Csaknem 150 járatot töröltek kedden a Zaventem repülőtéren

Publikálás dátuma
2018.10.30. 12:18

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / BELGA / AFP
Az Aviapartner vezetői ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a cég munkatársainak érdekeit képviselő szakszervezetekkel.
Kedden is folytatódik a csomagkezelők sztrájkja a brüsszeli Zaventem repülőtéren, a tervezett 620 járatból legkevesebb 140-et törölnek – írja az MTI a légikikötő szóvivőjének közlése alapján. A munkabeszüntetés azt a nagyjából harminc légitársaságot érinti, amelyeknek a poggyászkezelését az Aviapartner földi kiszolgálócég végzi. Közöttük van a British Airways, az Easyjet, az Etihad, a KLM, a Ryanair és a Turkish Airlines is. A TUI fly bejelentette, hogy saját munkatársai fogják elvégezni a csomagok kezelését. A rossz munkakörülmények és a konzultáció hiánya miatt meghirdetett sztrájk csütörtök este kezdődött, akkor a késedelmes, vagy elmaradt poggyászkiadás miatt több mint 300 ember éjszakázott a repülőtéren. Legutóbb arról volt szól, hogy kedd estig fog tartani, de erről egyelőre nem tudni biztosat. Az utasoktól azt kérték, hogy indulás előtt ellenőrizzék a repülőtér honlapján, indítják-e a járatukat, érkezzenek a szokásosnál korábban, és ha lehetséges, csak kézipoggyásszal utazzanak. Az Aviapartner vezetői kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a cég munkatársainak érdekeit képviselő szakszervezetekkel, miután előző nap sem sikerült megegyezni. Hétfőn 110, vasárnap 150, szombaton ugyancsak 110, pénteken pedig 130 járatot kellett törölni a munkabeszüntetés miatt. A Brussels Airlines belga légitársaság járatait nem érinti sem az akadozó csomagkiadás, sem a járatkimaradás, mivel földi kiszolgálását a Swissport cég végzi. A Zaventem a legnagyobb forgalmat lebonyolító repülőtér Belgiumban, tavaly 25 millió utast fogadott, szemben a második legnagyobb, bár ugyancsak főként Brüsszelt kiszolgáló Charleroi 7 millió utasával.
Szerző

Nagy tételben árulták a bolgár útleveleket

Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:09

Fotó: Hristo Rusev / AFP
Állami alkalmazottakat is letartóztatott a rendőrség, a vevők több mint 1,6 millió forintnyi összeget is fizethettek.
Lebuktatták Bulgáriában azokat a csalókat, akik több ezer embert juttattak hamis bolgár útlevelekhez, ezzel együtt pedig az Európai Unió területén való utazás és munkavégzés jogát is jogosulatlanul biztosították számukra – jelentette be a BBC cikke szerint a bolgár ügyészség. A nyomozás során több mint 20 embert, köztük állami tisztviselőket tartóztattak le. A nyomozás adatai szerint a vevők több mint 1,6 millió forintnyi összeget is fizethettek a papírokért. A rendőrök a bolgárok ügyeivel foglalkozó állami ügynökség irodáin ütöttek rajta, állítólag ottani dolgozók is részt vettek az cselekményben. A BBC azt írja, a vevők közül sokan jelentős bolgár kisebbséggel rendelkező környező országokból, például Moldovából, Macedóniából és Ukrajnából érkezhettek. Értesülések szerint az ügynökség heti harminc hamis igazolást állíthatott ki.
Szerző

Nyolc óra alatt mentették ki a magyar túrázókat a Fogarasi-havasokban

Publikálás dátuma
2018.10.30. 10:04
A Negoj-csúcs
Fotó: Civilistul / Wikipedia
A turisták a 2535 méter magas Negoj-csúcs közelében letértek a kijelölt útvonalról.
Nyolc órán át tartott két magyarországi túrázó éjszakai kimentése a Fogarasi-havasok egy veszélyes részéről – közölte kedd reggel a Mediafax hírügynökség a Salvamont hegyimentő-szolgálat Szeben megyei vezetőjére hivatkozva. A magyar turisták a 2535 méter magas Negoj-csúcs közelében letértek a kijelölt útvonalról, és egy olyan sziklás helyre jutottak, ahonnan nem tudtak továbbmenni. Hétfőn sötétedéskor riasztották a hegyi mentőket, akiknek hajnali két órára sikerült levezetniük őket a Negoiu menedékházig. A hegyimentő-szolgálat vezetője, Adrian David közölte: senki nem sérült meg, bár a hely, ahol a magyar túrázók elakadtak, rendkívül veszélyes. Azt is elmondta, hogy idén már kétszer szenvedtek súlyos balesetet olyan túrázók, akik – a magyarországiakhoz hasonlóan – letértek a kijelölt útvonalról.
Szerző
Témák
Románia mentés