Hallgasson már képviselő úr - Németh Szilárd nem bírt magával, letorkolták (videó)

Publikálás dátuma
2018.10.31. 19:08
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szabó Tímeától próbálta védelmezni a miniszterelnököt és állításait a honvédelmi államtitkár.
Az óbudai gázgyárból a Dunába szivárgó mérgekről faggatta Szabó TÍmea  Orbán Viktort, pontosabban, hogy mikor tesz bármit a kormány az áldatlan állapot megszüntetésére. A miniszterelnök közölte, hogy semmit, mert nincs vészhelyzet, és az ellenzék fejezze be a rémhírterjesztést. "Azaz mehetnek a rákkeltő anyagok a Dunába", summázta a kormányfői választ a Párbeszéd képviselője. Németh Szilárd ekkor Orbán fogadatlan prókátoraként kezdte tolmácsolni Szabó Tímeának a miniszterelnök nagybecsű szavait, és hiába célzott rá ironikusan a Párbeszéd politikusa, hogy nem neki címezi szavait, a honvédelmi tárca államtitkára nem tudott leállni. Az edukálási rohamnak csak egy "hallgasson már el képviselő úr!" erélyes felszólítás vetett véget.   Megjegyzendő, azt tanítani kéne, ahogy Németh Szilárd mimikájával ellenpontozza az ellenzéki felszólalásokat: az idegen szavaknál beveti a rácsodálkozó tekintet; a problémafelvetésnél az értetlenkedő fejcsóválás következik; amikor pedig a semmitmondó válaszon kissé felhúzza magát az oppozíció képviselője, akkor jön a joviális mosoly. És miután letorkolják sem veszti kedvét, jókedvű mosoly áradt szét arcán, és pajkosan ki is kacsintott valakire. És tessék:
Szerző
Frissítve: 2018.10.31. 19:31

A saját alaptörvényét sérti a kormány a gigászi "megfigyelő" rendszer kiépítésével

Publikálás dátuma
2018.10.31. 16:33
illusztráció
Fotó: Marjai János / MTI
Ha életbe lép, amit a kormány akar, akkor tudják, ki merre jár haza, hol bankol - teljes életeket lehetne profin feltérképezni.
Megkezdődött az Országgyűlésben a közterület-felügyelő kamerák felvételeinek központi tárolását lehetővé tévő törvénymódosítás vitája, írja a hvg.hu. "Egyszerűbben ismerhetik meg a kamerafelvételeket a bűnüldöző szervek azzal, hogy a jövőben a rögzített kamerafelvételeket központilag tárolják" - próbálkozott elemi erejű magyarázattal a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly szerint a rendszer teljes kiépülésével megszűnik a felvételt készítő szervezetek, hatóságok helyi adattárolása, és emellett számos garanciális elem is szerepel a javaslatban, hogy az adatok tárolása és továbbítása a lehető leghatékonyabb legyen. A belügy elképzelésének lényege, hogy a minisztérium egy központi tárhelyen tárolná azoknak a térfigyelőkameráknak a felvételeit, amelyek közutakon készítenek felvételeket, a rendőrség, vagy a közterület-fenntartók működtetik őket, a bankautomatáknál és a tömegközlekedési eszközökön rögzítenek képeket. Ezeket 30 napig őrizné, utána törölni kellene őket. A tárhelyen a felvételeket nem láthatná senki, és hozzáférést is csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a rendőrség, bíróság, ügyészség kérhetnek a tervek szerint bűncselekmény megelőzése, felderítése és büntetőeljárás lefolytatása miatt. 
4000 kamerát
működtet az országban csak a rendőrség. A felvételeket általában 5 napig lehet megőrizni, ez nőne ma 30 napra automatikusan (most csak akkor nem törlik, ha ezt valamilyen eljárás megindulása miatt kérik). A közterület-felügyelet 8 napig őrzi meg a több tízezer kamerájának felvételét. A közúti közlekedés megfigyelésére is működnek kamerák, és a törvény bevenné a "közösbe" a bankautomaták és bankok több tízezer kamerájának felvételeit is - magáncégek felvételei kerülnek az állami rendszerbe. Csakhogy a 30 napra megnövelt tárolási igény pedig szembemegy az Alkotmánybíróság 2005-ös rendelkezésével.  Asbóth Márton, a TASZ szakértője mondja, amennyire most tudható, a javaslatnak két eleme van, ebből csak az egyik az, hogy a kamerákat összekapcsolnák, azaz hogy egy központi adatbankban tárolnák a felvételeket. A másik javaslat pedig az, hogy arcfelismerő szoftvert is használnának. A jogász szerint mindkettő súlyosan alapjog-korlátozó lépés lenne,  Ez pedig csak megfelelő indok esetében jogszerű, de a TASZ nem látja azt az okot, ami ezt indokolná. A kormány hivatkozási alapja a bűnüldözés - ami elfogadható indok lehetne, de csak konkrét gyanú felmerülése esetén. Ha valakit bűncselekménnyel – vagy akár ennek előkészületével – gyanúsítanak, beavatkozhatnak a magánszférájába a cselekmény felderítése érdekében. De mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, vagyis különös ok nélkül, tömegesen nem alkotmányos dolog adatot gyűjteni, márpedig a javaslatban a bűnmegelőzés is szerepel mint cél. Ez az előre összegyűjtött adat ugyanis teljes profil létrehozását tenné lehetővé: láthatóvá válna, ki hova jár, milyen bankba, üzletekbe megy ügyet intézni, hogy él. Ez súlyosan Alaptörvény-ellenes, a személyi számot is emiatt törölték el még a rendszerváltás után, mert az is a teljes profil létrehozását tette volna lehetővé.   
Szerző
Frissítve: 2018.10.31. 19:33

Tessék a kormánynak továbbpostázni a szemétszállítási csekket

Publikálás dátuma
2018.10.31. 16:13

Fotó: BaloghZoltán / MTI
A propaganda-költésekből nyugodtan csoportosíthat át forrást a kabinet a szemétkrízis megoldására, állítja az MSZP.
A kormány fizesse ki az állampolgárok helyett a szemétszállítás díját, ha bármely hulladéktípus elszállítása öt napot késik egy hónapban - ezt javasolja az MSZP. Őrsi Gergely, a párt budapesti alelnöke Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren számos szemeteszsák társaságában a pluszkiadás forrását is megnevezte: a szükséges pénzt a propagandaköltéseiből csoportosítsa át a kabinet.
A szocialisták másik javaslata szerint legfőbb ideje lenne a nem működő, haszontalan és pazarló kukaholding (a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) megszüntetésének, illetve vissza kellene adni a hulladék eltüntetésének feladatát az önkormányzatoknak. Az ellenzéki politikus azt mondta, az egész országban gondok vannak a szemétszállítással, Budapesten gyakorlatilag megszűnt a szelektív hulladékszállítás. Szerinte a kormány által "nagy nehezen összekukázott" 26 milliárd forint pusztán arra elég, hogy a következő két hónapban az utcákat ne árassza el a szemét. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint mindenki láthatja, hogy Budapest koszos, szemetes, és újra elszaporodtak a patkányok. Véleménye szerint az mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester nem képviseli jól a fővárosiak érdekeit, hogy megállapodást kötött a nemzeti együttműködés rendszerének cégével, a kukaholdinggal.
Szerző