infláció;élelmiszerár;

2018-11-05 11:03:29

Drágulási hullám: kenyér után zöldség, felkészül az áram

Még az ág is a szegényembert húzza: az élelmiszerek előállításának részköltségei egyre borsosabbak, az infláció pezsdülni látszik, jön a drágulási hullám.

Meglódulni látszik az infláció, ráadásul épp a szegényeket kapja oldalba, ugyanis az élelmiszerek drágulnak tempósan. Most éppen a zöldségeken a sor, amelyek 40-60 százalékkal is drágulhatnak az Inforádiónak nyilatkozó  Ledó Ferenc szerint.

A Magyar Zöldség-Gyömölcs Terméktanács elnöke szerint számos oka van az áremelkedésnek, de a legnagyobb gond az, hogy Magyarországon és Európában is gyenge volt a termés több zöldségféléből is, többek között az aszály miatt. Ami a konkrét fajtákat illeti, gyökérzöldségekből (például zeller, répa, és így tovább), illetve hagymafélékből lehet hiány. 

Amennyiben valósak a piaci félelmek, akkor egy kiló vöröshagyma a jövőben

405 forintba

De nemcsak a zöldségek ára száll el, hanem a kenyéré is. A legsötétebb jóslatok szerint duplájára drágulhat, ez számszerűen annyit tesz, hogy míg jelenleg 295 forint a kenyér átlagára, a jövőben

590 forintra

Nem véletlen, hogy a különböző élelmiszeripari szövetségek több péktermék árát is "felpuhítanák": nevezetesen 27-ről 5 százalékra csökkentenék az áfát. Amit persze a vásárlók áttételesen érzékelnének - úgy, hogy nem drágul a kenyér.

Az áremelést többek között az üzemanyag drágulásának rovására írható. Emlékeztetőül: a benzin literjéért immár több mint 400 forintot kérnek, holott egy év még 350 forint körül mozgott a tarifája. Ezt a többletköltséget pedig a termelők, a fuvarozók és a kereskedők is kénytelenek beépíteni az árakba. Amelyek tovább hasasodhatnak, ugyanis a nemzetközi piacokon az áram is rendesen drágul - mintegy 50 százalékkal, ahogy az Index írja. Amennyiben ez Magyarországra is begyűrűzik, márpedig biztosan, akkor egy újabb tétellel híznak az előállítási költségek, és tovább pörög az infláció.