Orbán repülését emlegette, gyorsan előkapták az olimpiai VIP-belépőjét

Publikálás dátuma
2018.10.30 20:09

Fotó: Facebook/szilagyi.gy.jobbik/
Két évvel a riói olimpia után a kormánypárti sajtó egyszer csak rájött, hogy a jobbikos Szilágyi György is ott volt. De csak miután bírálni kezdte a miniszterelnök repülőútjait.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok neves sportoló és ismert politikus, többek között Kövér László fideszes házelnök mellett én is tagja voltam az Olimpiai Védnökök Testületének. Ebben a minőségemben, a Magyar Olimpia Bizottság hivatalos delegációjának tagjaként vettem részt a riói olimpián – reagált lapunknak Szilágyi György jobbikos szóvivő, parlamenti képviselő a kormánysajtó állításaira. Előzőleg Szilágyi a közösségi oldalán szóvá tette: a 3,5 millió szegény ember országában a magyar miniszterelnök luxus magángépekkel röpköd a nagyvilágban, hogy focimeccseken szurkolhasson. Nem sokkal később a kormánypárti Origo arról írt, hogy az Orbán Viktort támadó Szilágyi György többmilliós ajándékutat fogadott el a 2016-os olimpiára. A cikk végigsöpört a fideszes médián, az MTI is szemlézte. A portál szerint Szilágyi business osztályon repült, Brazíliában tíz napot töltött töltött egy elegáns szállodában, luxuskörülmények között. Ráadásul az olimpia valamennyi versenyére VIP-belépőt is kapott. Az utat a Budapest 2024 Zrt. fizette. Azt már mi tesszük hozzá: arról a társaságról van szó, amit a később elbukott budapesti olimpia előkészítésére hoztak létre. Szilágyi György kérdésünkre azt mondta, hogy ugyanolyan ellátásban részesült, mint az Olimpiai Védnökök Testületének számos más tagja. „Hazugság, hogy luxuskörülmények között laktam volna, és hazugság az is, hogy business osztályon repültem. A valóságban turista osztályon utaztam” – mondta a Népszavának. Ellenben látott olyan politikusokat, akik tényleg a business osztályt vették igénybe: annak ellenére, hogy nem is voltak tagjai az Olimpiai Védnökök Testületének. Neveket nem akart említeni. A VIP-belépőt ritkán használta, főként az ingyenes utcai versenyeket látogatta. Szilágyi György hangsúlyozta, hogy ez egy szakmai út volt, amelyhez szervesen hozzátartozott a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése. Így vett részt az olimpiai Magyar Házban tartott rendezvényen, ahol Orbán Viktor kormányfő és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt. Az Olimpiai Védnökök Testülete amúgy Schmitt Pál volt köztársasági elnök vezetésével jött létre, tagjai közé felekezeti vezetők is bekerültek: Kiss-Rigó László szegedi katolikus püspök és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Tárgyalnak a Mi Hazánkkal

Volner János bejelentette, hogy a Jobbikból távozó másik két parlamenti képviselőtársával, Apáti Istvánnal és Fülöp Erikkel tárgyalásokat kezdtek a belépésről a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalommal. Volnerék tájékoztatója jórészt a Jobbik vezetőinek bírálatával telt, Apáti István például „baleknek és lúzernek” nevezte Sneider Tamás pártelnököt.

Szerző
2018.10.30 20:09

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29