Megtelt a Bem József tér, ezrek az ellenzéki tüntetésen

Publikálás dátuma
2018.10.23. 16:14
Összellenzéki tüntetés 2018. október 23-án a Bem József téren
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Párton kívüli civilek, momentumosok és szocialisták együtt demonstrálnak Bem tábornok szobránál: Jeszenszky Géza levélben üzent: Moszkva fennhatósága helyett a nyugathoz kell tartoznunk.
Háromnegyede négykor startolt el az ellenzék összefogással megvalósuló demonstrációja, vagyis Közös Ellenzéki Tüntetés  – kezdésre majdnem megtelt a Bem József tér, ami kétezer embert jelenthet.
A momentumosok külön vonultak, de tudósítónk  a téren rajtuk kívül látott szocialista, párbeszédes aktivistákat és politikusokat is. Feltűntek az egykori Magyar Nemzet munkatarsai is, akik 56 forintért árulják a Magyar Hang című hetilapot. Az aláírásgyűjtő standok szépen pörögnek, az egyik aktivista azt mondta, 3 óra óta legalább 80 szignót gyűjtött. 
Jeszenszky Géza nem tudott részt venni a tüntetésen, de levelében azt írta : csatlakoznunk kell az európai ügyészséghez, hogy Magyarország kikerüljön Moszkva fennhatósága alól, és csatlakozzon a nyugati demokráciákhoz.

A szentjánosbogarak egyre többen

Elsőként Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szólalt fel, aki arra emlékeztetett, hogy 1956. október 23-án betelt a pohár. A magyaroknak elegük lett abból, hogy a rendszer azt a jelszót használta, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. A Nyugat démonizálásából és a Kelet simogatásából.  „Voltak apró szentjánosbogarak, akik tudták : baj lesz. Sokáig csendben voltak, mert a puszta gondolatot is büntették. Sokan manapság is úgy gondolják, az ország lehetne jobb. Tiszteletben tartom, hogy vannak akik elégedettek, de én a másik táborba tartozom. 2018-ban a szentjánosbogarak egyre többen vannak” - mondta a polgármester.

Még a választások előtt

Ne várjátok a messiást, mert már rég itt van: ti vagytok a megváltók – szólított fel mindenkit Harangozó Tamás arra, hogy tegyen valamit a sorsáért, tegyen valamit, ha más világot szeretne, mint amilyet a magánrepülökőn szálló, a Várban pöffeszkedő, oligarchákat hizlaló rezsim kényszerít rá az országra. Orbán Viktor – nemzeti gúnyába bújva harminc évvel a rendszerváltás után gyakorlatilag újjáépítette az állampárti rendszert – illiberális demokráciának becézve. Felszámolta a sajtószabadságot, a törvények előtti egyenlőséget, az emberek közötti szolidaritást pedig csírájában igyekszik elfojtani. Orbán nem véletlenül titulálja a magyarokat félázsiai népségnek, úgy is kezeli őket: a hajléktalanokat eltakarítja, az adósokat kilakoltatja, tömegeket dolgoztat éhbérért és zsákutcába kényszeríti az országot. Annak érdekében, hogy az emberek ne egy fékevesztett, korrupt rezsim alattvalói legyenek, közösen kell fellépni.
A szocialista politikus szerint amire ma nincs szükség, az a több párt, illetve a pártoskodás – a különböző politikai formációk nem nézhetik féltékeny fennhéjazással a civil szervezeteket.

Amelyeknek azonban tudomásul kell venniük, hogy már rég berángatták őket a politika terébe, ahol bizony csak politikai eszközökkel lehet eredményt elérni. Következésképp nincs pardon, deklarálta Harangozó, össze kell kapaszkodni mindenkinek – és nem általánosságban: jóval az országra váró választások előtt (értsd: a tavasszal esedékes EP- és az őszi önkormányzati megmérettetés előtt). Szóval éljenek a hősök, és kezdődjön a rezsimbontás.

„Orbán Putyin zsebében van”

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint akik ma együtt vannak, sok mindenben egyetértenek. Elsősorban az európai ügyészséghez való csatlakozásban. Jávor úgy véli,  Orbán strómanjai zsebéből egyre jobban kikandikál a miniszterelnök és a családja – Azt hiszik, rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik, bármit megtehetnek. „Európa az önkényuralmukat veszélyezteti. Soha ennyien nem támogatták, hogy az EU-tagjai legyünk. Európa mi vagyunk. Orbán nem Európa ellen küzd, hanem ellenünk. 
„Orbán Putyin zsebében van, 62 évvel azután, hogy a magyar nép nemet mondott az orosz kizsákmányolásra. Nemcsak Magyarországot árulja el, magát Európát próbálja meg szétzilálni.”

 Néhány hónap múlva választások lesznek. Hányan lesznek ott olyanok, akik orosz zsoldban az unió kinyirásáért fáradoznak? Ha egy szétaprózott ellenzék áll fel a Fidesz ellen, Orbán nyer. Gondolkodjunk ezen. Én készen állok, állítsuk meg őket együtt” - mondta Jávor Benedek a tüntetésen.

Szomszédoljanak az európai ügyészséggel!

1956 közös múltunkhoz tartozik – olyan múlt, ami nem csak főhajtást, de cselekvést kíván meg, mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke. A politikus szerint 1956 hősei nem elégednének meg egy hangzatos beszéddel, ezért követőiknek is bizonyítaniuk kell: jelenleg azt, hogy Európához tartozunk, hogy Európa mi vagyunk. Ilyen cselekvés az, hogy támogatjuk az európai ügyészséghez való csatlakozást, amivel budapesti és vidéki, kormánypárti és ellenzéki is egyetért – mondta Donáth. A Momentum alelnöke hangsúlyozta, pártjuk támogatja a petíciót – és arra kérnek mindenkit, hogy házaljanak, szomszédoljanak, ha kell, a petícióval. „Nem adjuk a hazánkat, nem adjuk a jövőnket Európához kell tartoznunk”, hangsúlyozta Donáth Anna. 

a bátorság félre löki a NER-t

Következőként Lukácsi Katalin lépett a színpadra– „volt kdnps-ként mutatnak be mindig az ilyen rendezvényeken, és ezt vállalom. A polgári Magyarország híveként vallom most is, hogy Orbán-rendszerének meg kell buknia” - szögezte le a szónok. Mint mondta, tud olyan fideszes szavazóról, aki jobb híján a baloldalra szavazott, de olyanokról is, akik fogcsikorgatva választotta újra a Fideszt. Pedig az új cél közös is lehetne, figyelmeztetett Lukácsi: egy friss felmérés szerint a kormánypárti szavazók kétharmada is támogatja az európai ügyészséghez való csatlakozást. Lukácsi Katalin végül mindenkit arra kért: ne féljünk, mert nincs rá okunk, a lelkiismeretünk tiszta.
A NER bukását nem külső hatalom, hanem aktív állampolgárok döntik meg, a rendszert a félelem tartja hatalomban, de a bátorság fogja félre lökni

mondta Lukácsi, akit nagyon megtapsoltak.

A rezsimet a lopott pénz tartja hatalomban

Hadházy Ákos óriási üdvrivalgás közepette kezdte el ezután beszédét: mint mondta, 1956-ban a magyar nép bebizonyította, hogy nem birka, és elzavarta korrupt kormányát – az, hogy forradalma elbukott, végül az orosz tankok végtelen során múlt.  
A mai kormányt viszont nem orosz tankok tartják hatalomban, hanem az EU-tól ellopott tengernyi sok ezer milliárdnyi pénz, amivel az Orbán-kabinet megfizetik zsoldos seregéneik tábornokait tisztjeit és bakáit – Mészáros Lőrinctől Mengyi Rolandig, a legkisebb, de lojális polgármesterecskéig,

jegyezte meg Hadházy Ákos.

A szónok szerint nem is a NER luxusa – a milliós öltönyők, tízmilliós karórák – a felháborítóak, hanem az, hogy ebből a lopott pénzből mindent megvehetnek: a fél magyar sajtót, ami hazugságokat terjeszt; a roma támogatási forrásokból pedig a legszegényebbek szavazatait. És ebből telik a zsarolásra, megfélemlítésre is, mondta Hadházy – utána hosszan zúgott a Nem hagyjuk!   A politikus szerint, ha összegyűlik az egymillió aláírás, az európai ügyészséghez való csatlakozással el lehet zárni a lopott pénz csapjait , és ezzel a kormány megfosztható nyomásgyakorló erejétől.
„Így pedig megmutathatjuk, hogy a magyarok nem korruptak – ahogy '56-ban bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk kommunisták.”

 Lesz ehhez egymillió ember, hogyne lenne, bizakodott Hadházy, aki szerint édes teher, hogy alig tudják megszervezni az újabb és újabb helyeket az aláírásgyűjtéshez. 
A felszólaló szerint Magyarország tavaly dupla annyi pénzt kapott az uniótól, mint amennyit Ausztria kapott a második világháború után a Marshall-segély részeként; „és ennek az összegnek a nagyobb részét el is lopták” - folytatta a szónok, megjegyzését ismét vad fújolás, fütyülés fogadta. Hadházy  egyúttal bejelentette, aláírás-gyűjtő akciójukat bővítik: csatlakoztak hozzá a devizahitelesek, és mostantól a kilakoltatás ellen is gyűjtenek szignókat pultjaikon. 
Beszéde végén Hadházy Ákos mindenkit figyelmeztetett: a csaló elit már ellopta 28 évünket, most pedig a szemünk előtt lopja el a jövőnket. A jövő még megmenthető, de ehhez dolgozni kell gyermekeink érdekében is – mondta a politikus.

Aki nem összefogást akar, annak a Fidesz írja a szöveget

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere nyerte a szimpátiaversenyt, őt fogadta ugyanis a legnagyobb taps. Márky-Zay felidézte, 1956-ban, a forradalom előtt ugyanolyan apátia volt, mint most –  62 éve viszont sok ezren tiltakoztak, határozottan kiálltak a jogállam mellett. „A rádió előtt sortüzet nyitottak a békés tüntetőkre, rájuk emlékezünk. A hatalom reakciója miatt volt véres a forradalom. Most békésen tiltakozunk, különböző párt képviselői, egyetértenek. Egységes a nemzet a nyugati értékrend mellett, nem akarunk orosz gyarmat lenni” - hangsúlyozta a polgári, keresztény értékrendet valló városvezető. Mint megjegyezte, míg 1956-ban Európától csak vártuk a segítséget, ma tudnak is segíteni , de ehhez kellő aláírással kell követelni az EU-s ügyészséghez való csatlakozást.      
„40 évig éltünk kommunista diktatúrában, ma mégis következmények nélküli ország vagyunk. Ne legyünk többé ilyen ország!”

„Ne a különbségeket keressük, hanem egységes magyar akaratot, pártállástól függetlenül. Csak egymással összefogva dönthetjük meg a pártállamot, aki nem ezt állítja, annak a Fidesz írja a szövegeit” - mondta a szónok.
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 17:37

DK: most ugyanazért kell küzdeni, mint '56-ban

Publikálás dátuma
2018.10.23. 16:00
Balról jobbra:Gyurcsány Ferenc, DK-elnök, Molnár Csaba DK-alelnök, Varju László DK képviselő a párt 2018. október 23-i megemléke
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség, Moszkvában dől el a magyar nép sorsa – sorolta a a vélt párhuzamokat a Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a párt '56-os megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc pártelnök nem szólalt meg az eseményen.
A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerint ugyanazért kell küzdeni 2018-ban, mint 1956-ban: egy független és demokratikus jogállamért. Molnár Csaba, aki az ellenzéki párt EP-képviselője is, kedden a budapesti Nagy Imre-szobornál, a DK koszorúzása után újságíróknak azt mondta, 1956-ban Nagy Imre és társai egy független és demokratikus jogállamot szerettek volna a sajtó, a vallás és a gyülekezés szabadságával. A politikus úgy fogalmazott, most minden magyar állampolgár átérezheti, miért küzdöttek több mint hatvan évvel ezelőtt, mivel ugyanazok a szabadságok hiányoznak, mint 1956-ban: ma sincs szabad sajtó, szabad gyülekezési lehetőség és moszkvai szobákban dől el a magyar nép sorsa.
Az 1950-es évek elnyomói azonban elfelejtették, hogy minden rendszer véget ér majd egyszer, és "ugyanígy nem látják ezt a mai rendszer elnyomói sem" - jelentette ki Molnár Csaba. Az alelnök szerint a DK azért hirdetett meg ellenállást, mert ugyanabban hisznek, mint 1956 hősei: nem szabad hagyni, hogy a szabadságot egy szűk csoport saját önös érdekéből elrabolja az emberektől.  Molnár azt is mondta, Nagy Imre miniszterelnök emlékét az "orbáni emlékezetpolitika" az elmúlt négy évben kitörölte a hivatalos magyar történelmi emlékezetből, a közeljövőben pedig a rá emlékező szobrot is el akarják távolítani a Parlament közeléből - írja az MTI.
A szerény részvétellel megtartott megemlékezésen csak Molnár szólalt fel; Gyurcsány Ferenc meg sem szólalt – sőt a DK élő közvetítésén szó szerint az alelnök mögött maradt – de hallgatott Varju László, a DK országgyűlési képviselője is.
Szerző

Orbán: mi, magyarok tudunk a legjobban keseregni

Publikálás dátuma
2018.10.23. 15:33

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Mindenki Orbán Viktort várta, de először Schmidt Mária próbálta lelkesíteni a korábbiakhoz képest mérsékeltebb létszámban megjelenő Fidesz-híveket.
“Hát nagyon sok értelme volt kijönni! Apa hogyan megyünk majd a Hősök terére? Meddig fog tartani? Egy óra? Úristen!”

- a mellettem álló család két tíz év körüli tagja láthatóan nem így képzelte az október 23.-a délutánját, de az apukájuktól csak egy “fogd be a szád!” jött válaszként.

A minta persze nem reprezentatív, de túlzás lenne azt állítani, hogy a Terror Házánál kedden délután háromkor harci lázban vagy győzelemittasan gyülekezett volna - a nem is olyan nagy létszámú tömeg. A szokásos utcai árusok esetében némi meglepetést az okozott, hogy több helyen lehetett uniós zászlót is kapni, kérdésemre ráadásul azt mondták, hogy ezek is jól fogynak, ami lassan már meglepetésként hat egy Fidesz-tüntetésen a folyamatos Unió-ellenes retorika miatt. A kezdés előtt 50-es évekbeli slágerek szóltak a hangszórókból, a résztvevők nagy többségének minden bizonnyal még élő emléket jelentettek.
Felkészül Orbán Viktor
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A megemlékezést Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója nyitotta meg, ő azzal kezdte, egy nemzet erőt és reményt csak a büszkeségre okot adó pillanatokból meríthet, például az 1956 októberében történtekből. “Ha most egymás mellett megállunk és megnyitjuk a szívünket, azt tapasztaljuk, egyre erősebbnek érezzük magunkat” - mondta. Szerinte 56 hőseinek köszönhetjük, hogy “képesek voltunk megőrizni immunrendszerünket”. Majd már jött is az uniós párhuzam, 56-ban is kudarcot vallott, hogy valakik megpróbálták kitörölni nemzeti identitásunkat, hiába alkottak hamis emléknapokat, hogy az ifjúság agyát átprogramozzák. “A kommunisták született lúzerek voltak és ezt ők is tudták” - itt jött az első valamirevaló reakció a nem túl lelkes közönség részéről. Majd felolvasta a nagyon-nagyon régi, szakállas viccet az ÁVÓ-sok által kivallatott múmiáról. A közönség illedelmesen nevetett és tapsolt. Majd újabb párhuzam: ha az európai népek tudnának magyarul, láthatnák, hogy a mi nyelvünkből hiányzik a politikai korrektség, mert “mi nem tudunk szabadság nélkül élni”. “Minket magyarokat mindig csak erőszakkal lehetett megfosztani a szabadságunktól, szuverenitásunktól, önrendelkezésünktől” - mondta, majd az Fidesz elit által már lesajnált rendszerváltás azért kapott Schmidt-től egy pozitív gesztust: a 89-es rendszerváltás 56 örököse és beteljesítője volt. Szerinte ugyanakkor 89 nem egy rendszerváltás, hanem egy antikommunista ellenforradalom volt. Ezután természetesen egy Ákos-szám következett.
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora szerint az ukrajnai magyar kisebbség jogai súlyosan sérülnek, de csak Magyarországon emelték fel értük a szavukat, az európai jogvédők nem foglalkoznak velük. Ugyanakkor az ukrán hatósági zaklatások ellenére is maradnak, mert otthon vannak. “Mi őshonosak vagyunk e vidéken, mint az indiánok Amerikában, és ezért a nemzetközi jognak megfelelő védelmet kívánunk magunknak” - mondta. Adófizető ukrán állampolgárként pedig elvárják, hogy háborítatlanul élhessenek a szülőföldjükön.
Orbán Viktor azért nagy tapsot és elszórt Viktor-Viktorozást kapott természetesen. A matematika egyik tétele szerint két negatív szám szorzata mindig pozitív” - kezdte, a már említett apuka nem szalasztotta el a pedagógiai ziccert, hogy felhívja a figyelmet a tételre a gyermekeinek. Orbán szerint szinte minden nagy történelmi esemény negatív módon zárul a magyar történelemben, mégis itt vagyunk, túléltünk, pozitívan nézhetjük a jövőt. A baj 1955-ben is végzetesnek tűnt, fél évszázad alatt kétszer is elveszítettük Magyarország kétharmadát és akkor a kulturális megsemmisülés fenyegette a maradék Magyarországot is. Szerinte az 1956-os szabadságharcosok ésszerű döntést hoztak, a szovjetek éppen kivonultak Ausztriából, a kommunisták egymást bicskázták, a nyugat pedig segítséget, támogatást ígért, így meg kellett próbálniuk - meg is próbálták. Jól mondta Faludi, 1956 nekünk nem emlék és nem történelem, hanem a szívünk és a gerincünk - idézte a költőt a kormányfő. Hálásak vagyunk, hogy nekünk nem egy fél évszázados nyomasztó emlék jutott örökségül, az 56-osok révén még a kommunista elnyomás alatt is büszkék lehettünk a hazánkra - mondta. 
“Mi, magyarok tudunk a legjobban keseregni, a legszebben panaszkodni, a legjobban elsiratni magunkat”

- jött a már szinte kötelező nemzetkarakterológiai fejtegetés.

 De a végeláthatatlan germán és szláv tengerben mégis megmaradtunk, ez a magyar történelem matematikája, a sok mínusz kiadott valahogy egy pluszt.
Orbán szerint joggal gondoltuk, hogy a szovjetek távozása után végre összhangba került a történelmünk, a kultúránk és a világpolitikai helyzetünk, újra elfoglalhatjuk a helyünket Európában, amely a szabad nemzetek, a keresztény kultúra talaján áll. "De álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 29 évvel a rendszerváltás után Európát nem külső katonai fenyegetés, hanem saját maga sodorja veszélybe. Ki gondolta volna, hogy a Föld legsikeresebb kontinense néhány év alatt a bukás szélére sodródik? Az európai emberek nemzetek fiainak születnek, németnek, lengyelnek, horvátnak, svédnek, Európa a nemzetek hazája és nem olvasztótégely. Ki gondolta volna ezek után, hogy újra lábra kaphat az Európát már többször romba döntő birodalmi gondolat? Hogy mások akarják megmondani, kikkel éljünk együtt, hogy koholmányok alapján megfenyegetik Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát, Magyarországot sőt Olaszországot is?"
"Brüsszelből sohasem hódítottak, csak gyarmatokat igazgattak, de mi nem voltunk soha sem gyarmat, sem gyarmattartók, így nem adjuk oda a hazánkat soha senkinek. Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek helyére Európai uralmat akarnak. Ma már számos európai országban is az európai birodalom hívei kormányoznak, ezért tudható, milyen lesz, ha ők jutnak többségbe: más kultúrájú emberek jelennek meg és megváltoztatják városainkat, a terror a hétköznapok része lesz, a szólásszabadság pedig csak addig terjed majd, amíg őket visszhangozza. Ezek az erők valamennyien bevándorlás-pártiak, ezek a hatalmas erők szándékosan nem védte meg Európát, nem a képesség hiányzott, hanem az akarat, a migrációval szemben." Majd jött az obligát sorosozás: Soros György paradicsoma lenne ez a szörnyű, új Európa. Végül hamisítatlan kampánybeszédbe váltott az állami megemlékezés, Orbán szerint a nemzetek Európájának kell érvényesülnie, válasszuk a függetlenséget, a globalizmus helyett. A miniszterelnök szerint csak a szuverén országokban marad meg a demokrácia és a szabadság, ezért “válasszuk a nemzeti büszkeség jövőjét”. A tömeg természetesen tapssal jutalmazta az elhangzottakat, a két kisfiú is lelkesen ugrált - indulhattak a Hősök terére a fagyoskodás után.
Frissítve: 2018.10.23. 17:04