A CEU megy, a katolikus Notre Dame Egyetem jön

Publikálás dátuma
2018.10.30 12:22

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Érdekes módon esetében néhány hónap alatt létrejöhetett egy megállapodás, ha mindenki akarja. A budapesti Közép-európai Egyetem ügyében viszont már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni a kormány New York állammal.
Miután a kormány nyáron letárgyalta és aláírta, a parlament kedden meg is szavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését. Az elmúlt évben Indiana már a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány: a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a paktumot. A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai ranglista 24., a világranglista 150. helyén foglal helyet. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány cserébe a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. Miközben mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány – annak ellenére sem, hogy a CEU minden, a magyar felsőoktatási törvény tavalyi módosításában szereplő új feltételnek is megfelel. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff múlt héten jelentette be: ha az Orbán-kormány december 1-ig nem írja alá a megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.
Ellenzéki képviselők tegnap a parlamentben is próbálták megtudni, milyen akadálya van még a Soros György által alapított egyetem további budapesti működését garantáló dokumentum aláírásának, ám a kormány részéről csak zavaros magyarázkodásra futotta. Rétvári Bence államtitkár sokadszorra elismételte, hogy a CEU költözése csak „politikai blöff”. A Hír TV tudósítása szerint azt is elmondta, az egyetemnek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban. Ez viszont nem igaz, New York állam már megerősítette az ellenkezőjét. Az oktatási államtitkárból innovációs miniszterré avanzsált Palkovics László is ellentmondásos nyilatkozatot tett a 168 Órának adott interjújában. Szerinte az Oktatási Hivatal azért nem vizsgálódik CEU-ügyben, mert az egyetem még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. Ezzel elismerte el, a Külügyminisztérium hazudott, amikor azt állította, hogy már tart a CEU-vizsgálat. A CEU ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot is kérdésekkel kerestük. Válaszokat sehonnan sem kaptunk.

Magyarország szegényebb lesz

„Példátlan, hogy egy egyetemnek távoznia kell egy európai uniós tagállamból csak azért, mert a kormány kampányt folytat ellene. Az oktatás szabadsága elleni támadásaival Orbán Viktor tekintélyelvű kormánya ismét bebizonyította, hogy fittyet hány legfontosabb értékeinkre. Az oktatás szabadságának biztosítása kulcsfontosságú a demokratikus társadalmakban. A Szocialisták és Demokraták frakciója azok mellett áll, akik a szabadságot és a demokráciát védelmezik Magyarországon” – jelentette ki a napokban Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a képviselő-testület liberális politikai csoportjának elnöke úgy kommentálta még korábban a CEU esetleges távozásának hírét: A második világháború óta először fog előfordulni, hogy egy egyetemet bezárnak Európában, amennyiben Orbán Viktor nem írja alá a CEU működését biztosító megállapodást. H. K.

Frissítve: 2018.10.30 20:11

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.