A civilekkel és a CEU-val is trükközne a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.04. 17:05

Fotó: Vajda József / Népszava
Két érdekes törvényjavaslatot is benyújtottak fű alatt az Országgyűléshez, mindkettő az elmúlt időszakban komoly politikai vitákat keltett ügyekről szól. A 168 óra vette észre, hogy több ponton is módosítanák a felsőoktatási törvényt. A javaslatcsomagban – amelyben a Corvinus Egyetem alapítványi kézbe helyezésétől kezdve egy sor fontos kérdésben változtatnának a jelenlegi szabályozáson – két olyan módosítás is fellelhető, amely a lap szerint minden bizonnyal a Közép-európai Egyetem (CEU) helyzetével lehet összefüggésben, noha magán a „lex CEU-n” nem változtatna a tervezet. A javaslatok lényege, hogy a CEU magyarországi sorsáról az Oktatási Hivatal (OH) hatáskörébe helyeznék a döntés felelősségét, a jövőben ugyanis kizárólagos hatáskörben a Hivatal végezné el a felsőoktatási intézmények engedélyeztetési eljárását.
Ebben az eljárásban ráadásul – ez a másik CEU-t érintő módosítás – az OH keresné meg közvetlenül a „származási állam oktatását irányító szervezetet”. A CEU-val kapcsolatban eddig éppen az okozta a legnagyobb bizonytalanságot, hogy a kormány nem volt hajlandó tárgyalni az egyetem amerikai társintézményének helyet adó New York Állammal, vagy annak oktatási hatóságával. Egyelőre kérdés, ez milyen hatással lesz a mostani helyzetre, a változások a javaslat szerint 2019. január 1.-től lépnének hatályba. Módosítaná a kormány a civil szervezetek támogatásának szabályait is, erről már az ATV számolt be. A Semjén Zsolt által jegyzett módosítás szerint a jövőben a civil szervezetek az eddigi összegek dupláját igényelhetnék költségvetési támogatásként. A civil szervezetek állami támogatásának összege jelenleg az általuk adományként gyűjtött pénz legfeljebb 5 százaléka lehet. Ez az összeg eddig minimum százezer, legfeljebb 500 ezer forint lehetett. A kormány erre a célra tavaly 64 millió forintot költött, az ATV szerint ennek a keretnek nem tervezik a növelését, vagyis csak a meglévő tortát osztanák újra, aminek következtében értelemszerűen kevesebb szervezet juthatna nagyobb támogatáshoz.
A pénzekről a civil szervezetek működését „koordináló” Nemzeti Együttműködési Alap Tanács kilenc fős Tanácsa dönt. A testület elnöke megalakulásakor Csizmadia László, a kormányközeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke lett. Mint az ATV megjegyzi, a módosítás nem érinti a civileket sújtó azon jogszabályokat, amelyek módosítását - esetleg visszavonását - már régóta kéri a kormánytól nem csak az Európai Unió, de a Fidesz saját pártcsaládja, az Európai Néppárt is.
Szerző
Témák
civilek CEU
Frissítve: 2018.11.04. 20:37

Hatos lottó – Mutatjuk a nyerőszámokat

Publikálás dátuma
2018.11.04. 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 44. héten megtartott sorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 4 (négy) 10 (tíz) 34 (harmincnégy) 42 (negyvenkettő) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 370 410; a 4 találatos szelvényekre 7480; a 3 találatos szelvényekre 1650 forintot fizetnek.
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 16:38

Ködös, de meleg idővel kezdődik a hét

Publikálás dátuma
2018.11.04. 15:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Öt megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között várható hétfőn.
Anticiklon peremén helyezkedik el a Kárpát-medence. Időjárási front ugyan nem éri el hazánkat, de a magasban már 1-2 fokkal hűvösebb levegő érkezik. Ennek ellenére a jövő héten is sok napsütésre és többfelé 20 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben nagyobb területen köd és rétegfelhőzet képződik, másutt fátyolfelhős lesz az ég, és csak foltokban lehet köd. A borult területek nagysága fokozatosan csökken, de a Nyugat-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben még délután is lehetnek alacsonyszintű felhőzettel borított vidékek. Az ország többi részén fátyolfelhők szűrik a napsütést, keleten derült részek is lesznek. Csapadék nem valószínű, ám a délkeleti szél napközben az ország középső részein megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de néhol pár fokkal enyhébb is lehet a reggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között várható, de a tartósan rétegfelhőzettel borított helyeken kissé hűvösebb lesz. Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.
Forrás: OMSZ
Kedden az éjszaka képződő köd megszűnése után napos idő várható többnyire kevés felhővel, de főként északkeleten, keleten helyenként csak lassan oszlik fel a köd. Csapadék nem valószínű, a délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósabban ködös helyeken hidegebb lesz.
Szerdán a köd megszűnése után ugyancsak napsütés és kevés felhő valószínű, de helyenként csak lassan oszlik fel a köd. Csapadék nem lesz, ám időnként megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A tartósabban ködös területeken hűvösebb lesz.
Csütörtökön az éjszaka képződő köd feloszlása után változóan felhős lesz az ég, a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű, de a déli, délnyugati szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között valószínű.
Pénteken reggel ködös idő valószínű, majd változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható, a változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között lehet.
Szombaton változó mennyiségű és vastagságú felhőzet várható, főként reggel ködfoltokkal. Néhol északon jelentéktelen eső is lehet, és a délnyugati, délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.
Vasárnap reggel is ködös időre számíthatunk. Napközben vastagabb magasszintű felhőzet lesz felettünk, csapadék nem várható. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet, napközben 12-17 fokig melegszik a levegő.
Szerző