A CEU megy, a katolikus Notre Dame Egyetem jön

Publikálás dátuma
2018.10.30. 12:22

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Érdekes módon esetében néhány hónap alatt létrejöhetett egy megállapodás, ha mindenki akarja. A budapesti Közép-európai Egyetem ügyében viszont már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni a kormány New York állammal.
Miután a kormány nyáron letárgyalta és aláírta, a parlament kedden meg is szavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését. Az elmúlt évben Indiana már a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány: a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a paktumot. A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai ranglista 24., a világranglista 150. helyén foglal helyet. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány cserébe a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. Miközben mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány – annak ellenére sem, hogy a CEU minden, a magyar felsőoktatási törvény tavalyi módosításában szereplő új feltételnek is megfelel. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff múlt héten jelentette be: ha az Orbán-kormány december 1-ig nem írja alá a megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.
Ellenzéki képviselők tegnap a parlamentben is próbálták megtudni, milyen akadálya van még a Soros György által alapított egyetem további budapesti működését garantáló dokumentum aláírásának, ám a kormány részéről csak zavaros magyarázkodásra futotta. Rétvári Bence államtitkár sokadszorra elismételte, hogy a CEU költözése csak „politikai blöff”. A Hír TV tudósítása szerint azt is elmondta, az egyetemnek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban. Ez viszont nem igaz, New York állam már megerősítette az ellenkezőjét. Az oktatási államtitkárból innovációs miniszterré avanzsált Palkovics László is ellentmondásos nyilatkozatot tett a 168 Órának adott interjújában. Szerinte az Oktatási Hivatal azért nem vizsgálódik CEU-ügyben, mert az egyetem még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. Ezzel elismerte el, a Külügyminisztérium hazudott, amikor azt állította, hogy már tart a CEU-vizsgálat. A CEU ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot is kérdésekkel kerestük. Válaszokat sehonnan sem kaptunk.

Magyarország szegényebb lesz

„Példátlan, hogy egy egyetemnek távoznia kell egy európai uniós tagállamból csak azért, mert a kormány kampányt folytat ellene. Az oktatás szabadsága elleni támadásaival Orbán Viktor tekintélyelvű kormánya ismét bebizonyította, hogy fittyet hány legfontosabb értékeinkre. Az oktatás szabadságának biztosítása kulcsfontosságú a demokratikus társadalmakban. A Szocialisták és Demokraták frakciója azok mellett áll, akik a szabadságot és a demokráciát védelmezik Magyarországon” – jelentette ki a napokban Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a képviselő-testület liberális politikai csoportjának elnöke úgy kommentálta még korábban a CEU esetleges távozásának hírét: A második világháború óta először fog előfordulni, hogy egy egyetemet bezárnak Európában, amennyiben Orbán Viktor nem írja alá a CEU működését biztosító megállapodást. H. K.

Szerző
Frissítve: 2018.10.30. 20:11

Volnerék egyelőre nem csatlakoznak a Mi Hazánkhoz

Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:45

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A Jobbikból kilépett Volner János, Apáti István és Fülöp Erik országgyűlési képviselők egyelőre nem csatlakoznak a pártból kiszakad Mi Hazánk Mozgalomhoz, de tárgyalnak a Toroczkai Lászó által vezetett szervezettel – derült ki Volner keddi sajtótájékoztatóján. Volner Jánost, a párt korábbi alelnökét október elején kizárta soraiból a Jobbik parlamenti frakciója, miután egy körlevlben az elnökség lemondását és soron kívüli tisztújítást követelt, a levél pedig kiszivárgott a kormánypárti sajtóhoz. Volner ellen etikai eljárás is indult, de annak végét nem várta meg, kilépett a pártból. Vele tartott Apáti és Fülöp is, akik a képviselői mandátumaikat a felszólítás ellenére megtartották. 
Szerző

Tovább nőhet a vonatok menetideje Mátészalka és Debrecen között

Publikálás dátuma
2018.10.30. 11:35
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az új menetrendi tervezet szerint 1 óra 47 perc a leggyorsabb lehetőség.
Az új menetrendi tervezet szerint ismét nő a menetidő Mátészalka és Debrecen között – írja a MátészalkaLeaks. A cikk szerint eddig hét darab olyan személyvonat volt, amely legalább 1 óra 45 perc alatt megtette a Mátészalka és Debrecen közötti 78 kilométeres távolságot, az új menetrendi tervezetben viszont már ilyen „gyors vonat” nincs, 1 óra 47 perc a leggyorsabb eljutási lehetőség. Az oldalon a menetrend tervezetet is közzétették.
Júliusban a MátészalkaLeaks egyik aktivistája csigajelmezben és álarcban előzte meg a Mátészalka–Debrecen között közlekedő menetrend szerinti vonatot, erről egy videót is készítettek. Ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy lassan járnak a térségben a vonatok. Azt mondják, a vonalon a vonatok 78 kilométeres távolságot tesznek meg 1 óra 49 perc alatt. Az RTL Klub akkor megkereste a MÁV-ot is, válaszukban azt írták: az említett szakaszon eddig és ezután is végeznek felújításokat. Többek között a váltókat és a síneket is cserélik, de folyamatosan korszerűsítik az állomásokat és a tájékoztató berendezéseket is. A vonalon három helyen van sebességkorlátozás, ahol a vonatok 40 és 50 km/órával mehetnek a vonatok. A vonal pályasebessége 60 km/óra. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.30. 11:36