Simonka ügyeitől félnek Békésben a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.10.30. 19:11

Fotó: Kallos Bea / MTI
Orosházán tárgyalni sem voltak hajlandóak a kormánypártiak arról, hogy vizsgálják ki a költségvetési csalással gyanúsított képviselőhöz köthető szerződéseket. Sőt, még beszélni sem szabad erről.
Simonka Györggyel összefüggő önkormányzati ügyek áttekintésére korrupciós vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte az orosházi képviselő-testület egyik szocialista tagja, Fetser János kedden. Javaslatát egy nappal azután nyújtotta be, hogy a parlament döntött a térségi fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. A fideszes többség azonban – a név szerinti szavazást követően – napirendre sem engedte venni a javaslatot. Ez annyiban nem meglepő: a testület összetétele miatt a Fidesz mellett az MSZP és a Jobbik adott volna egy-egy képviselőt a vizsgálóbizottságba, amelyben így kisebbségbe került volna a kormányzópárt. Mint arról már többször írtunk, a fideszes képviselőt többrendbeli vesztegetéssel, bűnszervezetben történt, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásra való felbujtással gyanúsították meg. A nyomozók eddigi összesítése alapján Simonkáék több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak az adófizetőknek.  Simonka György ezer szállal kötődik Orosházához. A város annak a választókerületnek a központja, ahol 2014 után az idén is egyéni parlamenti mandátumot szerzett a dél-békési politikus. Politikai értelemben „élet-halál urának” tartották eddig Dél-Békésben Simonkát. A keddi testületi ülésen a MSZP-s Fetser János napirend előtti felszólalásra kért engedélyt, de nem kapott, amire eddig nem volt példa a városban. Mint megtudtuk, egyebek mellett arról beszélt volna: „Többször felhívtam a figyelmet testületi üléseken, hogy a dél-békési maffia szervezetten nyúlja le az uniós forrásokat és az orosházi adófizetők forintjait egyaránt. Több esetben az apparátus és a helyi média cinkos hallgatása mellett gyanús szerződések és előterjesztések tömegét gyártották. Ezeknél az előterjesztéseknél szóltunk, hogy gyanúsak, hányingert lehet kapni tőlük. Észrevételeinket a fideszes képviselők rendre leszavazták, ezzel nem a város, hanem Simonka egyéni és üzleti köreit szolgálva!”

Závecz: Stabil Fidesz, zuhanó Jobbik, zárkózó MSZP

Publikálás dátuma
2018.10.30. 17:46
Képünk illusztráció
Fotó: Kiss Ákos / Népszava
A kormánypárt előnye most behozhatatlannak látszik. A Jobbik bomlásának a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent táboruk. Az MSZP néhány társadalmi csoportban a szocialisták már meg is előzik a radikális pártot.
A Fidesznek negyed éve csaknem ugyanakkora a tábora, októberben a választókorú népesség 36 százaléka támogatja a kormánypártot – derült ki a Závecz Research friss felmérésből. A Jobbikot szeptemberről októberre újabb szavazatveszteségek érték, 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatóik aránya. Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos. A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos táborral rendelkezett, most 5 százalékon áll. Az LMP a parlamenti választásokat követően 3 százalékos volt, most már csak a választókorúak 2 százaléka támogatja. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is 2 százalékon állnak. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom is. A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék. A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Itt is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A Demokratikus Koalíció 7, míg a Momentum, 4 százalékos. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2. Závecz Tibor, a kutatóintézet alapító-vezetője úgy vélte, az áprilisi választás óta a Jobbikban zajló eseményeknek, Vona Gábor korábbi pártelnök távozásának, a nyáron és közelmúltban történő kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent táboruk. Májusban ugyanis még a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. A Jobbik és az MSZP közötti egy százaléknyi különbség magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták már meg is előzik a radikális pártot. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12 illetve 6 százalék), de a fővárosban (11-7) és az alacsony iskolázottságúak (10-6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek.
Szerző

Ítéletet hoztak egy betiltott tüntetésről, a rendőrség maradt alul

Publikálás dátuma
2018.10.30. 16:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Először tiltott volna be egy tüntetést a rendőrség az új gyülekezési törvényre hivatkozva. Ám az előzetes tiltás a gyülekezési jog legsúlyosabb korlátozása, szükségességét pedig nem sikerült ennek megfelelően indokolni.
A Fővárosi Törvényszék először döntött az új gyülekezési törvény alapján arról, hogy jogszerűen tiltott-e meg egy tüntetést a rendőrség - írja az Index.hu
Az új gyülekezési törvény megkönnyítette a rendőrségnek, hogy a közlekedés rendjének sérelmére hivatkozva tiltson meg tüntetéseket előzetesen. Ezt használta volna ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, amikor megtiltotta, hogy Üllő határában a helyi polgárok félpályás forgalomlassító demonstrációt tartsanak a teherautó-forgalom megnövekedése miatt. Mint a TASZ közleményéből kiderül, a rendőrség arra hivatkozott, hogy ellenzi a demonstrációt a közútkezelő, a közeli logisztikai központ cégei és a közlekedésrendészet is. Az érintett úton szerintük túl erős a péntek délutáni csúcsforgalom, a logisztikai központot használó teherautók pedig a KRESZ alapján nem vehetnek igénybe másik utat.
A tüntetés szervezője a TASZ segítségével beperelte a rendőrséget, és a Fővárosi Törvényszék a szervezőnek adott igazat: aránytalannak ítélte a korlátozást és hatályon kívül helyezte a tiltás. A bíróság leszögezte, a közlekedés rendjére hivatkozva csak akkor alkalmazható tiltás, ha a rendezvény a közlekedést huzamosabb ideig ellehetetleníti. A gyülekezési jog legsúlyosabb korlátozásának, az előzetes megtiltásnak a szükségességét és arányosságát azonban a rendőrség nem indokolta ennek megfelelően.
Szerző