Eljárást indított az ökölvívó szövetség a 348 milliós hiányt hozó vb miatt

Publikálás dátuma
2018.10.29. 20:18
Erdei Zsolt egy korábbi felvételen
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A MÖSZ elnöksége megvonta az aláírási jogot Erdei Zsolt elnöktől, akinek büntetőjogi felelősségét vizsgálják a könyvvizsgálói gyorsjelentés nyomán.
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) eljárást indít az augusztusban a Duna Arénában rendezett ifjúsági világbajnokság költségvetési problémái miatt - tájékoztatta a szövetség az MTI-t. Az elnökség a könyvvizsgálói gyorsjelentés, valamint az illetékes szakbizottság megállapításai alapján szükségesnek tartja hivatalos eljárás megindítását. Mint írják,
ennek során azt kell tisztázni, hogy "büntetőjogi értelemben felelősség terheli-e a döntési és végrehajtási folyamatokban résztvevő személyeket".

A MÖSZ elnöksége pénteki ülésén megvonta Erdei Zsolt elnök és Nagy Anett főtitkár aláírási jogát, és belső vizsgálatot is elrendelt.
Az augusztusi ifjúsági világbajnokság helyszíne eredetileg Győr lett volna. Ám végül a vizes vb budapesti helyszínén került rá sor: befedett medencetérrel, különleges fény- és hangtechnikai megoldásokkal, az Emmi által visszadobott pótköltségvetéssel és 348 millió forintos hiánnyal bonyolította le a MÖSZ. A magyar ökölvívást csődbe vivő versenyt Erdei mint sportdiplomáciai fogást jellemezte.
Szerző

Dárdai még egy esélyt ad

Publikálás dátuma
2018.10.29. 18:20

Fotó: BERND THISSEN / DPA
A korábbi magyar szövetségi kapitány, a német labdarúgó-bajnokságban kilenc forduló után az ötödik helyen álló Hertha BSC vezetőedzője, Dárdai Pál az M4 Sportnak adott interjúban kijelentette: csapatával elérte a felső küszöböt azzal, hogy a Freiburg ellen október 21-én lejátszott bajnokiig átlagosan két pontot szerzett az együttes, amellyel korábban az Európa-liga csoportkörébe jutott. A tréner szerint a maximum egy Bajnokok Ligája csoportkörös szereplés, esetleg a Német Kupa-döntős szereplés lenne.
A nemzeti csapatban játékosként 61-szer szereplő Dárdai arról is beszélt, hogy szerinte a magyar válogatottat jelenleg felkészítő Marco Rossi nincs könnyű helyzetben, ám ha az olasz trénert hagyják dolgozni, akkor az Európa-bajnoki selejtezőkre összeállhat egy olyan gárda, amelynek esélye lehet kijutni a kontinensviadalra. Dárdai beszélt a Magyar Labdarúgó Szövetségben vállalt szerepéről is. A tréner a közelmúltban létrehozott szakmai bizottságban kapott helyet.
"Bízom benne, hogy ha itt valami történik, akkor végig lesz víve, vagy lesz valami változás is. Még egyszer megpróbálom, de hogy ha ebből sem lesz semmi, akkor többet nem próbálkozom ilyen segítségekkel, mert ez is csak időbe kerül. Az előző körben is a Szabics Imrével és Löw Zsolttal beleadtunk apait-anyait, komolyan vettük a dolgot, és egy jó dolog lett letéve az asztalra, nem lett belőle semmi. Ilyen szempontból még egy sanszot adok ennek a dolognak, aztán hogy ha ebből se lesz, akkor szerintem megköszönöm az ilyen felkéréseket."

– tette hozzá.

Szerző

Varga Jánost javasolják a Nemzet Sportolójának

Publikálás dátuma
2018.10.29. 12:06

Fotó: Róth Tamás / Wikipedia
A kormány egy-két héten belül dönthet az előterjesztésről.
Varga János olimpiai bajnok birkózót javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, az előterjesztésről a kormány dönt majd. A 79 éves Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-, illetve 14-szeres magyar bajnok. A Nemzet Sportolóinak hétfői ülése után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a 11 tagból 9 vett részt személyesen a szavazáson, a távolmaradó Keleti Ágnes és Székely Éva telefonon, illetve e-mailen adta le voksát. Az államtitkár hozzátette, a jelöléshez egyszerű többségre van szükség, és ez már a szavazás első fordulója után kialakult.
„Fontos, hogy minél gyorsabban bekerüljön az új tag a Nemzet Sportolói közé, ezért az előterjesztést elkészítjük, és így a kormány akár már egy-két héten belül dönthet”

– jelentette ki az államtitkár.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban Kulcsár Győző négyszeres olimpiai aranyérmes párbajtőrvívó szeptember 19-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. Varga János „hatalmas megtiszteltetésnek” nevezte a jelölést.
„Végtelenül megörültem a hírnek, de nagy ára van, hiszen Győző jó cimborám volt, s helyette kerülhetek be. Ám ez a jelölés és az élet rendje. Voltam már többször említve és javasolva Nemzet Sportolójának, most sikerült, megérte annak idején annyit fogyasztani...”

– idézte őt a Magyar Birkózó Szövetség hírlevele.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, és a legtöbb szavazatot kapó sportember nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kamuti Jenő vívó, Kárpáti György vízilabdázó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária siketlimpiai bajnok asztaliteniszező. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Földi Imre és Kulcsár Győző.

Szerző
Frissítve: 2018.10.29. 13:05