Csaknem nyolcszáz jogsértő teherautót és buszt találtak a magyar utakon

Publikálás dátuma
2018.10.24. 17:47

Fotó: police.hu
A rendőrök – egyhetes akció során – 3014 nehéz tehergépkocsit és 500 autóbuszt ellenőriztek, végül csaknem 800 jogsértést állapítottak meg – derül ki a police.hu oldalon közzétett tájékoztatásból. Mint írják, a Tispol Truck & Bus ellenőrzés során elsősorban a vezetési és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták. A rendőrök október 15-e és október 21-e között az ellenőrzött járművek esetében 779 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 5 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95 alkalommal, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 148 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 78-szor kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 6 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 62 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a passzív biztonsági eszközt, illetve 206 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. Az autóbuszok ellenőrzése során 7 jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 11 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt háromszor kellett intézkedniük a rendőröknek.
Szerző

Bejelentésre készül a CEU, összehívták a hallgatókat

Publikálás dátuma
2018.10.24. 16:35

Fotó: Népszava
Csütörtök délután, háromnegyed egyre várja Ignatieff rektor a diákokat az egyetem auditóriumába.
Michael Ignatieff, a CEU rektora kiküldött egy meghívót az egyetem diákjainak, amelyben délután háromnegyed egyre találkozóra hív mindenkit az egyetem auditóriumába – írja a 24.hu. A portál szerint
a szűkszavú meghívóban csak annyi áll, hogy a fórum fontos lesz.

Szerző
Frissítve: 2018.10.24. 16:52

Csütörtökön is marad a borús, esős idő

Publikálás dátuma
2018.10.24. 16:28
A kép illusztráció
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, néhol fagypont alá is hűlhet a levegő.
A Kárpát-medence időjárását légköri frontok teszik mozgalmassá: az elvonult hidegfront mögött csütörtökön egy melegfront vonul át nyugatról kelet felé haladva az országon, útját több helyen gyenge eső, zápor kíséri – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és több helyen várható gyenge eső, zápor. Főként az ország északi felén megerősödik a nyugati, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél enyhébb lehet a hajnal, az Északi-középhegység és a Tiszántúl fagyzugos helyein fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunától keletre 9 és 14, a Dunántúlon 14 és 18 fok között várható.
Pénteken erősen és gyengébben felhős időszakok egyaránt lesznek, néhol kisebb eső, zápor alakulhat ki. A délnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul majd.
Szombaton az ország északnyugati felén erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor, máshol a több-kevesebb napsütés mellett többször változik a felhőzet, és kevesebb lesz a csapadék. Északnyugaton az északi, másutt a délnyugati szél megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 23, északnyugaton csupán 9 és 14 fok között lehet.
Vasárnap a Dunántúl nyugati felén sok lesz a felhő, máshol több-kevesebb napsütés is lehet, főként a Dunántúl nyugati harmadán várható eső, zápor. A déli szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul, de északnyugaton hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 25 fok között valószínű.

Napi rekord

Kedden a fővárosban megdőlt a napi széllökés rekord: a Budapest János-hegy állomásán 120 km/h (33,4 m/s) széllökést mértek – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A korábbi budapesti napi szélrekord 73 km/h (20,3 m/s) volt, amit 2017-ben szintén a János-hegyi műszer regisztrált.

Szerző