felsőoktatás;Országgyűlés;Pázmány Péter Katolikus Egyetem;

2018-10-30 12:22:12

A CEU megy, a katolikus Notre Dame Egyetem jön

Érdekes módon esetében néhány hónap alatt létrejöhetett egy megállapodás, ha mindenki akarja. A budapesti Közép-európai Egyetem ügyében viszont már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni a kormány New York állammal.

Miután a kormány nyáron letárgyalta és aláírta, a parlament kedden meg is szavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését. Az elmúlt évben Indiana már a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány: a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a paktumot.

A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem teológiai képzések mellett tudományos, jogi, műszaki és művészeti képzést is nyújt. Az intézmény az Egyesült Államokban és nemzetközileg is elismert: az amerikai ranglista 24., a világranglista 150. helyén foglal helyet. Magyarországon vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indítanak jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve. A Pázmány cserébe a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában.

Miközben mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány – annak ellenére sem, hogy a CEU minden, a magyar felsőoktatási törvény tavalyi módosításában szereplő új feltételnek is megfelel. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff múlt héten jelentette be: ha az Orbán-kormány december 1-ig nem írja alá a megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.

Ellenzéki képviselők tegnap a parlamentben is próbálták megtudni, milyen akadálya van még a Soros György által alapított egyetem további budapesti működését garantáló dokumentum aláírásának, ám a kormány részéről csak zavaros magyarázkodásra futotta. Rétvári Bence államtitkár sokadszorra elismételte, hogy a CEU költözése csak „politikai blöff”. A Hír TV tudósítása szerint azt is elmondta, az egyetemnek nincs valós oktatási tevékenysége az Egyesült Államokban. Ez viszont nem igaz, New York állam már megerősítette az ellenkezőjét.

Az oktatási államtitkárból innovációs miniszterré avanzsált Palkovics László is ellentmondásos nyilatkozatot tett a 168 Órának adott interjújában. Szerinte az Oktatási Hivatal azért nem vizsgálódik CEU-ügyben, mert az egyetem még nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. Ezzel elismerte el, a Külügyminisztérium hazudott, amikor azt állította, hogy már tart a CEU-vizsgálat.

A CEU ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Külügyminisztériumot is kérdésekkel kerestük. Válaszokat sehonnan sem kaptunk.