A bohém életviteltől a lelki megváltásig: Liszt nyomában (videó)

Publikálás dátuma
2018.11.08 10:30

Fotó: /
Thurzó Zoltán zongoraművész Liszt lemezét mutatja be pénteken Budapesten, a művész családja generációk óta jelen van Nagyvárad zenei életében.
Thurzó Zoltán sok tekintetben szerencsés helyzetben van, mert egy olyan történelmileg is ismert nagyváradi zenészcsaládból származik, amely generációk óta szervesen vesz részt a város zenei életében - mondta el a művész lapunknak. A Thurzó család minden tagja muzsikus volt a múltban és a jelenben is, emellett pontosan archiválták Nagyvárad zenei életét több évszázadra visszamenőleg. A művész nagyapja, Thurzó Sándor zenei helytörténész, muzikológus volt ennek a kezdeményezője, nagyanyja, Tyukodi Margit operaénekesnő, gobelinművésznő egy életen keresztül volt segítségére ebben a vállalkozásában. Így a család birtokában 270 évre visszanyúló zenetörténeti anyag van, valamint ők ismerik 430 évnyi zenetörténeti adathoz a források lelőhelyeit, amelyek segítségével a város zenei életét az éneklő kanonokoktól kezdődően a mai kortárszenei eseményekig nyomon lehet követni. Ezt az örökséget a művész édesanyával mind a mai napig kezeli.  
Thurzó Zoltán arról is mesélt, hogy előadóművészként abban a szerencsés helyzetben élheti az életét, hogy a hivatása egyben a hobbija is. Szerinte zenész családi fészekben felnőni hatalmas előnyt jelent, többet kaphat egy ilyen közegben az ember, mint a tanároktól, de természetesen hatottak rá világhírű előadóművészek is. A Költői és vallásos harmóniákat azért választotta a hatalmas Liszt-életműből, mert magyar, mert nehéz sorozat, és kevesen mernek hozzányúlni. A benne foglalt gondolatokat hittel kell szemlélni, mert szellemi tartalmuk nagyon mély alapokon nyugszik. A zene gondolatokat nyithat ki, belső világokat tárhat fel, érzelmeket fejezhet ki, a zene őrizheti meg legmélyebben az emlékeket. Liszt többször is említette leveleiben, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít ennek a ciklusának, és ezt azzal is bebizonyította, hogy közel két évtizedet szánt a megírására és tökéletesítésére. Jelképe lehet ez Liszt mély átalakulásának is, aki a kereszténységben kereste és lelte meg a lelki megváltást a virtuóz és bohém életévei után.

Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas nagyváradi zongoraművész szakmai beszélgetéssel egybekötött lemezbemutatóját november 9-én 17 órakor tartja a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az eseményen Liszt Ferenc Költői és vallásos harmóniák című művéből ad elő részleteket, a pódiumbeszélgetést a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna vezeti, résztvevői többek közt Eckhardt Mária, a múzeum alapítója, korábbi igazgatója, Rais W. István, a nagyváradi Bihari Napló főszerkesztője, illetve maga a zongoraművész.

2018.11.08 10:30
Frissítve: 2018.11.08 10:30

A képzőművészet még sosem volt ennyire menő!

Publikálás dátuma
2018.11.14 16:46

Fotó: /
A Ruben Brandt, a gyűjtő egyszerre szórakoztató rablós film és festészeti évkönyv.
A hosszú évtizedek óta Budapesten élő, szerb származású festő, Milorad Krstić a maga nemében fenomenális filmet készített. Szórakoztató zsánermű, ugyanakkor többszörösen kódolt művészi alkotás. Fogalmazhatok úgy is, hogy eltörölte a határokat a különböző műfajok között. Ami már csak azért is példátlan tett, mert a Ruben Brandt, a gyűjtő animáció lévén hátránnyal indult, és számos prekoncepciót kellett legyűrnie. Például azt, hogy a „rajzfilm” csak és kizárólag gyerekeknek való tartalom – értsd: Disney – vagy képzőművészeti alapú szerzői önkifejezés. Krstić alkotása azonban mindez együtt: egy szuper szórakoztató rablós mozi, képzőművészeti évkönyv és alkotói önmegvalósítás.  
A történet egy bűnügyi sztori. 2011-ben a Milorad Krstić a Műcsarnok számára készített egy múzeumszínházi előadást Ruben Brandt: Egy műgyűjtő csoportos portréja címmel. Ennek alapján indult el a film-projekt, amelynek pszichoterapeuta címszereplőjét rémálmok gyötrik: a világ tizenhárom leghíresebb festményének szereplői támadnak rá álmában, hol Velazquez infánsnője mar a karjába, hol Warhol Dupla Elvise hívja ki végzetes pisztolypárbajra. Még szerencse, hogy Ruben bűnözőt kezel, így Mimi a szupertolvaj (aki James Bond, vagy még inkább a Mission Impossible-hős, Ethan Hunt parafrázisa) vezetésével összelopják a dokinak az érintett műalkotásokat a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből, többek közt a Louvre, a Tate Gallery, az Uffizi, az Ermitázs és a Szépművészeti Múzeum kollekciójából. 
Ezeket a motívumokat olyan akciójelenetekbe csomagolta a rendező, hogy garantáltan nem fogunk unatkozni, hiszen a hollywoodi akció-thrillerek stílusát adaptálta. De ez csak az alap! a A Ruben Brandt minden egyes képkockája túlmutat önmagán. Rogyásig van pakolva utalásokkal a képzőművészet legfontosabb alkotásaira, illetve a filmtörténet számos klasszikusára. Vannak ezek között rejtett és triviális parafrázisok, talán a belépő szint Alfred Hitchcock feltűnése rideg jégkockaként egy-egy pohár whiskyben. De mielőtt arra gondolnánk, hogy a Ruben Brandt egy montázsfilm ismert képkockákból (mint mondjuk Pálfi György Final Cut-ja), gyorsan hozzáteszem: a vizuális világ hangulata Krstić festményeinek stílusában köszön vissza. Van itt kérem kétdimenziós karakter, hárommellű hölgy, mint ahogy a dupla nyakkendő sem véletlenül trend ebben a világban. A képzőművészet még sosem volt ennyire menő. 
Ha a pénzügyi tényeket nézzük, a Ruben Brandt már most „megérte”. Elvégre a világ egyik legfontosabb fesztiválján, Locarnóban volt a világpremierje, majd bekerült a huszonöt alkotás közé, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára. Lehet, hogy nem évtizedes hiátusokkal kellene ütős egész estés animációs filmeket készítenünk?

Szerb alkotó magyar filmje

Milorad Krstić 1952-ben született Dornbergben. Szlovéniai születésű, szerb származású, 1989 óta Magyarországon élő és dolgozó képző- és animációs művész, multimediális alkotó. 

Infó: Ruben Brandt, a gyűjtő Forgalmazza a Mozinet

2018.11.14 16:46
Frissítve: 2018.11.14 18:07

Stan Lee lányával új szuperhősön dolgozott halála előtt

Publikálás dátuma
2018.11.14 14:54
Stan Lee és Joan Celia Lee
Fotó: AFP/ VALERIE MACON
A kosz-embernek szánt szerepről még nem sokat tudni, de előbb-utóbb talán a mozivásznon is láthatjuk majd.
Egy új szuperhős, Dirt Man, vagyis kosz-ember megalkotásán dolgozott együtt lányával halála előtt a legendás képregényalkotó, Stan Lee, írja az MTI. Mint JC Lee - azaz Joan Celia Lee - nyilatkozta,
Dirt Man karaktere volt kettejük "utolsó titkos kis kedvence".
Hozzátette, egész életében arra várt, hogy édesapjával közösen alkothasson meg egy karaktert. Nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen sorsot is szántak Dirt Mannek, de annyit elárult, reméli, hogy viszontláthatja a karaktert a mozivásznon.
Stan Lee, a Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója hétfőn hunyt el egy Los Angeles-i kórházban, ahova aznap mentő vitte be. A Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke december 28-án töltötte volna be 96. életévét.
2018.11.14 14:54