Tizenöt ember kunyhóját semmisítették meg Kispesten

Publikálás dátuma
2018.10.25 20:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert indítanak majd a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.
A XIX. kerületben, a Határ út mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg kunyhókat a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán – írja a Mérce. A portál szerint a megsemmisített kunyhókban odaveszett a hajléktalan emberek több ingósága is. A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila, a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének elmondta, hogy amikor kiértek, még ott találták a munkásokat. A munkavezető Vargának azt mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak majd le. Ennek ellentmondani látszik, hogy az elmúlt napokban a környéken 3 sátrat és 3 kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására, a helyi hajléktalan emberek pedig azt mondták Vargának, nekik azt jelezték, hogy a két, még álló kunyhó is el lesz bontva. Varga Attila azt mondta, hogy szó volt már ezeknek a kunyhóknak az elbontásáról, amivel az önkormányzat szerinte nem nagyon kezdhet semmit, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van. De korábban ellentétes információkat kapott az önkormányzat arról, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat. Viszont a hajléktalanellátásért a területen felelős Vöröskereszthez az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését. Az elmúlt napokban egyébként 8 pár már elhagyta az erődben lévő szállását, a pénteki nap folyamán pedig a maradék 7 ember is elhagyja az erdőt – teszi hozzá a portál. 

Kártérítési pert indítanak

A Város Mindenkié egy videót is közzétett a Facebook-oldalán, melyben elhangzik: a lakók többsége éjszakai szállásra tud majd menni, ami azt jelenti, hogy aludni tudnak a szálláson, napközben viszont az utcára kényszerülnek. A Mérce azt írja, egy olyan kunyhót is megsemmisítettetek a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, amiben a hajléktalan emberek a tárgyaikat tárolták.
Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera, a Város Mindenkié aktivistái a Mércének elmondták: illegálisnak tartják a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg. Közölték, hogy a megkárosított lakók az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen. Varga Attila elmondta: a kispesti Vöröskereszt próbálja követni a most az otthonukat elvesztő lakókat, de ebben a formában ez a kunyhóbontás váratlanul érte az ellátórendszert, így ez a feladat, és az ellátás is megnehezedik. A Város Mindenkié petíciót indított, amelyben kérik a Pilis Parkerdő Zrt.-t a kunyhóbontások leállítására.
Frissítve: 2018.10.25 20:49

Orbán furcsa öltözékben locsolta meg unokáját (fotó)

Publikálás dátuma
2019.04.22 14:00

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök ismét ünnepi pillanatot osztott meg közösségi oldalán.
Frissítve: 2019.04.22 14:05

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző