Görögországban játszik a Vidi, de Svájc felé indult Orbán kedvelt magángépe

Publikálás dátuma
2018.10.25. 15:18

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A repülő nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren.
Budapestről felszállva Svájc felé indult az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép – írja a 444.hu. A portál szerint a gép nem sokkal délután kettő előtt landolt a zürichi repülőtéren. A cikkben felidézik: csütörtökön Görögországban, Szalonikiben játszik a Videoton a PAOK-kal, Orbán valószínűleg erre a meccsre is elmegy. Arra egyelőre nincs magyarázat, miért indult a repülő Svájc felé. Az OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es az a gép, amivel a miniszterelnök korábban – állítólag Garancsi István vállalkozó vendégeként – Bulgáriában járt a Mol-Vidi meccsén.
Szerző

Meghalt Bőzsöny Ferenc

Publikálás dátuma
2018.10.25. 14:35

Fotó: Shutterstock
Nyolcvannyolc éves korában csütörtökön elhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori főbemondója - közölte a család az MTI-vel.
Bőzsöny Ferenc 1931. január 7-én született Pécsen. 1956-tól 1996-ig dolgozott a rádió bemondójaként, 1988-tól főbemondóként. Már rádiósként vették fel az ELTE magyar-történelem szakára, majd újabb három év angol szakos tanulmányok után magyar nyelvészetből doktorált. Bőzsöny Ferenc a rádió mellett televíziós műsorok készítésében is részt vett. Ezek közül legismertebb a Magyar Televízió népszerű tudományos-ismeretterjesztő magazinja, a Delta című műsor, amelynek több mint 40 éven át volt narrátora. A Kossuth rádióban 2000 pünkösdjétől indult el a magyar harangok történetét bemutató sorozat, amelynek során minden héten más-más templom harangja szól délben a Kossuth Rádióban. Ennek narrátori feladatait kezdetekben ő látta el. 1973-tól volt tagja a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, majd később a Magyar Rádió nyelvi bizottságának. Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjaként is tevékenykedett. Nyugdíjazását követően a Központi Papnevelő Intézet rektorának, Bíró László püspöknek meghívására az intézet retorikatanára lett. Bőzsöny Ferenc elnyerte a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, 1997-ben Kazinczy-díjban részesült. 2000-ben a magyar nyelv ápolásáért és magas szintű közreadásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje elismerést vehette át, 2005-ben Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat kapott. Budapest Belváros-Lipótváros és Zebegény díszpolgára. Temetéséről később intézkednek.
Szerző
Témák
elhunyt

CEU: decemberig adtak időt a kormánynak, mielőtt Bécsbe költöznének

Publikálás dátuma
2018.10.25. 13:20
Fotó: Molnár Ádám
A kormány hajthatatlan, a CEU vezetésénél is betelt a pohár: ha továbbra sem akkreditálják helyi képzésüket, az egyetem Bécsbe települ át – megkezdett pesti képzéseit viszont itt fejezheti be.
Ha decemberig sem köt államközi megállapodást a kormány New Yorkkal, a CEU megkezdi helyi oktatási programjainak Bécsbe telepítését – írja az Index. A CEU megtartja belvárosi épületét is, értesült a portál.
Michael Ignatieff a Central European University rektora lapunk információi szerint megpróbálta megnyugtatni az egyetem munkatársait. Azt megerősítette, hogy a magyar kormány valóban nem akarja aláírni a működéshez szükséges megállapodást, ám ez szerinte nem azonnali költözést jelent. - A CEU visszatér az eredeti működési modellhez és több campust működtet majd (Bécsben, Budapesten és az Egyesült Államokban – a szerk.) - fogalmazott. Budapesten legalább három évig maradnak majd, amíg ki nem futnak a már elindított évfolyamok. Azt pedig nem lehet tudni, hogy mi lesz három év múlva – tette hozzá. Ha viszont a kormány nem írja alá december 31-ig a megállapodást, akkor a budapesti képzéssel párhuzamosan Bécsben is elindítanak bizonyos képzéseket. Azt egyelőre nem tudni, ezek mely szakok lesznek, mint ahogyan az is rejtély, hogyan tanítanak majd a tanárok. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy az első évfolyam Bécsben lesz, miközben a harmadik évfolyam Budapesten, azaz a tanároknak ingázniuk kellene. Az időzített döntést megelőzte, hogy az amerikai nagykövet jelezte az egyetemi vezetőségnek: a magyar kormány – ami 2017 tavasza óta igyekszik szorongatott helyzetben tartani a Soros György támogatásával működő intézményt – nem írja alá a CEU működésért garantáló államközi megállapodást.  

Szolidaritási tüntetések

A Momentum pénteken 18:00 órától a CEU előtt, a Nádor utca 9-nél tart szolidaritási tüntetést. „Mutassunk meg, hogy nem félünk. Mutassuk meg, hogy nem adjuk a CEU-t. Mutassuk meg, hogy nem adjuk a jövőnket, és mutassuk meg, hogy nem vehetik el az országunkat!” – írták az esemény Facebook-oldalán. Az LMP ifjúsági tagozata is szolidaritási tüntetést tart majd a CEU mellett, november 7-én mennének utcára.

„Ami elég, az elég”

A CEU kuratóriuma bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni, december elsejével hagyták jóvá a költözést. Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Ignatieff közölte, hogy „ami elég, az elég”, eleget vártak. Enyedi Zsolt rektorhelyettes kiemelte, hogy a 2017-es felsőoktatási törvény módosítása két feladatott rótt a CEU-ra. Az egyik az volt, hogy hozzanak össze egy nemzetközi egyezményt New Yorkkal, ez sikerült. A másik, hogy beindítsák a felsőoktatási képzéseiket az Egyesült Államokban, ami szintén sikerült. Hangsúlyozta, hogy mindkét feladatnak eleget tettek, ám ennek ellenére eljutott hozzájuk az értesülés, miszerint a magyar kormány mégsem szándékozik aláírni a nemzetközi megállapodást, ezáltal pedig nem tudnak a régi módon tanítani Budapesten. Kiemelte, hogy a decemberi határidő azért lényeges, mert még az utolsó pillanatban is szeretnének esélyt adni a magyar kormánynak. Úgy gondolják, a maguk részéről mindent megtettek, és azt látják, hogy a magyar emberek is támogatják a tevékenységüket. Továbbra is úgy vélik, hogy a CEU és a magyar kormány közti viszony rendezhető, és szeretnének Magyarországon maradni. 

Gulyás: Soros György nyomást gyakorol

A mai kormányinfón újságírói kérdésére, miszerint hogy áll az egyetem helyzete, és miért mondták, hogy vizsgálják az egyetem által elküldött dokumentumokat, hogy szabályszerűen tudjanak működni Budapesten, Gulyás Gergely annyit mondott: Soros György nyomást gyakorol, a CEU jogi helyzete világos, Budapesten működik, a kormány a kérdésről nem tárgyalt.

„Addig vártunk, amíg lehetséges volt”

A CEU csütörtökön egy közleményt is kiadott, melyben azt írják: a Kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést, a döntés oka pedig az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten. A már korábban beiratkozott diákok Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. Arról, hogy a CEU oktatói és dolgozói hol végzik majd munkájukat, a CEU közösségével folytatott konzultáció során döntenek majd.
„Minden szükséges lépést megtettünk, hogy megfeleljünk a lex CEU-nak. Számos alkalommal jeleztük, hogy nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely garantálja intézményünk integritását és tanszabadságát. Addig vártunk, amíg lehetséges volt”

– mondta Ignatieff.

Hozzátette: felelőtlenek lennének, ha nem készültek volna fel a CEU hosszútávú működésének biztosítására. Sajnálatos módon a magyar kormányzat elzárkózása attól, hogy egy számunkra is elfogadható megoldást kínáljon, erre a döntésre kényszerített minket – jelentette ki.
„18 hónapig védelmeztük a jogunkat ahhoz, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradjunk, de nem sikerült olyan garanciákat kapnunk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságunkat”

– hangsúlyozta.

Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke közölte: a CEU-t örömmel fogadja mind Bécs városa, mind Ausztria kormánya, és örömmel várják, hogy a világ több mint 90 országából érkező diákoknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy egy másik jelentős közép-európai fővárosban tanulhassanak. A közleményben kiemelik: a CEU Kuratóriuma és Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora nagyra becsüli az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein erőfeszítéseit.

Cornstein: Megértem a CEU álláspontját

David B. Cornstein csütörtökön kijelentette, hogy a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.
„Megértem a CEU álláspontját – a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt”

– közölte a nagykövet.

Reakciók

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön közölte: a kormány szerint a CEU bejelentése, hogy az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, egy „Soros-féle politikai blöff”. Azt mondta, a Közép-Európai Egyetem „ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is” Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni – jelentette ki. Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket „már ezerszer közöltek velük”. Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá. Az MSZP szerint politikai üldöztetés az, ami a CEU-val történik, az intézmény kivonulásának pedig Magyarország, a magyar felsőoktatás lenne az egyetlen vesztese. A szocialisták felszólították a kormányt, hogy tartsa be a saját maga által hozott törvényt és ismerje el az egyetem működésével összefüggő államközi megállapodást. Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a CEU ügyéhez a szakmaiságnak semmi köze, egy politikai támadás szülte kényszerdöntés az, amit az egyetem rektora ismertetett. Emlékeztetett arra, hogy Bécs mellett Vilnius is jelezte, készek a CEU-t befogadni, ha el kell hagynia a magyar fővárost. Nem az a kérdés, hogy a CEU működhet-e Európában, hanem az a kérdés, Magyarország és a magyar felsőoktatás meg tud-e tartani egy nemzetközileg elismert intézményt – foglalta össze. Hiller István közölte, hogy szakmailag és jogilag megalapozott, továbbá minden tekintetben megfelel a magyar felsőoktatási törvénynek a Közép-Európai Egyetem és a New York állambeli Bard College közötti – New York állam által elismert – megállapodás, amelyet a magyar kormány nem hajlandó aláírni. Szerinte a megállapodást azért is el kellene ismernie a kormánynak, mert 1956-ban ez az amerikai felsőoktatási intézmény volt az, amely a legtöbb magyar egyetemi hallgatót befogadta. A Magyar Liberális Párt szerint a Fidesz helyrehozhatatlan károkat okoz a magyar felsőoktatásban és a nemzetközi megítélésünkben azzal, hogy a mai napig nem állapodott meg New York állammal a CEU további működéséről. „Felbecsülhetetlen veszteséget jelentene, ha Fidesz illiberális politikájának áldozatául esne az ország egyik legjobb egyeteme. Európában és egy valódi demokráciában nem fordulhat elő, hogy pusztán ideológiai szándékkal vezérelve a hatalom ellehetetlenítsen egy törvényesen működő, független intézményt” – szögezték le.  A Liberálisok szerint a Fidesz gátlástalan propagandája és az ahhoz kapcsolódó döntések szembemennek a magyar emberek érdekével. „ Követeljük, hogy az Orbán-kormány haladéktalanul állapodjon meg a CEU jövőjéről! Követeljük, hogy haladéktalanul írják alá az egyezményt, amely garantálja az iskola zavartalan működését!” – olvasható a közleményben. A Demokratikus Koalíció közölte: vérlázító, hogy a kormány azt kockáztatja, hogy elüldözi a legjobb hazai egyetemet, a CEU-t, és ezzel az ország nem csak legjobb iskoláját, hanem nemzeti kincsét veszítené el. „Megértjük, hogy a lopott pénzből milliárdossá vált fideszes luxuspolitikusok családjaiban nincs értéke a tudásnak, hiszen ha lopni lehet, akkor nem kell érteni semmihez, elég megtanítani a gyereket késsel-villával enni. A magyaroknak azonban szükségük lesz a tudásra akkor, amikor az Orbán-rendszer által tönkretett Magyarországot kell majd újraépíteniük. Hazánk elleni megbocsáthatatlan bűnként fogjuk elkönyvelni, ha a Fidesz nem kap észhez és elüldözi az országból a CEU-t” – olvasható a közleményben. Azt írták, hogy a CEU minden olyan feltételt is teljesített, amelyeket a kormány kifejezetten csak arra talált ki, hogy megnehezítse velük az egyetem működését. „Most bebizonyosodott, hogy a kormány hónapokon át hazudozott, hiszen ezek teljesítése után sem adott engedélyt a CEU-nak” – tették hozzá. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője abszurdnak és álszakmainak tartja a kormány felvetéseit a Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban, és azt mondta, politikai leszámolás történik az egyetem ellen. A politikus cáfolta a kormány állítását, amely szerint a CEU olyan előnyöket kapott volna, amelyeket a többi magyar egyetem nem. Szerinte a magyar felsőoktatás ellen leginkább a kormány tesz a tandíj bevezetésével és a forráselvonással. „Az, hogy ha a kormánynak van egy vitája a CEU finanszírozójával, aki korábban a kormánypártot finanszírozta a '90-es éveken, egy bizsergetően izgalmas dolog”, de ezért tönkretenni a magyar felsőoktatást, nem szolgálja a nemzeti érdeket – jelentette ki. Ami az egyetemmel történik, az csak Magyarországnak rossz, az itt tanulók ugyanis az egész világba elvitték az ország jó hírét – tette hozzá.

Szerző
Frissítve: 2018.10.25. 18:14