Tizenöt ember kunyhóját semmisítették meg Kispesten

Publikálás dátuma
2018.10.25 20:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert indítanak majd a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.
A XIX. kerületben, a Határ út mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg kunyhókat a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán – írja a Mérce. A portál szerint a megsemmisített kunyhókban odaveszett a hajléktalan emberek több ingósága is. A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila, a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének elmondta, hogy amikor kiértek, még ott találták a munkásokat. A munkavezető Vargának azt mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak majd le. Ennek ellentmondani látszik, hogy az elmúlt napokban a környéken 3 sátrat és 3 kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására, a helyi hajléktalan emberek pedig azt mondták Vargának, nekik azt jelezték, hogy a két, még álló kunyhó is el lesz bontva. Varga Attila azt mondta, hogy szó volt már ezeknek a kunyhóknak az elbontásáról, amivel az önkormányzat szerinte nem nagyon kezdhet semmit, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van. De korábban ellentétes információkat kapott az önkormányzat arról, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat. Viszont a hajléktalanellátásért a területen felelős Vöröskereszthez az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését. Az elmúlt napokban egyébként 8 pár már elhagyta az erődben lévő szállását, a pénteki nap folyamán pedig a maradék 7 ember is elhagyja az erdőt – teszi hozzá a portál. 

Kártérítési pert indítanak

A Város Mindenkié egy videót is közzétett a Facebook-oldalán, melyben elhangzik: a lakók többsége éjszakai szállásra tud majd menni, ami azt jelenti, hogy aludni tudnak a szálláson, napközben viszont az utcára kényszerülnek. A Mérce azt írja, egy olyan kunyhót is megsemmisítettetek a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, amiben a hajléktalan emberek a tárgyaikat tárolták.
Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera, a Város Mindenkié aktivistái a Mércének elmondták: illegálisnak tartják a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg. Közölték, hogy a megkárosított lakók az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen. Varga Attila elmondta: a kispesti Vöröskereszt próbálja követni a most az otthonukat elvesztő lakókat, de ebben a formában ez a kunyhóbontás váratlanul érte az ellátórendszert, így ez a feladat, és az ellátás is megnehezedik. A Város Mindenkié petíciót indított, amelyben kérik a Pilis Parkerdő Zrt.-t a kunyhóbontások leállítására.
2018.10.25 20:28
Frissítve: 2018.10.25 20:49

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20