Hollywoodi sikersztori lenne a Ferencváros legyőzése

Publikálás dátuma
2018.11.07 10:30
Horváth Ferenc nagy fába vágta a fejszéjét, mégis hiszi, hogy csapata jobban teljesít majd
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság utolsó helyén álló Szombathelyi Haladás trénere, Horváth Ferenc még nem döntötte el, hogy visszaállítja-e a kapuba Király Gábort.
Az idényt a másodosztályba kieső Balmazújváros trénereként kezdő Horváth szeptember 27-én váltotta Michal Hippet a már akkor is sereghajtóként álló Haladás kispadján, a vasiak pozíciója viszont azóta sem változott: legutóbbi öt bajnokiján kikapott a gárda, amely ebben az időszakban egyetlen gólt szerzett. Szombathelyi szempontból nem ígérkezik könnyűnek a 14. forduló szombati, FTC elleni hazai mérkőzése sem. 
Az edzőváltás érzékelhetően felrázta a csapatot, de az eredmények továbbra is elmaradnak. Köszönöm szépen, hogy így látja, én is úgy érzem, hogy az utóbbi hetekben már egy másfajta Haladás játszik, mint amelyik elkezdte a bajnokságot. Ez sajnos az eredményekben még valóban nem mutatkozott meg, igaz, a következő időszakban jönnek azok az ellenfelek, melyeket a Haladásnak meg kell verni. Természetesen nem a Fradira gondoltam, sokkal inkább a Puskás Akadémiára vagy a Diósgyőrre.
Ha a legutóbbi három fordulót nézzük, a Vidi ellen 0-0-nál ziccert hibáztak, a Honvéd ellen gól nélküli állásnál kihagytak egy tizenegyest, szombaton pedig komoly kapushiba után dőlt el végérvényesen a meccs az Újpest javára. A helyzetek megvoltak. A tavalyi bajnokság élmezőnyébe tartozó együttesekkel játszottunk, egy ilyen sorozat egy jobb formában lévő csapatnak is kihívást jelentene, ettől függetlenül tény, hogy mindannyiszor pont nélkül maradtunk. A mai modern futballban nagyon fontos az első gól szerepe, a mi játékunkban különösen az lenne, de a lehetőségeinket rendre elpuskáztuk. Ha egyszer végre mi szereznénk vezetést, az jelentősen megkönnyítené a dolgunkat.
A játékosait a bajnoki szezonkezdet óta csupán egyszer érte sikerélmény – az edzések mellett milyen egyéb programokkal tudja oldani a hangulatot? A játékosok sajnos hozzászoktak, hogy sorozatban jönnek a pofonok, ezért pszichésen nagyon alulról indultunk, amikor átvettem a csapat irányítását. Több csapatépítő programon túl vagyunk már, de az igazi gyógyszer a mi helyzetünkben egy győzelem lenne. A legnagyobb sikert a Ferencváros legyőzése jelentené, az olyan lenne, mint egy hollywoodi sikersztori. Pontosan tudjuk, hogy egy nagyon jó Ferencvárossal fogunk játszani, de az a győzelem olyan lendületet adna a csapatnak, amely több fordulón keresztül kitartana.
Ha az eredménytelenség nem volna elég, az utóbbi hetekben még több figyelem irányult a Haladásra a Király-ügy kapcsán, miután kitette a kezdőcsapatból a 42 éves kapust. A Király-dolgot nem mondanám ügynek, máshol is elő szokott fordulni egy gyengélkedő csapat életében, hogy lecserélik a kapust. Korábban is elmondtam, a döntésem nem azt jelenti, hogy Király Gábor soha többé nem véd már a Haladásban.
Nincs könnyű helyzetben, hiszen a Király helyett kezdő Rózsa Dániel szombati potyagólja után ismét felerősödtek a válogatottsági rekordert kereső hangok. Valóban nem egyszerű a helyzet, de valahogy ezt is meg fogjuk oldani, bízom benne, hogy jól fogunk dönteni.
Vagyis még nem döntötte el, melyikük kezd az FTC ellen? Még gondolkodom ezen.
Hetek óta semmilyen helyzetből nem találnak a kapuba, a Ferencváros eddigi egyetlen vereségét pedig éppen egy 60 méterről kapura rúgott szabadrúgás okozta Felcsúton. A héten gyakorolják a távoli szabadrúgásokat is? Mi még nagyobb szenzációt szeretnénk, ezért 70-ről gyakoroljuk a szabadrúgásokat.
Aktív labdarúgóként két évet futballozott a Ferencvárosban, sosem titkolta, sokat jelent önnek a fővárosi klub. A jelenlegi csapatának oly fontos Haladás–FTC előtt félretehető ez a kötődés? Sosem tagadtam, hogy szeretem a Ferencvárost, de ugyanez elmondható a Vidiről is, ez a két klub volt a legfontosabb az életemben. Ugyanakkor az edzősködés és a játékos-pályafutásom két külön történet, egészen más feladat trénerként felkészíteni egy csapatot, különösen igaz ez a Haladás jelenlegi helyzetére. Most egyetlen dolgot látok: egy borzasztóan nehéz feladatot, amit meg kell oldanunk.
Az utolsó helyen álló csapat irányítását vállalta el, amellyel minden igyekezet ellenére eddig ötből ötször veszített. Nem bánta meg, hogy belevágott a szombathelyi feladatba? Ha most igennel felelnék, akkor nem tudnék a játékosok elé állni. Egyébként nem is érzem így. Komoly feladatot vállaltam el, s az utolsó pillanatig hinni fogok abban, hogy ez végül sikersztori lesz.

Nincs edzőkérdés Diósgyőrben

A Haladáshoz hasonlóan egyetlen győzelemmel, hat hete nyeretlenül áll a DVTK, amely a szombathelyieket egyetlen ponttal megelőzve a szintén kiesést jelentő 11. helyen áll. Fernando Fernández vezetőedző pozíciója ezzel együtt sincs veszélyben „Jelenleg nincs edzőkérdés, amennyiben lesz, erről tájékoztatjuk a szurkolókat – nyilatkozta Tajti József sportigazgató a boon.hu-nak. – Mindenki tudja, hogy ez a helyzet nem jó, minket bánt ez a legjobban, akik ennél a klubnál dolgozunk, legalább annyira, mint ahogy ez a fanatikus szurkolóinkat bántja. De én hiszek benne, hogy ez a tendencia véget ért, megfordul és jönnek majd az eredmények.”

2018.11.07 10:30
Frissítve: 2018.11.07 10:30

Két világbajnok a kézilabda keretben

Publikálás dátuma
2018.11.13 21:06

Fotó: / Szalmás Péter
A júliusban junior világbajnok együttesből Háfra Noémi és Tóvizi Petra került be a magyar női kézilabda-válogatott szűkített, 18 fős keretébe, amely hétfőn kezdi a felkészülést a franciaországi Európa-bajnokságra.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány kedden jelölte ki azokat, akikkel nekivág a november végi norvégiai Möbelringen Kupának, majd az azt követő kontinensviadalnak. Az FTC-Rail Cargo Hungaria jobbátlövőjéről, Hornyák Dóráról hétfőn derült ki, hogy gyermeket vár, így ő nem szerepel a kontinenstornán, míg az Érd beállója, Kisfaludy Anett térdsérüléssel bajlódik.
„Ami az Európa-bajnokságot illeti, az első célunk a csoportból való továbbjutás, ez ugyanis már a vb-selejtezőkre is kedvezőbb kiemelést jelent. A kontinenstorna számos játékosnak nagyszerű tapasztalatszerzési alkalom lesz, már nagyon várom, hogy megkezdjük a felkészülést” – jegyezte meg Rasmussen.
A kontinensviadal rajtjára 16 játékos nevezhető, a csoportkör során két, a középdöntő alatt újabb kettő, majd a döntő hétvégén ismét két játékos cseréjére van lehetőség.
A franciaországi Eb-n december 1-én Hollandia, 3-án Horvátország, 5-én pedig Spanyolország lesz a magyarok ellenfele Montbéliard-ban, a csoport első három helyezettje jut a Nancyban sorra kerülő középdöntőbe.

A magyar válogatott Eb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga, Kiss Éva. Jobbszélsők: Lukács Viktória, Orbán Adrienn . Jobbátlövők: Kiss Nikolett, Kovács Anna, Planéta Szimonetta. Irányítók: Kovacsics Anikó, Pálos-Bognár Barbara, Tóth Gabriella . Beállók: Mészáros Rea, Szabó Laura, Tóvizi Petra. Balátlövők: Háfra Noémi, Klivinyi Kinga. Balszélsők: Kazai Anita, Schatzl Nadine.

Szerző
Témák
kézilabda
2018.11.13 21:06

Zverev játszik a magyarok ellen

Publikálás dátuma
2018.11.13 20:06

Fotó: AFP/ Glyn Kirk
Vállalja a magyar válogatott elleni februári Davis Kupa-selejtezőt Alexander Zverev, a németek teniszsztárja. A világranglista ötödik helyezettje kedden közölte, Michael Kohlmann kapitány számíthat rá Frankfurtban, de továbbjutás esetén a novemberi végjátékban már nem lép pályára Madridban.
„Játszom februárban, ez biztos. Az új kupamenetrend azonban komoly aggályokra ad okot, szerintem a döntőben a legjobbak közül csak Rafa Nadal lesz ott Madridban, ő is csak a hazai pálya miatt. A szezon végén egy megerőltető egyhetes torna szerintem rossz ötlet, a 2020-tól januárban sorra kerülő ausztráliai csapat-vb sokkal életszerűbb” – vélekedett a 21 éves Zverev, aki jelenleg a londoni ATP-világbajnokságon szerepel.
Zverev hétfőn Marin Cilicet verte két szettben, csakúgy mint a világelső Novak Djokovic az amerikai John Isnert, így egy kör után a német és szerb játékos áll az A csoport élén. A másik négyesben már lejátszották a második forduló első meccsét: Kevin Anderson esélyt sem adott Kei Nishikorinak, aki egy nappal korábban még Roger Federert verte. A svájci lapzártánk után mérte össze erejét az osztrák Dominic Thiemmel.

A vasárnapig tartó világbajnokságon a csoportok első és második helyezettjei jutnak elődöntőbe. A torna összdíjazása nyolcmillió dollár (2,2 milliárd forint).

Szerző
2018.11.13 20:06