„Olyan lesz, mint Nápoly” - Leállt a szemétszállítás Pest és Nógrád jó részén

Publikálás dátuma
2018.10.29. 11:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nógrád és Pest megye több tucat településen nem vitték el a hulladékot hétfő reggel. Újra csődöt mondott az állami kukaholding meg a katasztrófavédelem.
Egymást érték a teli kukák és a zöldhulladékkal tömött zsákok Pest és Nógrád megye számos településén hétfő reggel. A helyiek vasárnap este még bíztak abban, hogy megoldódik a „szemétkrízis”, és jönnek majd a kukásautók, így kirakták szemetüket. De hiába vártak a kukásokra.   A Pest megye keleti és Nógrád dél-nyugati részén, 116 település hulladékszállításáért eddig felelős Zöld Híd Régió Nkft. kerepesi telephelyén ugyanis már hétfő hajnalban világossá vált: 
a kukásautók hétfőtől már csak az óvodák, iskolák és rendelőintézetek elől viszik el a szemetet. Azt is csak csak addig – tudtuk meg a telephelyen – amíg van üzemanyag a járművekben.

A szolgáltatás összeomlása aligha mondható váratlannak: mint arról már többször írtunk, a Zöld Híd sokszor jelezte már, hogy mivel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) nem, vagy nem teljesen fizeti ki munkájukat, előbb-utóbb bedobják a törülközőt. Így is történt, a gödöllői központú, önkormányzati hátterű cég pénteken hivatalosan is értesítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát (OKF), hogy anyagi ellehetetlenülés miatti felhagy a tevékenységével. Mindezek ellenére az érintett településeken a helyi önkormányzatok illetékesei még a hétvégén is arra biztatták a helyieket, hogy tegyék ki a szemetüket, mert „a katasztrófavédelem majd csak valahogy megoldja” a gondokat, és jön a kukásautó. Nem jött. A térség 116 települése közül harmincnál hétfő a begyűjtési nap, és ottjártunkkor mindenütt ott éktelenkedtek a teli kukák és a szemeteszacskók. – Majd a Fábri Pista, az van olyan karakán gyerek, kitalál valamit – utalt egy csömöri férfi arra, hogy polgármesterükben és az önkormányzatban jobban bíznak, mint „a tökéletesen impotensnek bizonyuló” államapparátusban. Szerinte épp ezért a polgármesternek kell valamit „kiügyeskedni a megoldást, fű alatt megállapodni egy közeli hulladéklerakóval.” Nincs egyedül ezzel a véleményével. A galgamácsai községházán például megtudtuk: a falu vezetése már most töri a fejét, hogyan tudná maga megoldani a helyzetet. Több helyi arra tippelt, hogy a közeli hulladéklerakóval kellene megállapodni, csakhogy ez többletköltséget jelent majd. A helyiek szerint az biztos, gyorsan kell lépni, mert idővel sokan majd a környező erdő szélére öntik szemetüket. A térségben uralkodó hangulatról sokat elárul, hogy többen is megemlítették: szerencse, hogy szokatlanul enyhe az idő, mert ha télies hideg lenne, akkor a kisrágcsálók pillanatok alatt megszállnák a szemétkupacokat. Ahogy az önkormányzatok, úgy a lakosok is próbálnak b-tervet készíteni, hogy ha az állam mégsem tudná megoldani gyorsan az krízist. – Már beszéltük a szomszédokkal, hogy idővel közösen bérlünk egy konténert – mondta egy csömöri asszony a kapujuknál álló szemétkupac mellett. Az asszony nem csak a megoldást véli tudni, hanem a mára kialakult helyzet okait is. – Az államosítás, az tehet mindenről! Nézze csak meg! Régen jó iskolánk volt, átvették, lezüllesztették. Most ugyanezt van a kukáscégeknél is. Korábban nem volt gond a szemétszállítással sem, de aztán jött a nemzeti kukaholding, azóta pedig egyre több helyen akadozik a szolgáltatás.
– Az lesz itt, mint Nápolyban. Itt fogunk ülni a szeméthegyen!

– festett borús jövőképet az egyik csömöri élelmiszerbolt vezetője, aki szerint lépésről-lépésre tették tönkre a szemétszállítást.

 – Először jött az, hogy nem viszik el a szelektívet. Utána leállt a zöldhulladék elszállítása, természetesen mikor máskor, mint ősszel. Most meg kiderült, már semmit semmi visznek el. A Dunakeszi mellett fekvő Csomádon is teli kukák látványa uralta az utcaképet hétfő reggel. – Egy családi ház egy hét alatt egy kukányi szemetet termel. Néhány hétig itt-ott még el tudják rejtegetni a szemetüket, amit lehet, elkomposztálnak, amit lehet, elégetnek – mondja egy helybeli. S hogy után mi lesz? A férfi tanácstalanul tárja szét karjait. Galgamácsa határában egy idősebb hölgy azt mondja, neki már kész terve van arra az esetre, ha nem jön a kukásautó. Mint mondta, a kertjében tárolja majd a szemetet, és úgy számítja, tavaszig lesz elég hely a hulladéknak, amely addig kiszárad. Ami azért is hasznos – fejtegette – mert akkor tavasszal könnyen felégetheti az egészet.
Frissítve: 2018.10.29. 17:14

324,28 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.10.29. 07:58
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
Az euró 324,28 forinton forgott reggel hét óra körül, 41 fillérrel drágult a közös európai pénz a péntek esti 323,87 forinthoz képest. A dollár árfolyama 283,97 forintról 284,61 forintra, a svájci franké pedig 284,83 forintról 285,15 forintra kúszott fel. A jent 2,5427 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,5385 forinttal. Az euró 1,1394 dolláron forgott, napi szinten 0,07 százalékkal gyengült. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal erősödött az euró, 1,1372 frankot ért. Egy dollárért 0,9981 frankot kértek, 0,11 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,03 százalékkal drágult a dollár, hétfő reggel 111,93 jent ért.
Szerző
Témák
forint dollár euró

Szabadulna a kormány a közmunkásoktól

Publikálás dátuma
2018.10.29. 07:30

Fotó: HORNYÁK DÁNIEL
Eleve egyre kevesebben léphetnek be, aki pedig a szerződése lejárta előtt piaci munkát szerez, külön támogatást is kaphat.
A kormány szándéka, hogy a költségvetés számára egyre inkább teherré váló közfoglalkoztatottak számát minél inkább csökkentse. Az éves finanszírozási keret visszavágásával eleve korlátozza a belépők számát, emellett különféle támogatások, juttatások révén a piac számára elfogadható tudású „dolgozókat” igyekszik elhelyezni. A „Közfoglalkoztatásból versenyszférába” című, a jövő év végéig tartó program keretében a munkáltatókat bértámogatással és adókedvezménnyel ösztönzik, hogy közfoglalkoztatásból kikerülőket alkalmazzanak, míg a szerződésük lejárta előtt a rendszerből kilépő közmunkások elhelyezkedési juttatást kaphatnak. A Pénzügyminisztérium közlése szerint eddig 12 ezren kaptak a munkabér mellett is járó elhelyezkedési juttatást, ám úgy tetszik a kormány lassúnak találja a közmunkások fogyását (augusztus végén 150 ezren voltak, 22 százalékkal kevesebben mint egy éve), mert Varga Mihály azt közölte az MTI-vel, hogy ezt a juttatást november 1-től megduplázzák. Így 46 ezer forint "bérkiegészítést" kaphat az a dolgozó, aki a közfoglalkoztatottként keresett és talált piaci munkahelyet. Ezt a bérkiegészítést annyi ideig folyósítják az így elhelyezkedő közmunkásnak, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna.   A pénzügyminiszter elmondta, a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. Az új program kiemelt hangsúlyt helyez a munkáltatók igényeinek felmérésére, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartásra, de készségfejlesztéssel és a megfelelő állás kiválasztásában is segítik az érintetteket.  A programnak köszönhetően országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig - mondta Varga Mihály. Népszava
Szerző