Orbán repülését emlegette, gyorsan előkapták az olimpiai VIP-belépőjét

Publikálás dátuma
2018.10.30 20:09

Facebook/szilagyi.gy.jobbik
Két évvel a riói olimpia után a kormánypárti sajtó egyszer csak rájött, hogy a jobbikos Szilágyi György is ott volt. De csak miután bírálni kezdte a miniszterelnök repülőútjait.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok neves sportoló és ismert politikus, többek között Kövér László fideszes házelnök mellett én is tagja voltam az Olimpiai Védnökök Testületének. Ebben a minőségemben, a Magyar Olimpia Bizottság hivatalos delegációjának tagjaként vettem részt a riói olimpián – reagált lapunknak Szilágyi György jobbikos szóvivő, parlamenti képviselő a kormánysajtó állításaira. Előzőleg Szilágyi a közösségi oldalán szóvá tette: a 3,5 millió szegény ember országában a magyar miniszterelnök luxus magángépekkel röpköd a nagyvilágban, hogy focimeccseken szurkolhasson. Nem sokkal később a kormánypárti Origo arról írt, hogy az Orbán Viktort támadó Szilágyi György többmilliós ajándékutat fogadott el a 2016-os olimpiára. A cikk végigsöpört a fideszes médián, az MTI is szemlézte. A portál szerint Szilágyi business osztályon repült, Brazíliában tíz napot töltött töltött egy elegáns szállodában, luxuskörülmények között. Ráadásul az olimpia valamennyi versenyére VIP-belépőt is kapott. Az utat a Budapest 2024 Zrt. fizette. Azt már mi tesszük hozzá: arról a társaságról van szó, amit a később elbukott budapesti olimpia előkészítésére hoztak létre. Szilágyi György kérdésünkre azt mondta, hogy ugyanolyan ellátásban részesült, mint az Olimpiai Védnökök Testületének számos más tagja. „Hazugság, hogy luxuskörülmények között laktam volna, és hazugság az is, hogy business osztályon repültem. A valóságban turista osztályon utaztam” – mondta a Népszavának. Ellenben látott olyan politikusokat, akik tényleg a business osztályt vették igénybe: annak ellenére, hogy nem is voltak tagjai az Olimpiai Védnökök Testületének. Neveket nem akart említeni. A VIP-belépőt ritkán használta, főként az ingyenes utcai versenyeket látogatta. Szilágyi György hangsúlyozta, hogy ez egy szakmai út volt, amelyhez szervesen hozzátartozott a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése. Így vett részt az olimpiai Magyar Házban tartott rendezvényen, ahol Orbán Viktor kormányfő és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt. Az Olimpiai Védnökök Testülete amúgy Schmitt Pál volt köztársasági elnök vezetésével jött létre, tagjai közé felekezeti vezetők is bekerültek: Kiss-Rigó László szegedi katolikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Tárgyalnak a Mi Hazánkkal

Volner János bejelentette, hogy a Jobbikból távozó másik két parlamenti képviselőtársával, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel tárgyalásokat kezdtek a belépésről a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalommal. Volnerék tájékoztatója jórészt a Jobbik vezetőinek bírálatával telt, Apáti István például „baleknek és lúzernek” nevezte Sneider Tamás pártelnököt.

Szerző

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.