„Az a cél, hogy féljenek”: önkormányzati megbízással vegzálják a csepeli hajléktalanokat

Publikálás dátuma
2018.11.01 15:06
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Amit a rendőrök emberségből nem tesznek meg, azt egy háromfős biztonsági csapat hajtja végre Csepelen. Megalázzák, megfélemlítik az utcán élőket. Ledarálnám mindet - mondja fedél nélküliekről a kommandó vezetője.
 Túlzás nélkül elképesztő történetről számol be a 24.hu: a riportjuk szerint egy önkormányzat által megbízott cég emberei járják a csepeli utcákat, akiknek kimondott feladatuk, hogy vegzálják a közterületen talált hajléktalanokat. 
A portál megszólaltatta a háromfős kommandó vezetőjét, Zoltánt is, aki a hajléktalanokat nem tartja embereknek, csak zombiknak, eredményes elkergetésükhöz pedig szerinte szükséges, hogy a fedél nélküliek féljenek is a csapattól. A kérdésre, hogy meddig mennek el a megfélemlítésben, a férfi határozott fellépést emlegetett, de a lap által megkérdezett hajléktalanok konkrét verésekről, fejbe rúgott sorstársakról mesélnek.
A portál kérdésére Zoltán sem cáfolta egyértelműen, hogy elmennek a tettlegességig. Inkább egy hajléktalannal példálózott, aki, bár ő csak rászólt, állítólag egy üvegekkel teli szatyorral akarta fejbe vágni. 
„ Beszélsz a csövessel, és közben a zsebébe dugja a kezét – mit csinálsz? - Mit csinálnék? Semmit. – Aha, igen. Szép naivan. És honnan tudod, mit fog előrántani? Ez itt egy bűnözői kör, úgy kell felfogni. Nem egy közülük őrszem, aki a drogdílereknek dolgozik. Ezt ölbe tett kézzel kéne nézni?”
– példálózott a riportban megszólaltatott szekuritis, aki korábban sajnálta a társadalom számkivetettjeit, de ma már legszívesebben ledarálná őket. A szolgálat tagjai „Csepel önkormányzata biztonsági szolgálat” feliratú pólóban járőröznek, és bár semmilyen jogosítványuk nincs, a jelek szerint hatósági személynek érzik magukat; mint kiderült, legalább egy alkalommal már rendőrök is számon kérték őket, hogy milyen alapon intézkednek.
Az újságnak nyilatkozott egy 67 éves, utcán élő asszony is, akit elmondása szerint szintén el akartak kergetni a biztonságiak, és amikor kikérte magának a hangnemet, falhoz vágták egyetlen vagyontárgyát, egy táskát. 
A portál megkereste a csepeli önkormányzatot, Borbély Lénárd polgármesternek a következő kérdéseket tették fel: 
 • Miért nem elegendő a hivatalos rendvédelmi szerv (rendőrség, közterület-felügyelet) jelenléte Csepelen? • Mely céggel szerződött a polgármesteri hivatal a környék hajléktalan-mentesítésére? • Mennyit fizetnek a cégnek a költségvetésből? • Mennyire vannak megelégedve a munkájukkal? • Van-e tudomásuk az atrocitásokról, hallottak-e ilyenről? • Milyen feladatkört tartalmaz konkrétan a megbízás? • Milyen rendvédelmi végzettséggel/képzettséggel rendelkeznek a biztonsági szolgálat emberei? • Milyen hatáskörük van? Igazoltathatnak-e, távozásra szólíthatják-e fel a padon ülő hajléktalanokat, fenyegethetik-e őket, megüthetik-e őket?
Kérdéseikre a hivatal sajtóügyeletese későbbre ígért választ.
Frissítve: 2018.11.01 15:19

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző