Németh Szilárd „kezdeményezésére” tartottak latin nyelvű misét a Bazilikában

Publikálás dátuma
2018.10.28. 20:37
Németh Szilárd honvédelmi államtitkár és Schmitt Pál korábbi államfő a Szent István Bazilikában
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
A szövetségi elnök vasárnap Bazilikában töltődött fel Schmitt Pállal és több sportolóval. Németh úgy gondolja, az ő kérésére tartottak latin misét is.
„Kezdeményezésemre ma reggel 10 órakor latin nyelvű szentmisét celebráltak a Szent István Bazilikában. Az eseményen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a NOB tagja és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint magyar és külföldi birkózók” - írta büszkén Facebook-oldalán Németh Szilárd honvédelmi államtitkár. A fotókon pedig látható is, hogy a templom padsorában elől, az őt megillető helyen ül Schmitt Pállal – együtt töltődnek fel lelkileg a birkózó világbajnokság utolsó napján.
Ha mindez igaz, akkor Németh már egyházi életben is megszívlelendő tanácsokat ad a sport és a honvédelem területe mellett. Bejegyzésének ugyanakkor ellentmond, hogy a Bazilika állandó miserendje szerint szeptembertől júliusig általában is latin nyelven tartják meg a 10 órakor kezdődő nagymisét. 
Mindenesetre megkerestük az ügyben az egyházközségi iroda titkárságát, hogy megtudjuk, mennyiben engedtek Németh kérésének, és ha így történt, ki kérhet még rajta kívül külön latin nyelvű szertartást. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.
Szerző

Szétfeszített bőröndöt kaptak vissza a Ferihegyről Rómába repülő utasok

Publikálás dátuma
2018.10.28. 19:18
illusztráció
Fotó: AFP
Hiába volt számzár is az egyik poggyászon, a reptéri fosztogatókat ez nem hatotta meg.
Több utas is szétfeszített, áttúrt bőröndöt kapott vissza azok közül, akik október 23-án a Wizair egyik járatával utaztak Budapestről Rómába. Így járt az Index egyik olvasója is, Zsolt is, aki hiába erősítette meg pluszban gyorskötözővel számzáras bőröndjét, a poggyászfosztogatók egyszerűen levágták a műanyag szalagot – gyanúja szerint még a ferihegyi reptéren. 
Neki egyébként nem tűnt el semmije, de ettől még a 90 ezres bőrönd repülős utazásra alkalmatlanná vált, úgyhogy megpróbált hivatalosan is bejelentést tenni egy szintén szétfeszített bőröndöt kézhez kapó, másik utastársával a Róma-Fiumicino reptéren. Mint a portál írja, a római reptéren eltanácsolták a károsultak, úgyhogy amikor hazaértek, megkeresték a budapesti reptéri rendőrséget, és az ő javaslatukra Zsolt e-mailes feljelentést tett bőröndrongálás miatt, már csak azért is, mert a biztosítótól szeretne kártérítést kapni, és ehhez kell rendőrségi papír is.
 Az ügy jelenleg ott tart, hogy a rendőrség azt írta vissza, hogy az e-mail még kevés a nyomozáshoz, mert hiányoznak belőle bizonyos adatok. Úgyhogy ha Zsolt ragaszkodik a nyomozáshoz, fáradjon be személyesen a 2/B terminálon található irodába, és tegyen feljelentést személyesen.  Bár jogilag ez egyelőre bizonyíthatatlan, Zsolt biztos benne, hogy a budapesti reptéren fosztogatták a csomagot. Azt írta, "amiért megkerestem Önöket, az pont az, hogy hívjuk fel utazótársaink figyelmét arra, hogy figyeljenek értékeikre, és hogy tudják, Budapest repülőterén még mindig virágzik a fosztogatás".
Februárban egyébként óriási botrány lett abból, hogy Babos Tímea teniszezőnek is széttúrták és kifosztották a csomagját, amikor Budapestről Dohába utazott. Ráadásul nem sokkal előtte a dél-koreai nagykövetség nyilvános posztban figyelmeztette a Budapestre látogatókat az értékeiket fenyegető repülőtéri veszélyre - emlékeztet a hírportál.
Szerző

Ausztriában is kiakadtak a magyar határforgalom korlátozása miatt

Publikálás dátuma
2018.10.28. 16:43

Fotó: Népszava
A burgenlandi rendőrség állítólag a lakossági panaszok miatt zárt le az autóforgalom elől 36 átkelőhelyet. Aztán meglepődtek, hogy más helyiek viszont használnák az utakat Magyarország felé.
A fejleményektől függően döntenek majd a határforgalom szabályozásáról – intette nyugalomra Burgenland szociáldemokrata tartományfőnöke, Hans Niessl azokat, akik háborognak az osztrák-magyar határszakaszon bevezetett szigorítások miatt. Az osztrák liberális párt, a Neos vezetője, Beate Meinl-Reisinger pedig egyenesen törvénysértőnek mondta az intézkedést, amely szerinte a régi vasfüggönyös időket idézi. A Burgenland és Magyarország közötti 60 közúti határátkelőhelyből 36 helyszínen tilos az átkelés személyautóval, aki ezt a rendeletet megszegi, azt – legalábbis a fenyegetőzések szerint – 2000 eurós (640 ezer forintos) büntetéssel sújthatják. Az állítólag a burgenlandi lakosság által szorgalmazott rendelkezésről az emberek többsége múlt szerda óta a mind a 60 átkelőnél kihelyezett tábláról értesült – és sokan felháborodtak. Igaz ugyan, hogy a 2015-ös menekültválság óta érvényben van a rendelet, miszerint a kis átkelőhelyeket csak gyalogszerrel, kerékpárral és lóháton lehet igénybe venni, de ezt a tartományi rendőrség mindeddig figyelmen kívül hagyta. Az átkelőhelyek korlátozása mind osztrák, mind magyar irányból érvényes, Magyarországon kívül Ausztria még Szlovéniára terjesztette ki. A Der Standard című bécsi napilap egy olyan feldühödött burgenlandi férfit idéz, aki évek óta a közép-burgenlandi Neckenmarktról autózik át közvetlenül Sopronba, kikerülve a forgalmas Deutschkreuz átkelőjét. A burgenlandi rendőrséget meglepte a lakosság felháborodása, hiszen főképpen a kétoldalú forgalom növekedése miatti panaszok nyomán határozták el a korlátozást. A rendőrség szóvivője, Helmut Marban hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás megakadályozása és a határátkelőhelyek lezárása között nincs közvetlen összefüggés, a kis átkelőknél eddig is rendszeresen végeztek ellenőrzést. A tiltás fő oka az volt, hogy a nagyobb, jobban járható határállomásokra tereljék az autós forgalmat. 

Hallgat a Külügyminisztérium

Miután a határ menti településeken élő magyar családok sokasága számára okozhat bosszúságot,a kerülők miatt pluszkiadást az osztrák hatóságok lépése, megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, terveznek-e bármilyen lépést az ügyben. A tárca azonban péntek óta nem válaszolt kérdéseinkre.