Liszt Ferenc;Thurzó Zoltán;

A bohém életviteltől a lelki megváltásig: Liszt nyomában (videó)

Thurzó Zoltán zongoraművész Liszt lemezét mutatja be pénteken Budapesten, a művész családja generációk óta jelen van Nagyvárad zenei életében.

Thurzó Zoltán sok tekintetben szerencsés helyzetben van, mert egy olyan történelmileg is ismert nagyváradi zenészcsaládból származik, amely generációk óta szervesen vesz részt a város zenei életében - mondta el a művész lapunknak. A Thurzó család minden tagja muzsikus volt a múltban és a jelenben is, emellett pontosan archiválták Nagyvárad zenei életét több évszázadra visszamenőleg. A művész nagyapja, Thurzó Sándor zenei helytörténész, muzikológus volt ennek a kezdeményezője, nagyanyja, Tyukodi Margit operaénekesnő, gobelinművésznő egy életen keresztül volt segítségére ebben a vállalkozásában. Így a család birtokában 270 évre visszanyúló zenetörténeti anyag van, valamint ők ismerik 430 évnyi zenetörténeti adathoz a források lelőhelyeit, amelyek segítségével a város zenei életét az éneklő kanonokoktól kezdődően a mai kortárszenei eseményekig nyomon lehet követni. Ezt az örökséget a művész édesanyával mind a mai napig kezeli.  

Thurzó Zoltán arról is mesélt, hogy előadóművészként abban a szerencsés helyzetben élheti az életét, hogy a hivatása egyben a hobbija is. Szerinte zenész családi fészekben felnőni hatalmas előnyt jelent, többet kaphat egy ilyen közegben az ember, mint a tanároktól, de természetesen hatottak rá világhírű előadóművészek is. A Költői és vallásos harmóniákat azért választotta a hatalmas Liszt-életműből, mert magyar, mert nehéz sorozat, és kevesen mernek hozzányúlni. A benne foglalt gondolatokat hittel kell szemlélni, mert szellemi tartalmuk nagyon mély alapokon nyugszik. A zene gondolatokat nyithat ki, belső világokat tárhat fel, érzelmeket fejezhet ki, a zene őrizheti meg legmélyebben az emlékeket. Liszt többször is említette leveleiben, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a ciklusának, és ezt azzal is bebizonyította, hogy közel két évtizedet szánt a megírására és tökéletesítésére. Jelképe lehet ez Liszt mély átalakulásának is, aki a kereszténységben kereste és lelte meg a lelki megváltást a virtuóz és bohém életévei után.

Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas nagyváradi zongoraművész szakmai beszélgetéssel egybekötött lemezbemutatóját november 9-én 17 órakor tartja a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az eseményen Liszt Ferenc Költői és vallásos harmóniák című művéből ad elő részleteket, a pódiumbeszélgetést a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna vezeti, résztvevői többek közt Eckhardt Mária, a múzeum alapítója, korábbi igazgatója, Rais W. István, a nagyváradi Bihari Napló főszerkesztője, illetve maga a zongoraművész.