Csütörtökön is marad a borús, esős idő

Publikálás dátuma
2018.10.24. 16:28
A kép illusztráció
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, néhol fagypont alá is hűlhet a levegő.
A Kárpát-medence időjárását légköri frontok teszik mozgalmassá: az elvonult hidegfront mögött csütörtökön egy melegfront vonul át nyugatról kelet felé haladva az országon, útját több helyen gyenge eső, zápor kíséri – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen várható gyenge eső, zápor. Főként az ország északi felén megerősödik a nyugati, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél enyhébb lehet a hajnal, az Északi-középhegység és a Tiszántúl fagyzugos helyein fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunától keletre 9 és 14, a Dunántúlon 14 és 18 fok között várható.
Pénteken erősen és gyengébben felhős időszakok egyaránt lesznek, néhol kisebb eső, zápor alakulhat ki. A délnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul majd.
Szombaton az ország északnyugati felén erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, máshol a több-kevesebb napsütés mellett többször változik a felhőzet, és kevesebb lesz a csapadék. Északnyugaton az északi, másutt a délnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 23, északnyugaton csupán 9 és 14 fok között lehet.
Vasárnap a Dunántúl nyugati felén sok lesz a felhő, máshol több-kevesebb napsütés is lehet, főként a Dunántúl nyugati harmadán várható eső, zápor. A déli szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul, de északnyugaton hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 25 fok között valószínű.

Napi rekord

Kedden a fővárosban megdőlt a napi széllökés rekord: a Budapest János-hegy állomásán 120 km/h (33,4 m/s) széllökést mértek – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A korábbi budapesti napi szélrekord 73 km/h (20,3 m/s) volt, amit 2017-ben szintén a János-hegyi műszer regisztrált.

Szerző

Havazott a Kékestetőn

Publikálás dátuma
2018.10.24. 15:31
illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Valamivel 13 óra előtt érte el hózápor Magyarország legmagasabb csúcsát.
Egy Kékestetői webkamera nemsokkal 13 óra előtt megörökítették az idei szezon első hópelyheit – írja a heol.hu. A Kékestető, „Déli”-sípályán elhelyezett webkamera élőben rögzített felvételén jól látható, ahogy 12 óra 52 perckor hózápor érte el Magyarország legmagasabb csúcsát. A webkamera élő felvétele itt látható:
Szerző

Ritka pénzérméket és régi fegyvereket találtak a Dunában Érdnél

Publikálás dátuma
2018.10.24. 15:06
Régész fémdetektorral a Dunában Érdnél 2018. október 24-én
Fotó: Mónus Márton / MTI
A leletegyüttes egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhetett a folyóba.
Nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészei az érdi Duna-parton. Az FMC igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a fémkeresős hobbirégészek tevékenysége sokszor problémás a lelőhelyek megbolygatása, a leletek elvitele miatt, az FMC ezért indított együttműködési programot, melynek során a fémkeresős civilek képzéseken, előadásokon vehetnek részt. Az egyik ilyen hobbirégész kereste meg azzal a múzeumot, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében talált egy réginek tűnő kolompot. Gulyás Gábor hozzátette: a múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet, és megállapították, hogy a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat.
FOTÓ: MTI / Mónus Márton
A Kakukk-hegy természetvédelmi övezetéhez közeli helyszínen aztán az FMC régészei már az első napon több mint ezer pénzérmét tártak fel, részint magyar pénzeket, de nagyon sok nyugat-európai – például németországi, németalföldi – érmét is. Érdekes, hogy hiányoznak a balkáni pénzek, van viszont az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme, ez is arra utal, hogy a hajó a 18. század közepén süllyedhetett el a Dunában – számolt be az igazgató. Azt mondta, a pénzérmék mellett főként kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok –, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.

A hajóroncs is előkerülhet

Gulyás Gábor beszámolója szerint drón segítségével magát a hajóroncsot is megpróbálták felkutatni, és sikerült is beazonosítani valamit, ami akár a hajó maradványa is lehet. Ez egyelőre még csak vélelem; Tóth János Attila, a Ferenczy Múzeumi Centrum búvárrégésze szerdán merül le ellenőrizni a roncsot – közölte. Ha sikerül megtalálni a hajó maradványait, azokat ki fogják emelni, de sietni kell, mert a Duna vízszintje emelkedni fog – jegyezte meg az FMC vezetője.
FOTÓ: MTI / Mónus Márton
Gulyás Gábor kiemelte, hogy a leletanyag mennyiségében is ritkaságnak számít, de nagyon sok a feltárt darabok között a különlegesség is. Az FMC érmegyűjteménye ezzel a több ezres gyarapodással a második legnagyobb lesz Magyarországon – fűzte hozzá. A múzeum szakemberei már kutatják azt, hogy milyen hajók süllyedtek el Érdnél ebben a korszakban, a feltárt leleteket pedig restaurálják majd, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítást is rendezhessen belőlük – közölte Gulyás Gábor.
Szerző
Témák
Duna lelet Érd
Frissítve: 2018.10.24. 16:16