Bécs;döntés;CEU;Michael Ignatieff;

2018-10-25 13:20:57

CEU: decemberig adtak időt a kormánynak, mielőtt Bécsbe költöznének

A kormány hajthatatlan, a CEU vezetésénél is betelt a pohár: ha továbbra sem akkreditálják helyi képzésüket, az egyetem Bécsbe települ át – megkezdett pesti képzéseit viszont itt fejezheti be.

Ha decemberig sem köt államközi megállapodást a kormány New Yorkkal, a CEU megkezdi helyi oktatási programjainak Bécsbe telepítését – írja az Index. A CEU megtartja belvárosi épületét is, értesült a portál.

Michael Ignatieff a Central European University rektora lapunk információi szerint megpróbálta megnyugtatni az egyetem munkatársait. Azt megerősítette, hogy a magyar kormány valóban nem akarja aláírni a működéshez szükséges megállapodást, ám ez szerinte nem azonnali költözést jelent.

- A CEU visszatér az eredeti működési modellhez és több campust működtet majd (Bécsben, Budapesten és az Egyesült Államokban – a szerk.) - fogalmazott. Budapesten legalább három évig maradnak majd, amíg ki nem futnak a már elindított évfolyamok. Azt pedig nem lehet tudni, hogy mi lesz három év múlva – tette hozzá.

Ha viszont a kormány nem írja alá december 31-ig a megállapodást, akkor a budapesti képzéssel párhuzamosan Bécsben is elindítanak bizonyos képzéseket. Azt egyelőre nem tudni, ezek mely szakok lesznek, mint ahogyan az is rejtély, hogyan tanítanak majd a tanárok. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy az első évfolyam Bécsben lesz, miközben a harmadik évfolyam Budapesten, azaz a tanároknak ingázniuk kellene.

Az időzített döntést megelőzte, hogy az amerikai nagykövet jelezte az egyetemi vezetőségnek: a magyar kormány – ami 2017 tavasza óta igyekszik szorongatott helyzetben tartani a Soros György támogatásával működő intézményt – nem írja alá a CEU működésért garantáló államközi megállapodást.  

„Ami elég, az elég”

A CEU kuratóriuma bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni, december elsejével hagyták jóvá a költözést. Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Ignatieff közölte, hogy „ami elég, az elég”, eleget vártak.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes kiemelte, hogy a 2017-es felsőoktatási törvény módosítása két feladatott rótt a CEU-ra. Az egyik az volt, hogy hozzanak össze egy nemzetközi egyezményt New Yorkkal, ez sikerült. A másik, hogy beindítsák a felsőoktatási képzéseiket az Egyesült Államokban, ami szintén sikerült. Hangsúlyozta, hogy mindkét feladatnak eleget tettek, ám ennek ellenére eljutott hozzájuk az értesülés, miszerint a magyar kormány mégsem szándékozik aláírni a nemzetközi megállapodást, ezáltal pedig nem tudnak a régi módon tanítani Budapesten.

Kiemelte, hogy a decemberi határidő azért lényeges, mert még az utolsó pillanatban is szeretnének esélyt adni a magyar kormánynak. Úgy gondolják, a maguk részéről mindent megtettek, és azt látják, hogy a magyar emberek is támogatják a tevékenységüket. Továbbra is úgy vélik, hogy a CEU és a magyar kormány közti viszony rendezhető, és szeretnének Magyarországon maradni. 

„Addig vártunk, amíg lehetséges volt”

A CEU csütörtökön egy közleményt is kiadott, melyben azt írják: a Kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést, a döntés oka pedig az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.

Hozzátette: felelőtlenek lennének, ha nem készültek volna fel a CEU hosszútávú működésének biztosítására. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózása attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon, erre a döntésre kényszerített minket – jelentette ki.

Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke közölte: a CEU-t örömmel fogadja mind Bécs városa, mind Ausztria kormánya, és örömmel várják, hogy a világ több mint 90 országából érkező diákoknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy egy másik jelentős közép-európai fővárosban tanulhassanak.

A közleményben kiemelik: a CEU Kuratóriuma és Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora nagyra becsüli az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein erőfeszítéseit.

Cornstein: Megértem a CEU álláspontját

David B. Cornstein csütörtökön kijelentette, hogy a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.