A CEU megy, a katolikus Notre Dame Egyetem jön

Publikálás dátuma
2018.10.30 12:22

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Érdekes módon esetében néhány hónap alatt létrejöhetett egy megállapodás, ha mindenki akarja. A budapesti Közép-európai Egyetem ügyében viszont már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni a kormány New York állammal.
Miután a kormány nyáron letárgyalta és aláírta, a parlament kedden meg is szavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését. Az elmúlt évben Indiana már a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány: a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a paktumot. A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai ranglista 24., a világranglista 150. helyén foglal helyet. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány cserébe a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. Miközben mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány – annak ellenére sem, hogy a CEU minden, a magyar felsőoktatási törvény tavalyi módosításában szereplő új feltételnek is megfelel. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff múlt héten jelentette be: ha az Orbán-kormány december 1-ig nem írja alá a megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.
Ellenzéki képviselők tegnap a parlamentben is próbálták megtudni, milyen akadálya van még a Soros György által alapított egyetem további budapesti működését garantáló dokumentum aláírásának, ám a kormány részéről csak zavaros magyarázkodásra futotta. Rétvári Bence államtitkár sokadszorra elismételte, hogy a CEU költözése csak „politikai blöff”. A Hír TV tudósítása szerint azt is elmondta, az egyetemnek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban. Ez viszont nem igaz, New York állam már megerősítette az ellenkezőjét. Az oktatási államtitkárból innovációs miniszterré avanzsált Palkovics László is ellentmondásos nyilatkozatot tett a 168 Órának adott interjújában. Szerinte az Oktatási Hivatal azért nem vizsgálódik CEU-ügyben, mert az egyetem még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. Ezzel elismerte el, a Külügyminisztérium hazudott, amikor azt állította, hogy már tart a CEU-vizsgálat. A CEU ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot is kérdésekkel kerestük. Válaszokat sehonnan sem kaptunk.

Magyarország szegényebb lesz

„Példátlan, hogy egy egyetemnek távoznia kell egy európai uniós tagállamból csak azért, mert a kormány kampányt folytat ellene. Az oktatás szabadsága elleni támadásaival Orbán Viktor tekintélyelvű kormánya ismét bebizonyította, hogy fittyet hány legfontosabb értékeinkre. Az oktatás szabadságának biztosítása kulcsfontosságú a demokratikus társadalmakban. A Szocialisták és Demokraták frakciója azok mellett áll, akik a szabadságot és a demokráciát védelmezik Magyarországon” – jelentette ki a napokban Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt, a képviselő-testület liberális politikai csoportjának elnöke úgy kommentálta még korábban a CEU esetleges távozásának hírét: A második világháború óta először fog előfordulni, hogy egy egyetemet bezárnak Európában, amennyiben Orbán Viktor nem írja alá a CEU működését biztosító megállapodást. H. K.

2018.10.30 12:22
Frissítve: 2018.10.30 20:11

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29