Előfizetés

Volnerék egyelőre nem csatlakoznak a Mi Hazánkhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:45

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A Jobbikból kilépett Volner János, Apáti István és Fülöp Erik országgyűlési képviselők egyelőre nem csatlakoznak a pártból kiszakad Mi Hazánk Mozgalomhoz, de tárgyalnak a Toroczkai Lászó által vezetett szervezettel – derült ki Volner keddi sajtótájékoztatóján. Volner Jánost, a párt korábbi alelnökét október elején kizárta soraiból a Jobbik parlamenti frakciója, miután egy körlevlben az elnökség lemondását és soron kívüli tisztújítást követelt, a levél pedig kiszivárgott a kormánypárti sajtóhoz. Volner ellen etikai eljárás is indult, de annak végét nem várta meg, kilépett a pártból. Vele tartott Apáti és Fülöp is, akik a képviselői mandátumaikat a felszólítás ellenére megtartották. 

Tovább nőhet a vonatok menetideje Mátészalka és Debrecen között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:35
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az új menetrendi tervezet szerint 1 óra 47 perc a leggyorsabb lehetőség.
Az új menetrendi tervezet szerint ismét nő a menetidő Mátészalka és Debrecen között – írja a MátészalkaLeaks. A cikk szerint eddig hét darab olyan személyvonat volt, amely legalább 1 óra 45 perc alatt megtette a Mátészalka és Debrecen közötti 78 kilométeres távolságot, az új menetrendi tervezetben viszont már ilyen „gyors vonat” nincs, 1 óra 47 perc a leggyorsabb eljutási lehetőség. Az oldalon a menetrend tervezetet is közzétették.
Júliusban a MátészalkaLeaks egyik aktivistája csigajelmezben és álarcban előzte meg a Mátészalka–Debrecen között közlekedő menetrend szerinti vonatot, erről egy videót is készítettek. Ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy lassan járnak a térségben a vonatok. Azt mondják, a vonalon a vonatok 78 kilométeres távolságot tesznek meg 1 óra 49 perc alatt. Az RTL Klub akkor megkereste a MÁV-ot is, válaszukban azt írták: az említett szakaszon eddig és ezután is végeznek felújításokat. Többek között a váltókat és a síneket is cserélik, de folyamatosan korszerűsítik az állomásokat és a tájékoztató berendezéseket is. A vonalon három helyen van sebességkorlátozás, ahol a vonatok 40 és 50 km/órával mehetnek a vonatok. A vonal pályasebessége 60 km/óra. 

Czeglédy ellentámadásba megy át, ő vádolja az ügyészt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.30. 10:29

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szerinte az ügyében eljáró csoportvezető ügyész tények elferdítésével, illetve elhallgatásával érte el az előzetes letartóztatás meghosszabbítását.
Pótmagánvádat terjesztett elő Czeglédy Csaba hivatali visszaélés bűntette miatt Szanka Ferenc ellen, aki csoportvezető ügyészként vesz részt az ellene többek közt költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárásban. Ennek lényege, hogy Czeglédy szerint Szanka szándékosan, tények elferdítésével, illetve elhallgatásával érte el, hogy szeptember elején még három hónapra meghosszabbítsák az előzetes letartóztatását – írja a hvg.hu a birtokába került vádindítvány alapján. A Csongrád Megyei Főügyészség augusztus végén tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnak arra, hogy az előzetes letartóztatást hosszabbítsa meg. Az indítványt Szanka jegyezte, majd a bíróság szeptember 3-i ülésén is fenntartotta ezt, amellett érvelve, hogy Czeglédynek rács mögött kell maradnia.
„Arra hivatkozott, hogy arra utaló jelek vannak, hogy védencem megpróbálja meghiúsítani a nyomozás sikerét. Ezt egy olyan tanúnak az elmondására alapozta, aki szintén gyanúsított az alapügyben, és furcsán ’váratlanul’ kezdett terhelő dolgokat állítani. Így többek közt azt állította, hogy Ceglédy Csaba utasítására az egyik szombathelyi cégénél tartott házkutatást lényegében meghiúsították, nem mutattak meg mindent a nyomozóknak”

– mondta Hankó Faragó Miklós.

Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Czeglédy ügyvédje szerint ez az állítás megdőlt, hiszen a tanúvallomást kivizsgálták, és a házkutatást végrehajtó nyomozók maguk cáfolták ezt.
„Ezek után Szanka Ferenc a szeptember 3-i ülésen mégis erre hivatkozva érvelt az előzetes meghosszabbítása mellett, hogy erről tudnia kellett. Vagyis a bíróság előtt elhallgatta, hogy létezik a tanúvallomást cáfoló rendőrségi nyilatkozat, amit egyébként a védelem sem ismerhetett meg”

–tette hozzá.

Ezért Czeglédy pótmagánváddal bíróság elé viszi az ügyészt, a Szegedi Járásbíróság már iktatta is a büntetőügyet az ügyvéd szerint. A vádindítványban a hivatali visszaélés miatt Szankára felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérik, és azt is pontosan felsorolják, mely nyomozókat szeretnék tanúként beidéztetni.

Kizárási indítvány

A portál azt írja, ezzel párhuzamosan kizárási indítványt terjesztettek elő a Csongrád Megyei Főügyészségen, amivel azt akarják elérni, hogy ezek után Szanka és az általa vezetett csoport egyetlen ügyésze se vehessen részt a Czeglédy ellen folytatott eljárásokban. Ennek indoklásában arra hivatkoznak, hogy a törvény szerint nem járhat el olyan ügyész, akitől az adott ügy elfogulatlan megítélése valamilyen okból nem várható el.