Fekete-Győr András: a jelenlegi jelöltek sajnos nem győztesek

Publikálás dátuma
2018.11.06. 07:56

Fotó: Tóth Gergő
Nem támogatunk olyan jelöltet, aki Tarlósnak még több szavazót hozna – mondta Puzsér Róbertről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.
A CEU mellett tüntetésen azt mondta, hogy a „jövőnk támadás alatt áll.” Mi van a jelenünkkel?
A jelenünket már elveszítettük, a jövőnkért kell harcolni.

Ezt a harcot balról vagy jobbról folytatná a Momentum?
Mi inkább a cselekvő hazafiak közé soroljuk magunkat. Szerintünk jó Magyarországnak az Európai Unió, egy igazságos adórendszer vagy a tanszabadság. Egy alapjaiban új ellenzéket építünk, és ehhez minden becsületes, és tenni akaró emberre szükség van. Április óta tagságunk megduplázódott, aktivistáink száma pedig megtriplázódott. Elsősorban mozgalom vagyunk, nem párt, úgy fogjuk legyőzni a rendszert, ahogy a mozgalmak szokták, nem ahogy a pártok. Szekértáborokon átívelő, valódi kérdésekre valódi megoldást kínáló, cselekvő, hazafias aktivizmussal.

Októberben viszont még azt írta, hogy Magyarországon mindenki gyűlöl és lenéz mindenkit. A Momentum kiket gyűlöl és kiket néz le?
Nem gyűlölünk és nézünk le senkit, habár voltak keresetlen szavaink balra is és jobbra is. Az ő politikájuk ugyanis gyűlöletből táplálkozik: az elmúlt három évtizedben a baloldal és a jobboldal kiátkozta egymást a nemzetből, ez rosszat tett Magyarországnak, és az emberek mentális egészségének. Soha nem tudtunk Magyarország érdekében egy irányba haladni. Mindig az volt a képlet, hogy lépünk egyet jobbra, egyet balra, végül pedig toporgunk egy helyben. Az egyetlen kompromisszum, amit 2010-ig a bal- és jobboldal egymással kötött, az a közpénzek lenyúlásának szánalmas lezsírozása volt. Ezt szeretnénk meghaladni.

A választásokon három százalékot kaptak, hét hónappal később 4 százalékra mérik a Momentumot. A Momentum az egyetlen ellenzéki párt, amely növelni tudta a támogatottságát a voksolás óta. Ez azért van, mert egyre többen ismerik fel, hogy rendszerváltó potenciál, változtatási akarat valójában a Momentumban van meg. Nálunk van a ‘89 körül született, politikailag aktív generáció A-tól Z-ig. Bal- és jobboldaliak, szocdemek, liberálisok, konzervatív fiatalok, de szerencsére ma már a Momentum jelentős hányadát a tapasztaltabbak adják. Ami a 3 százalékot illeti, csalódott voltam, mert a belünket is kidolgoztuk, hogy esélyt kapjunk a választóktól. Viszont a kétharmad miatt sokkal rosszabbul éreztem magam. Nekünk ez a legrosszabb forgatókönyv volt: nem tudtuk megakadályozni a kétharmadot és a parlamentbe sem kerültünk be. A mostani tendencia viszont jó visszajelzés: múlt hónapban csak 3, ma pedig 4 százalékon állunk. Kitartóak vagyunk, megyünk előre.

Hiába volt csalódott a kétharmad miatt, a párt éléről mégsem mondott le.
Sem a közösségünk, sem én nem gondoltam, hogy a Momentum leszerepelt volna. A taktikai szavazós pszichózis ellenére 175 ezer ember voksolt ránk. Nulláról építünk fel egy politikai közösséget, nem volt országosan ismert arcunk vagy üzletemberünk. Mondhattuk volna április után, hogy viszlát, egy évünk volt az országra, nem szavaztatok be minket a parlamentbe, így hát elmegyünk külföldre, ahogy oly sokan. Nem ezt tesszük, kiállunk a hazánkért és megsokszorozzuk erőinket.

Mire költik a Momentumnak járó állami támogatást? Idén nagyjából 20 millió forintot kaptunk, 2019-től lesz teljes a támogatás. A helyi szervezeteink akcióira költünk, és az időközi kampányainkra. Kőbányán végül 80 szavazattal maradtunk el a Fidesztől, 44,5 százalékot kaptunk. Egy éve építjük a helyi közösségeinket, most már a szombathelyi momentumosok “Hende-tervéről”, vagy az orosházi momentumosok Simonka Györggyel szembeni kiállásáról is lehet hallani az országos médiában. Mindeközben dolgoznak a Cselekvés Körei: deszkaparkot javítanak, közvécét újítanak fel, parkokat tesznek rendbe. Jövőre lesz az uniós, illetve az önkormányzati választás is. Önállóan vagy más pártokkal együttműködve indulnak? Az európai parlamenti választás arányos, itt nem kell senkinek összefognia senkivel, mindenki a saját világképét képviselheti. Mi pontosan ezt fogjuk tenni. Az EP-listánkról december 22-én szavaz a Momentum.

Ön lesz a listavezető? Nekem Magyarországon van feladatom. A Momentum ugyanakkor nem fogja azt a gyakorlatot folytatni, amelyet a többi párt csinál, miszerint az EP-be csak a „leprásokat” küldik ki, akikkel nem akarnak itthon dolgozni. Várjuk a kampányt, most Európában az európapárti progresszívek harcolnak az anti-európai, populista pólussal. Utóbbit Orbán Viktor és Matteo Salvini vezeti, előbbieket pedig a francia és a holland elnök. Az európapárti, progresszív erő Magyarországon a Momentum, egyben a szövetség legfiatalabb, legújabb pártja. Az önkormányzati voksolással kapcsolatban ismét előkerült az előválasztást ötlete. Önök az egyeztetéseken egyetértettek mindennel, nemrég viszont azt mondták, nem támogatják. Mi változott?
Az előválasztás jó dolog. Amerikában is jól működik, de csak az elnökválasztás előtti hónapokban. 2018 novemberében kikiáltani, hogy ki lesz az ellenzék főpolgármester-jelöltje már elnézést, de baromság. A győztes jelöltekhez idő kell. A jelenlegi jelöltek sajnos nem győztesek. Egyikük sem képes maga mögé állítani a budapestieket, pedig a fővárosban az ellenzék többségben van. Mi olyan embereket kerestünk meg, akik megfelelnek ennek a feltételnek, ismertek és alkalmasak, én bizakodó vagyok. A neveket még nem árulom el. Puzsér Róbertet sem tartja győzelemre esélyesnek? Pedig egy momentumos lett a kampányfőnöke. Nagyon sok mindenkivel beszélgettem Puzsérról és megdöbbenésemre a többség azt mondta, hogy akkor inkább Tarlós Istvánra szavaznak. Nem vagyunk hülyék, nem támogathatunk egy olyan jelöltet, aki Tarlósnak még több szavazót hozna. Sermer Ádámtól pedig, a Liberálisok indulójától pedig még semmit sem láttam. Ezekkel a jelöltekkel biztos, hogy nem lehet nyerni. Szépen alakult az LMP-Jobbik-Momentum frigy pár hónapja, most hogy állnak? Nem tudom, hogy eszik-e vagy isszák-e most az LMP-t és a Jobbikról is nehezen tudom eldönteni. Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel nagyon szeretünk együtt dolgozni, ők azonban otthagyták az LMP-t. Ezzel együtt az önkormányzati választás más helyzet, mindenkivel hajlandóak leszünk együttműködni, és az európai parlamenti választások után megegyezni.
Szerző

Kásler 25 milliót adott Demjén szuperkoncertjére

Publikálás dátuma
2018.11.06. 07:31

Fotó: Népszava
Ennyit biztosított az emberierőforrás-miniszter a Rózsa Recrods Művészeti és Kulturális Kft.-nek.
„Demjén Ferenc 2018. évi szuper koncertjének megrendezésére a Budapest Arénában”

– erre a tételre jutott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján a szerződéssel rendelkező miniszteri támogatottak októberi listáján a legnagyobb támogatás – vette észre a 444.hu.
A rendezvény körülbelül 12 500 férőhelyes, az átlagos jegyár 10 ezer forint, tehát teltház esetén 125 milliót hozhat, és szépen fogynak is a jegyek. De a Rózsa Recrods Művészeti és Kulturális Kft.-nek Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter így is biztosított 25 millió forintot.
Szerző

Veronai tragédia – Könnyen kapott új jogosítványt a busz sofőrje

Publikálás dátuma
2018.11.06. 07:13

Fotó: VAJDA JÓZSEF
Nemrég kérték vissza tőle a dokumentumot. A férfi nem ment el a tárgyalására.
Veronában folyik a tavaly januárban történt buszbaleset pere, de a jármű sofőrje nem ment el a tárgyalásra. A Bors azt írja, a férfi a felépülése után hazatért, besétált a helyi önkormányzathoz, és új jogosítványt készíttetett magának. A lap szerint erre azért lehetett szüksége, mert több, a busz roncsai között talált iratát is lefoglalták az olasz hatóságok. Itthon viszont nem jutott el a hivatalokhoz a hír, hogy a férfi ellen Veronában eljárás folyik, és ha már kiadták, gyorsan be is kellene vonni az új jogosítványt. Nemrég azonban változott a helyzet, és a hivatal visszakérte tőle a dokumentumot. Az autóbusz tavaly januárban Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. Rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába, hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. Tizenheten haltak meg a tragédiában és 26-an szenvedtek súlyosabb sérüléseket. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.06. 09:05