Ki tudja, hol áll meg? – az új Puskás Stadion költségei

Publikálás dátuma
2018.11.03 14:32

Fotó: Draskovics Ádám
Harmincötmilliárd forintról indult, ma meg örülhetünk, ha százkilencvenből megússzuk. Eredetileg húsz sportág otthona lett volna, de ebből mára csak egy maradt: a labdarúgás. Igen, az új Puskás Ferenc Stadionról van szó, amelynek a tervek szerint egy év múlva kell elkészülnie – szó szerint bármi áron.
Ha nem akarunk 1953-ig és az abban az évben átadott egykori Népstadionig (2002-től Puskás Ferenc Stadion) visszamenni, azt mondhatjuk, a történet egy 2011-es kormányhatározattal kezdődött. Ekkor vált biztossá, hogy az addigra erősen lepukkant épület helyén új nemzeti aréna épül. A 65 ezer férőhelyesre álmodott új Puskás költségeit az első hírek 40 milliárd forintra tették, amit Giró-Szász András akkori kormányszóvivő hamar 35 milliárdra finomított. A tervezgetés kezdeti fázisában az ígéretek multifunkcionális létesítményről szóltak, amely akár 20 sportág igényeit is képes kiszolgálni. 

Nincs visszaút

Az építkezés 2017 áprilisában kezdődött, az ütemterv betartásáért pedig a miniszterelnök vezetésével létrejött a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság. A céldátum ekkor 2019. október 31-e volt, míg azóta arról hallani, hogy 2019. november 25-én (a legendás „6-3” évfordulóján), azaz a magyar labdarúgás napján avatnák az arénát. Egy biztos, a stadionnak most már minden áron el kell készülnie, hiszen a 2020-as Eb-rendezéstől óriási blama lenne visszalépni, ami jó időre visszavetné az esélyeinket mindenféle sportesemény vendégül látására. Éppen ezért nem vennénk mérget arra, hogy már nem drágul tovább.

Ó, te drága…

Az építést felügyelő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) lapunknak úgy fogalmazott, „a közelmúltban épült, hasonló méretű európai stadionokkal összevetve a Puskás Aréna reális piaci keretek között, átlagos áron épül fel”. Kissé szétnézve, az említett „átlagos ár” kifejezés azért némiképp árnyalható. A táblázatunkba összegyűjtött adatok szerint az elmúlt években számos hatalmas aréna épült fel a kontinensen jóval olcsóbban. Általánosan bevett módszer az egyes stadionok árainak összevetésére, ha az összköltségüket elosztjuk a nézőtéren lévő helyek számával, azaz kiszámoljuk, mennyibe került „egy szék”. A 2020-as Eb-nek szintén otthont adó bukaresti Nemzeti Stadion például a „székárat” figyelembe véve csak fele olyan drága, mint az új Puskás, amelynél még a 2012-es tornára épült varsói aréna is olcsóbb valamivel, pedig annak behúzható a teteje. Említést érdemel az Allianz Arena, amelynek belső felépítése a majdani új Puskáséhoz kísértetiesen hasonló. Az ára viszont már egyáltalán nem. Pedig a müncheni stadion építése körül vesztegetési botrány is kirobbant, a vád szerint több millió eurós kenőpénzek cseréltek gazdát, azaz úgy fest, nemcsak az építésre ment el a pénz – de még így is férőhelyenként csak körülbelül fele annyiba került, mint a magyar válogatott leendő otthona. Ha a kezdeti 35-40 milliárdot és a jelenleg becsült 190 milliárdot nézzük, az újdonsült aréna már most elérte azt a „bűvös” ötszörös szorzót, amely a HVG tavalyi elemzése szerint az átlagos drágulás az utóbbi idők kormányzati nagyberuházásainál a 4-es metrótól a Várkert Bazáron át a Városliget-projektig. De a sport világában sem kell a régmúltig visszamennünk hasonló történetért, a 2017- es vizes világbajnokság büdzséje ugyanis 24,5 milliárd forintról indult és – Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter szavai szerint – 130 milliárd körül állhatott meg. 

Mi fizetjük, más élvezi

Egy-egy ilyen óriási létesítmény esetén ráadásul az építési költség csak a „kezdet”, a gondok néha csak utána, az üzemeltetésnél kezdődnek. Egy klubcsapat otthona esetén könnyebb a helyzet, hiszen ott legalább évi 20 hazai meccs van, de egy válogatott évente csak néhányszor töltheti meg a lelátókat. Hozzátehetjük, idehaza nemrég NB I-es stadionokat (Haladás, Diósgyőr) is adtak át úgy, hogy senki nem jelentkezett az üzemeltetésükre, ami az átlagos nézőszámot figyelembe véve nem is csoda. Az új Puskás esetén további bevételt jelenthetnek a zenei világsztárok fellépései, illetve a 3800 VIP-hely, nehéz azonban megbecsülni, a nyereséges (vagy legalább nem veszteséges) fenntartáshoz elegek lehetnek-e az eladott koncertjegyek és a páholyokban helyet foglaló elit borsos befizetései. Az pedig, hogy a nézők számára mennyire lesz vonzó az új aréna, természetesen a nemzeti együttes teljesítményétől is függ. Elég rossz indítás lenne például, ha a válogatott nem jutna ki a 2020-as Eb-re. A házigazdák ezúttal nem kvalifikálnak ugyanis automatikusan, és ha valamelyik rendező kiesik a selejtezőn, az UEFA igyekszik a földrajzilag legközelebb eső országok mérkőzéseit oda szervezni. Előfordulhat tehát, hogy végül Horvátország, Szerbia vagy épp Szlovákia játssza itt jövő nyáron a meccseit. És bár igaz, hogy a közelmúltban mindhárom ország futballjában ott hagyott ilyen-olyan formában némi pénzt a magyar állam, az azért mégiscsak túlzás lenne, ha még a vadiúj, csillagászati árú stadionunkat is nekik húztuk volna fel.

Borús és szeles lesz a kedd, de legalább a hó nem esik - nem úgy, mint a Hargitán

Publikálás dátuma
2019.04.22 16:13

Fotó: Shutterstock
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte anticiklon, majd a mediterrán térségben elhelyezkedő ciklon határozza meg. Erdélyben eközben már 10 centi hó is esett.
Hétfő este eleinte az ország északkeleti felén többnyire erősen felhős lesz az ég, és szórványosan várható eső, vagy zápor, néhol zivatar kialakulhat, másutt kevés lesz a felhő. Éjjel északkeleten csökken, az éjszaka második felétől délnyugaton megnövekszik a felhőzet, közte közepesen és gyengén felhős területek egyaránt lesznek. Északkeleten helyenként zápor, hajnaltájt délnyugaton eső már lehet.
Kedden délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé alakul ki eső, záporeső, de északkeleten hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és az északkeleti csücsökben csak kis eséllyel lehet csapadék. A keleti, délkeleti szél többfelé megerősödik, éjszaka és kedden néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 13 és 18, északkeleten 20 és 22 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, amelynek hatására a ciklonhoz tartozó frontok mentén - Izland és a Skandináv-félsziget északi része fölött - erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon található a mediterrán térség fölött, emiatt ott is felhős, esős az idő. A Keleti-Kárpátokban pedig egy magassági hidegörvény okoz záporokat. Ugyanakkor Franciaországtól a balti államokon át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon alakítja az időjárást, a felsorolt tájakon a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi vidékén 6 és 14, másutt többnyire 16 és 23 fok között alakul. A legmelegebb Portugáliában van, ott a délutáni órákra néhol 25 fokig melegszik fel a levegő.
Kedd estig a Kárpát-medence időjárását eleinte a fent említett magassági hidegörvény, majd a mediterrán térségben elhelyezkedő ciklon határozza meg.

10 centi hó esett Hargita megyében

Havazik Hargita megye hegyvidékén, ahol hétfő reggel óta jelentős hóréteg rakódott le - írja az Agerpres hírügynökség. Mind a Madarasi Hargitán, mind pedig Hargitafürdőn elérte a tíz centimétert a friss hóréteg vastagsága. A Bucsin tetőn áthaladó 13B országutat és a Gyilkos-tó felé vezető 12C országutat is szórniuk kellett az útfenntartóknak a hólerakodások miatt.

A román meteorológiai szolgálat 17 órás adatai szerint csaknem az egész Székelyföldön az időszaknak megfelelőnél alacsonyabb hőmérsékleti adatokat mértek. Csíkszeredában három, Gyergyóalfaluban öt, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Baróton hat, Sepsiszentgyörgyön nyolc fokot mértek.

Frissítve: 2019.04.22 16:25

Orbán furcsa öltözékben locsolta meg unokáját (fotó)

Publikálás dátuma
2019.04.22 14:00

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök ismét ünnepi pillanatot osztott meg közösségi oldalán.
Frissítve: 2019.04.22 14:05