Fordulat: a Kúria felmentette a menekülteket rugdosó operatőrt

Publikálás dátuma
2018.10.30. 15:56

Fotó: AFP
László Petrát első és másodfokon is elmarasztalták, de a legfőbb bírói fórum három év után bűncselekmény hiányában felmentette a vádak alól.
A Kúria kedden kihirdetett ítéletében megváltoztatta a Szegedi Törvényszék mostanáig jogerős határozatát, amely szerint László Petra, akkor a Jobbik-közeli N1 TV munkatársa ügyében született. A Magyar Hang beszámolója szerint a legfelsőbb bírói fórum Kónya István elnökhelyettes által vezetett tanácsa bűncselekmény hiányában felmentette a korábban első és másodfokon is garázdaságért elítélt operatőrt. Igaz, azt is leszögezték, tettét korántsem tartják jogszerűnek. László Petra 2015 szeptemberében, a menekültválság tetőpontján a déli határnál lépett ki az operatőr szerepéből: a rendőrök elől menekülő migránsokat köztük egy gyereket rúgott meg, illetve egy gyerekét cipelő férfit megpróbált elgáncsolni. Az erről készült felvételek bejárták a világsajtót. Az ügyében első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság garázdaságban mondta ki bűnösnek és három évre próbára bocsátotta. Másodfokon a Szegedi Törvényszék ezen lényegében nem változtatott. László Petra – aki nem sokkal a történtek után az őt ért fenyegetésekre panaszkodott, és arról is beszélt, hogy családjával együtt kivándorol Oroszországba – azonban nem nyugodott bele ügye jogerős lezárásába. Ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás korábbi jobbikos képviselő a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Az ügyvéd szerint védence saját magát, társait és közérdeket is védelmezve cselekedett, amikor határsértést elkövető tömeg egyes tagjai felé rúgott – egyszóval jogos védelmi helyzetben volt, tehát nem büntethető.  A Kónya István által kihirdetett ítélet szerint azonban egy rendőri intézkedés közben szó sincs arról, hogy valaki rúgásokkal jogosan védi a közérdeket. A garázdaság tényállása viszont azt is magába foglalja, hogy a tett a köznyugalom ellen hat, amennyiben „alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen” – fejtette ki a bíró. Hogy egy mozdulatsor valóban alkalmas-e erre, azt az elkövetéskori környezetnek megfelelően kell vizsgálni, nem pedig utólag, az eredeti helytől és időtől függetlenül, kiragadva, ahogy a hírekben tálalva látjuk. László Petra cselekménye a bíró szerint nem hathatott a köznyugalom ellen (hiszen annak akkor és ott már nyoma sem volt), így tehát nem illik rá a fogalom. Kónya szerint ettől a cselekmény még nem jogszerű, de a helyes jogi minősítés rendzavarás szabálysértés lett volna. Ez azonban már elévült. 
Szerző

Nagy Imre szobra most van jó helyen - Áthelyezés és történelemhamisítás ellen tiltakozik a NIT

Publikálás dátuma
2018.10.30. 15:38
Nagy Imre szobor
Fotó: Vajda József / Népszava
Nyilatkozatában azt hangsúlyozza a Nagy Imre Társaság, a szobor éppen a Vértanúk terén van megfelelő helyen, ugyanis így a demokráciához vezető utat szimbolizálja. Helyére ráadásul egy primitív, művészileg értéktelen, ám történelemhamisító szobrot szánnak, ami még a társaság kormánypárti tagjainak is csalódást okozna.
A Nagy Imre Társaság közössége, és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a megvalósítás küszöbén áll - olvasható közös nyilatkozatukban. Elégedetlenek a döntéshozók „megnyugtatásul” szánt tájékoztatásával, miszerint elszállítása után a szobor „megfelelő helyre” fog kerülni, ugyanis szerintük
Nagy Imre szobra az éppen most, a budapesti Vértanúk terén van a megfelelő helyén.

A hely, a tájolás kiválasztása kiérlelt koncepció alapján történt, hívják fel rá a figyelmet: a Batthyány örökmécses, a Szabadság tér (melynek helyén egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület állt), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. Az 1996-ban felavatott szobor pedig ezzel együtt a - sokak szemében a rendszerváltás előképét megtestesítő - Nagy Imre életútját is szimbolizálja a híddal és alatta az apró medencével, írják.
Ráadás, hogy a Vértanúk terét az 1945-ös állapotba kívánja visszaállítani a kormány, Nagy Imre helyére a vörösterror áldozatainak emlékművét téve. Primitív szimbolikájával a mindössze tíz évig ott álló szobor a két világháború közötti korszak neoromantikus hullámának művészileg értéktelen darabja, olvasható a nyilatkozatban.
Helyreállítása az "egyoldalú, téves történelemfelfogás iskolapéldája lenne, hisz a vörös terror kétségkívül megemlékezésre méltó áldozatai mellett az azt követő, nemzetközi tiltakozást kiváltó fehérterror lényegesen több áldozatának tudomásunk szerint sehol sincs emlékműve az országban"

- fogalmaz nyilatkozatában a társaság és az alapítvány, hozzátéve: "mindannyiunknak, köztük a kormánykoalíció támogatói közé tartozó tagjainknak nagy csalódást okozna a mártír miniszterelnök szobrának méltó helyéről történő elszállítása".
Szerző

Potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Publikálás dátuma
2018.10.30. 14:44
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A döntés minőség-megőrzési időtől és tételszámtól függetlenül minden érintett termékre vonatkozik.
Három, interneten rendelt, Kínából származó étrend-kiegészítő azonnali hatályú forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés a készítmények gyógyszer-hatóanyag tartalma miatt vált szükségessé, és minőség-megőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik – írja honlapján a Nébih. A közleményben kiemelik, hogy az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot: a BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában tadalafilt, a Tornado és a Gold Power étrend-kiegészítő kapszulákban pedig szildenafilt. Mint írják, a gyógyszer-hatóanyagok felhasználása kizárólag engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih. A vásárlókat arra kérik, hogy ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik, azt a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék.
Szerző