Előfizetés

Adnan Polat is Orbánnal nézte a Vidi meccsét Görögországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 09:11

Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
A török nagyvállalkozó mellett persze Garancsi István sem hagyta ki a mérkőzést.
A görög Iefimerida közölt egy képsorozatot a Szalonikiben szurkoló Orbán Viktorról. A fotók szerint a miniszterelnökkel ott volt a vejével, Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő török milliárdos, Adnan Polat is – vette észre a 444.hu.
Persze Garancsi István is feltűnt Orbán mellett:

A Duna alacsony vízállása miatt láthatóvá váltak a Ferenc József híd maradványai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 08:26
Illusztráció
Fotó: HAUSER PATRICE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS / AFP
A Szabadság híd alatt tűntek fel a maradványok.
A történelem újabb darabja bukkant fel a Duna alacsony vízállása miatt: a Szabadság híd alatt láthatóvá váltak az egykori Ferenc József híd maradványai – derül ki a Miénk a Ház projekt Facebook-oldalán közzétett fotóról. A Ferenc József hidat 1896. október 4-én adták át, 1945. januárjában robbantotta fel a német hadsereg.

Macron: Nem Orbán ellen harcolok, hanem az európai értékekért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.26. 06:58

Fotó: Asatur Yesayants Sputnik / AFP
A francia elnök négy közép-európai lapnak adott interjút, amelyben egyebek mellett azt mondta: „a jogállamiság helyzete Magyarországon aggasztóan alakul”. A 7. cikk szerinti eljárás szerinte fontos, de a lényeg a párbeszéd, nem a büntetés.
„Amikor Európa ír egy csekket, akkor nem hangzik el, hogy ez piszkos pénz. De amikor megvédi az értékeinket, hirtelen távoli ellenséggé válik” – mondta Emmanuel Macron francia elnök abban az interjúban, amely pénteken jelent meg a hvg.hu-n (és a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME című lapokban). Macron elutasítja, hogy az EU külső nyomást gyakorolna egyes államokra, mert – mint fogalmazott – „Európa mi vagyunk! Nem külföldről van szó”, hanem a saját döntéseinkről és értékeinkről. „Nem büntethetjük a pénzügyi hiányt úgy, hogy nem büntetjük a demokratikus hiányt!” – mondta a francia elnök a Magyarország és Lengyelország ellen folyó, az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárásokról. Azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „eljárás elsősorban nem szakcionálni szeretne, hanem párbeszédet kezdeményezni és figyelmeztetni”, és jó jelnek tekinti, hogy a magyar kormány kész válaszolni az Európai Parlament észrevételeire. Vannk dolgok, amelyekről szerinte beszélni kell, de ez „nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat”. Macron szerint ugyanakkor „a jogállamiság helyzete Magyarországon aggasztóan alakul”. Azt mondta: 
„Több intézkedés is torzíthatja a hatalmi ágak egyenlőségét, és a nemrégiben a civil szervezetekre vonatkozóan meghozott törvények sokkal nehezebbé tehetik ezek munkáját.”

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor  magyar miniszterelnök úgy festi le őt, mint a legfőbb ellenfelét a májusi EP- választásokon, Macron azt mondta: „Nem folytatok személyes hadjáratot és jó a kapcsolatom Orbán Viktorral, akit személyesen is, valamint a magyar nép által megválasztott miniszterelnökként is tisztelek. Azonban folyamatos harcot folytatok az európai értékekért és identitásért.” Az európai identitás szerinte különleges egyensúly a nyitás és védekezés világában. „Egy olyan Európa, amely naív, és amelynek nincsenek szabályai és határai, a népek elszakadásához vezet, amilyen a Brexit is.” A francia elnök szuverén Európát szeretne, amely megvédi az állampolgárait, az értékeit és felügyeli a határait is. „De egy olyan Európa, amely lefitymálja a nézetek és hitek sokszínűségét, az igazságszolgáltatás és a sajtó szabadságát, a menekültek befogadását, akik politikai üldöztetés elől menekülnek, nem más, mint saját magunk elárulása” – mondta.