„Az a cél, hogy féljenek”: önkormányzati megbízással vegzálják a csepeli hajléktalanokat

Publikálás dátuma
2018.11.01. 15:06
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Amit a rendőrök emberségből nem tesznek meg, azt egy háromfős biztonsági csapat hajtja végre Csepelen. Megalázzák, megfélemlítik az utcán élőket. Ledarálnám mindet - mondja fedél nélküliekről a kommandó vezetője.
 Túlzás nélkül elképesztő történetről számol be a 24.hu: a riportjuk szerint egy önkormányzat által megbízott cég emberei járják a csepeli utcákat, akiknek kimondott feladatuk, hogy vegzálják a közterületen talált hajléktalanokat. 
A portál megszólaltatta a háromfős kommandó vezetőjét, Zoltánt is, aki a hajléktalanokat nem tartja embereknek, csak zombiknak, eredményes elkergetésükhöz pedig szerinte szükséges, hogy a fedél nélküliek féljenek is a csapattól. A kérdésre, hogy meddig mennek el a megfélemlítésben, a férfi határozott fellépést emlegetett, de a lap által megkérdezett hajléktalanok konkrét verésekről, fejbe rúgott sorstársakról mesélnek.
A portál kérdésére Zoltán sem cáfolta egyértelműen, hogy elmennek a tettlegességig. Inkább egy hajléktalannal példálózott, aki, bár ő csak rászólt, állítólag egy üvegekkel teli szatyorral akarta fejbe vágni. 

„ Beszélsz a csövessel, és közben a zsebébe dugja a kezét – mit csinálsz? - Mit csinálnék? Semmit. – Aha, igen. Szép naivan. És honnan tudod, mit fog előrántani? Ez itt egy bűnözői kör, úgy kell felfogni. Nem egy közülük őrszem, aki a drogdílereknek dolgozik. Ezt ölbe tett kézzel kéne nézni?”

– példálózott a riportban megszólaltatott szekuritis, aki korábban sajnálta a társadalom számkivetettjeit, de ma már legszívesebben ledarálná őket. A szolgálat tagjai „Csepel önkormányzata biztonsági szolgálat” feliratú pólóban járőröznek, és bár semmilyen jogosítványuk nincs, a jelek szerint hatósági személynek érzik magukat; mint kiderült, legalább egy alkalommal már rendőrök is számon kérték őket, hogy milyen alapon intézkednek.
Az újságnak nyilatkozott egy 67 éves, utcán élő asszony is, akit elmondása szerint szintén el akartak kergetni a biztonságiak, és amikor kikérte magának a hangnemet, falhoz vágták egyetlen vagyontárgyát, egy táskát. 
A portál megkereste a csepeli önkormányzatot, Borbély Lénárd polgármesternek a következő kérdéseket tették fel: 
 • Miért nem elegendő a hivatalos rendvédelmi szerv (rendőrség, közterület-felügyelet) jelenléte Csepelen? • Mely céggel szerződött a polgármesteri hivatal a környék hajléktalan-mentesítésére? • Mennyit fizetnek a cégnek a költségvetésből? • Mennyire vannak megelégedve a munkájukkal? • Van-e tudomásuk az atrocitásokról, hallottak-e ilyenről? • Milyen feladatkört tartalmaz konkrétan a megbízás? • Milyen rendvédelmi végzettséggel/képzettséggel rendelkeznek a biztonsági szolgálat emberei? • Milyen hatáskörük van? Igazoltathatnak-e, távozásra szólíthatják-e fel a padon ülő hajléktalanokat, fenyegethetik-e őket, megüthetik-e őket?
Kérdéseikre a hivatal sajtóügyeletese későbbre ígért választ.
Szerző
Frissítve: 2018.11.01. 15:19

Magyar történelemkönyvet kapott Juncker, hogy ne sértsen meg minket

Publikálás dátuma
2018.11.01. 13:19
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Az angol nyelvű könyvet Ujhelyi István küldte az Európai Bizottság elnökének; Jean-Claude Juncker korábban arról beszélt, hogy a december 1-i román nemzeti ünnep az európai történelem nagy pillanata.
Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő segít az Európai Bizottság elnökén, hogy legközelebb ne bántsa meg tudatlanságból a magyarokat – írja az Index.
Molnár Miklós „Magyarország rövid története” című, angol nyelvű könyvét küldte el ajándékba Jean-Claude Junckernek Ujhelyi István EP-képviselő szerdán. A szocialista politikus ezzel szeretne segíteni az Európai Bizottság elnökének, hogy jobban megismerje a közép-európai múltat, és ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyekkel botrányt kelt Magyarországon. 
Mint a  portál felidézi, Juncker múlt kedden szólalt föl az Európai Parlamentben, és az ülés díszvendégének, a román köztársasági elnöknek szeretett volna a kedvében járni, amikor azt mondta: a közelgő december 1-jei román nemzeti ünnep egyben európai ünnep is, és nemcsak a román, de az európai történelem nagy pillanata.
Juncker „figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyarok számára nem ünnep, hanem fájdalmas, be nem gyógyuló seb” – írta az eset kapcsán Facebook posztban Ujhelyi István. – Még akkor is, ha a háború következményeként szétszakított magyar nemzetünk újraegyesítéséhez leginkább a belső határok nélküli Európai Unió járult hozzá.”
Az MSZP-s képviselő nem feltételezi Juncker esetében a tudatos sértést, sokkal inkább az ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságot.
Szerző

Ezt is lehet közpénzből: hajléktalannak adtak otthont a Kétfarkúak

Publikálás dátuma
2018.11.01. 12:53

Fotó: Facebook/MKKP
Robinak nem volt lakása, állása - aztán jött az MKKP, némi civil segítség, és a férfi azóta saját lakókocsijából járhat dolgozni.
Állami támogatásából, 150 milliós kampánykeretéből teremtett otthont a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egy győri hajléktalan férfinak: a párt forrásaira bárki pályázhatott egy épkézláb tenderrel, a jelentkezők egyike pedig Robi nevű, fedél nélküli férfinek szeretett volna segíteni.
„Violettának volt egy üres telke Győr szélén, vettünk félmillióból egy lakókocsit, itt lakik azóta Robi, aki eddig hajléktalan volt. Azóta lett munkája és már ő vesz kaját annak a kutynak is, akit egyik éjjel bedobott valaki hozzá. Ezt szeretnénk bővíteni még több lakókocsival”- írta Facebook-oldalán az MKKP. 
Hozzátették, hogy azért Gyurcsány Ferenc ötlete is tetszik nekik, és lehet, hogy ők is kiülnek majd egy éjjel a Parlament lépcsőjére, demonstrálni a hajléktalanok érdekében – hátha egy napig figyelnek a kezdeményezésükre. A párt arra is emlékeztet , hogy december 15-ig még lehet pályázni jövő évi központi támogatásuk összegére is, a Rózsa Sándor Népi Közpénz-tékozló Alapnál várják a megvalósítható ötleteket.
A kormánybosszantó poénok mellett a Kutyapárt idáig fejlesztések, és civil programok sorát indította el: buszmegállót, bicikliutat építenek, utat kátyúznak faültetési programot hirdetnek meg, színezéssel hívják fel a figyelmet a a töredezett és balesetveszélyes járdaszakaszokra – igaz, munkáik közül nem sok marad meg tartósan, az önkormányzatok többnyire rossz néven veszik, ha valaki a területükön hívja fel a figyelmet valamilyen hiányosságra. Nemrég például a felcsúti önkormányzat követelte az MKKP-tól, hogy állítsák vissza eredeti állapotukba (!) a településen feltöltött kátyúkat .
Szerző