuma
2018.10.23. 11:04

Fotó: Shutterstock
Kedden egy hidegfront határozza meg időjárásunkat, a késő délutáni, kora esti óráktól fordulhat elő kisebb eső északon, északkeleten és északnyugaton. Többfelé megélénkül, északon és helyenként az Alföldön megerősödik a nyugatias szél. Délután 12-17 fok között alakul a hőmérséklet - írja az Időkép.
Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat sokfelé erős, viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal, helyenként egy-egy zivatarral, kezdetben a Kékestetőn esetleg havas esővel. A front előtt délnyugaton még 17-20 fok is lehet, máshol 9-16 fokra van kilátás. Csütörtökön helyenként kisebb eső, egy-egy zápor még előfordulhat, de többfelé a nap is kisüt. Sokfelé még élénk, erős lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 8 és 17 fok között alakul, keleten lesz hűvösebb az idő. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 15-20 fok valószínű. Említésre méltó csapadék nem várható. Szombaton élénk, erős délies szélre, elszórt záporokra, 18-24 fokos maximumokra számíthatunk.
Szerző

Felvonták a nemzeti lobogót

Publikálás dátuma
2018.10.23. 10:08

Áder János és Kövér László nézte végig, ahogy a Kossuth téren honvédségi tiszteletadás mellett felvontatják a zászlót.
Katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján, kedden reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja - írja az MTI.
A központi programok kiemelt rendezvényét 15 órakor a Terror Háza Múzeumnál tartják, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Emellett a fővárosban, országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek. A Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison.
Szerző