Előfizetés

Orbán repülését emlegette, gyorsan előkapták az olimpiai VIP-belépőjét

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.30. 20:09

Fotó: Facebook/szilagyi.gy.jobbik
Két évvel a riói olimpia után a kormánypárti sajtó egyszer csak rájött, hogy a jobbikos Szilágyi György is ott volt. De csak miután bírálni kezdte a miniszterelnök repülőútjait.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok neves sportoló és ismert politikus, többek között Kövér László fideszes házelnök mellett én is tagja voltam az Olimpiai Védnökök Testületének. Ebben a minőségemben, a Magyar Olimpia Bizottság hivatalos delegációjának tagjaként vettem részt a riói olimpián – reagált lapunknak Szilágyi György jobbikos szóvivő, parlamenti képviselő a kormánysajtó állításaira. Előzőleg Szilágyi a közösségi oldalán szóvá tette: a 3,5 millió szegény ember országában a magyar miniszterelnök luxus magángépekkel röpköd a nagyvilágban, hogy focimeccseken szurkolhasson. Nem sokkal később a kormánypárti Origo arról írt, hogy az Orbán Viktort támadó Szilágyi György többmilliós ajándékutat fogadott el a 2016-os olimpiára. A cikk végigsöpört a fideszes médián, az MTI is szemlézte. A portál szerint Szilágyi business osztályon repült, Brazíliában tíz napot töltött töltött egy elegáns szállodában, luxuskörülmények között. Ráadásul az olimpia valamennyi versenyére VIP-belépőt is kapott. Az utat a Budapest 2024 Zrt. fizette. Azt már mi tesszük hozzá: arról a társaságról van szó, amit a később elbukott budapesti olimpia előkészítésére hoztak létre. Szilágyi György kérdésünkre azt mondta, hogy ugyanolyan ellátásban részesült, mint az Olimpiai Védnökök Testületének számos más tagja. „Hazugság, hogy luxuskörülmények között laktam volna, és hazugság az is, hogy business osztályon repültem. A valóságban turista osztályon utaztam” – mondta a Népszavának. Ellenben látott olyan politikusokat, akik tényleg a business osztályt vették igénybe: annak ellenére, hogy nem is voltak tagjai az Olimpiai Védnökök Testületének. Neveket nem akart említeni. A VIP-belépőt ritkán használta, főként az ingyenes utcai versenyeket látogatta. Szilágyi György hangsúlyozta, hogy ez egy szakmai út volt, amelyhez szervesen hozzátartozott a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése. Így vett részt az olimpiai Magyar Házban tartott rendezvényen, ahol Orbán Viktor kormányfő és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt. Az Olimpiai Védnökök Testülete amúgy Schmitt Pál volt köztársasági elnök vezetésével jött létre, tagjai közé felekezeti vezetők is bekerültek: Kiss-Rigó László szegedi katolikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Tárgyalnak a Mi Hazánkkal

Volner János bejelentette, hogy a Jobbikból távozó másik két parlamenti képviselőtársával, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel tárgyalásokat kezdtek a belépésről a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalommal. Volnerék tájékoztatója jórészt a Jobbik vezetőinek bírálatával telt, Apáti István például „baleknek és lúzernek” nevezte Sneider Tamás pártelnököt.

Simonka ügyeitől félnek Békésben a fideszesek

Bod Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.10.30. 19:11

Fotó: Kallos Bea / MTI
Orosházán tárgyalni sem voltak hajlandóak a kormánypártiak arról, hogy vizsgálják ki a költségvetési csalással gyanúsított képviselőhöz köthető szerződéseket. Sőt, még beszélni sem szabad erről.
Simonka Györggyel összefüggő önkormányzati ügyek áttekintésére korrupciós vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte az orosházi képviselő-testület egyik szocialista tagja, Fetser János kedden. Javaslatát egy nappal azután nyújtotta be, hogy a parlament döntött a térségi fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. A fideszes többség azonban – a név szerinti szavazást követően – napirendre sem engedte venni a javaslatot. Ez annyiban nem meglepő: a testület összetétele miatt a Fidesz mellett az MSZP és a Jobbik adott volna egy-egy képviselőt a vizsgálóbizottságba, amelyben így kisebbségbe került volna a kormányzópárt. Mint arról már többször írtunk, a fideszes képviselőt többrendbeli vesztegetéssel, bűnszervezetben történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásra való felbujtással gyanúsították meg. A nyomozók eddigi összesítése alapján Simonkáék több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak az adófizetőknek.  Simonka György ezer szállal kötődik Orosházához. A város annak a választókerületnek a központja, ahol 2014 után az idén is egyéni parlamenti mandátumot szerzett a dél-békési politikus. Politikai értelemben „élet-halál urának” tartották eddig Dél-Békésben Simonkát. A keddi testületi ülésen a MSZP-s Fetser János napirend előtti felszólalásra kért engedélyt, de nem kapott, amire eddig nem volt példa a városban. Mint megtudtuk, egyebek mellett arról beszélt volna: „Többször felhívtam a figyelmet testületi üléseken, hogy a dél-békési maffia szervezetten nyúlja le az uniós forrásokat és az orosházi adófizetők forintjait egyaránt. Több esetben az apparátus és a helyi média cinkos hallgatása mellett gyanús szerződések és előterjesztések tömegét gyártották. Ezeknél az előterjesztéseknél szóltunk, hogy gyanúsak, hányingert lehet kapni tőlük. Észrevételeinket a fideszes képviselők rendre leszavazták, ezzel nem a város, hanem Simonka egyéni és üzleti köreit szolgálva!”

Závecz: Stabil Fidesz, zuhanó Jobbik, zárkózó MSZP

Z. Á.
Publikálás dátuma
2018.10.30. 17:46
Képünk illusztráció
Fotó: Kiss Ákos / Népszava
A kormánypárt előnye most behozhatatlannak látszik. A Jobbik bomlásának a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent táboruk. Az MSZP néhány társadalmi csoportban a szocialisták már meg is előzik a radikális pártot.
A Fidesznek negyed éve csaknem ugyanakkora a tábora, októberben a választókorú népesség 36 százaléka támogatja a kormánypártot – derült ki a Závecz Research friss felmérésből. A Jobbikot szeptemberről októberre újabb szavazatveszteségek érték, 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatóik aránya. Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos. A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos táborral rendelkezett, most 5 százalékon áll. Az LMP a parlamenti választásokat követően 3 százalékos volt, most már csak a választókorúak 2 százaléka támogatja. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is 2 százalékon állnak. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom is. A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék. A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Itt is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A Demokratikus Koalíció 7, míg a Momentum, 4 százalékos. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2. Závecz Tibor, a kutatóintézet alapító-vezetője úgy vélte, az áprilisi választás óta a Jobbikban zajló eseményeknek, Vona Gábor korábbi pártelnök távozásának, a nyáron és közelmúltban történő kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent táboruk. Májusban ugyanis még a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. A Jobbik és az MSZP közötti egy százaléknyi különbség magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták már meg is előzik a radikális pártot. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12 illetve 6 százalék), de a fővárosban (11-7) és az alacsony iskolázottságúak (10-6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek.