Előfizetés

Bazi nagy amerikai patt

Óriási pattot eredményeztek a magasra törő szenvedélyek, és ez egyszer talán jobb is így. A két elnökválasztás közötti "félidős" voksoláson az amerikaiak úgy döntöttek, hogy vissza kell fogni Donald Trump elnököt, de az elmúlt években mutatott teljesítményével a Demokrata Párt sem érdemelt elsöprő győzelmet. Úgy általában, az elsöprés nem jó ötlet, hiszen a választói hangulat ingadozásaiból olykor szélsőséges eredmények születnek, amelyeket aztán már hiába bán a többség. Tudnánk mesélni. Az Egyesült Államok alapító atyái sokat gondolkoztak azon, hogy miképpen tudnák kizárni az egyeduralom - akkoriban leginkább a gyűlölt monarchia - kialakulásának lehetőségét. Az alkotmányos rendbe ezért egy sor biztosítékot építettek be, és megpróbálták kiegyensúlyozni a különböző hatalmi ágakat. Elég jól sikerült, eddig egy elnök sem tudta korlátozások nélkül gyakorolni a végrehajtói jogkört, pedig 1789 óta sokan sokféleképpen próbáltak megszabadulni a törvényhozási vagy bírói béklyóktól. A törekvés Trump esetében is megfigyelhető - elég, ha arra az utóbbi hetekben bedobott ötletére utalunk, miszerint ő majd elnöki rendelettel felülírja az alkotmány azon pontját, amely állampolgárságot ad a nem állampolgárok amerikai földön született gyermekeinek. Hát nem fogja. Ez eddig is elég biztos volt, de most már teljesen az. A januártól felálló új törvényhozásban az eddiginél is kevesebb lesz a mérsékelt politikus, ellenben több lesz a nő. Most majd kiderül, igaz-e, hogy utóbbiak jelenléte önmagában is csillapító, feszültségenyhítő hatással van vérmesebb kollégáikra. Az is, hogy a női politikusok könnyebben találnak-e közös megoldásokat az ország problémáira. Az alsóházi többség vezetőjeként Nancy Pelosi vezető szerepet játszik majd a Szenátussal és a Fehér Házzal való alkudozásban. Ő speciel kőkemény politikus és rettenthetetlen asszony, nem véletlen, hogy a republikánusok már hosszú évek óta próbálják levadászni. A nemcsak megőrzött, de meg is növelt szenátusi többség birtokában Trump folytathatja a konzervatívok által lelkesen fogadott bírói kinevezéseket és gyakorolhatja az elnök egyéb hagyományos jogköreit is, így szinte szabad keze lesz a külpolitikában. Amit nem úszhat meg, az egyrészt a törvényjavaslatok egyeztetése, másrészt a személye elleni vizsgálatok és macerák sora. Az eddig fogatlan ellenzéknek januártól agyarai nőnek: markában tartja majd a költségvetést, vizsgálatokat kezdeményezhet, tanúkat idézhet be és iratokat kérhet ki. Kezdésnek mindjárt a milliárdos elnök évekre visszamenő adóbevallásait. Ezeket Trump aligha véletlenül titkolja. A világ azonban nincs kint a vízből azzal, hogy az amerikaiak ilyen remekül megoldották maguknak a kiegyensúlyozást. Ugyanis továbbra sincs válasz arra, hogy mit lehet kezdeni a Trump által képviselt jobboldali populizmussal. Ha az amerikai választásnak van ebből a szempontból tanulsága, az éppen az, hogy a trumpizmus nem véletlen és nem átmeneti jelenség. 2020 még 2018-nál is izgalmasabb lesz.

Három H

Tizennyolc évvel ezelőtt, emlékszem, elborzadtam attól a szemforgató gesztustól, hogy a legelső Orbán-kormány a rémes küllemű új Nemzeti Színháza mellé létrehozott egy kiemelt nyugdíjkategóriát is, felállítván a Nemzeti Színészei testületet. Elképzeltem, milyen kellemes lehet egy ilyen kihalásos alapon működő klubban üldögélni, s elviselni közben a pályatársak irigységét, akiknek havonta pont félmillióval kevesebbet hoz a postás. 
Nem kétséges, ha egy állam a kiemelkedő művészi teljesítményt akarja honorálni, tekintetbe véve, hogy a tehetség nem mindig kvadrál a járulékfizetéssel, szíve joga külön alapot nyitni az erre érdemeseknek - tán még Magyarországon sem állná ennek útját a néplélekbe mélyen beivódott SI-faktor. Más kérdés, hogy az ilyesmit lehet elegánsan is csinálni, mondjuk bizonyos elismerések, teljesítmények után járó automatizmusként, mellőzve a "nemzeti" jelzőt. 
Hazánk azonban nem a méltó megoldások hona, itt a hatalom előszeretettel kéri meg triplán az árát annak, amit a köz vagyonából valakinek odaad. Két évtized alatt  a színészek mellé felsorakoztak a filmesek, a sportolók, majd a mindenféle alkotóművészek is, a területenként tucatnyi kiemelt nyugdíj (pardon: Nemzet Akármije cím) mellett pedig megszületett a Magyar Művészeti Akadémia, a grandiózus kifizetőhely, amelynek első és legfőbb célja lábhoz szoktatni a magyar értelmiséget. A hatalom ugyanis a pénzért - sokak esetében: a nyers megélhetésért - cserébe nem holmi alkotást, hanem a három H betartását várja el. Jó esetben legyen a művész hithű elkötelezett; de legalább hálás; és legfőképpen: hallgasson.  
Hogy ez így túlzás? Próbáljanak csak felidézni egy alkalmat az elmúlt évtizedből, amikor a Nemzet Színészei bármilyen ügyben hallattak magukról, leszámítva az új tag megnevezését. Na ugye. Az emberekkel lényegében bármit meg lehet csinálni - ez a Fidesz nagy felismerése.

Reszkess, Brüsszel!

Horthy Miklós dicsőítése után most Tisza Istvánon a sor. Halálának századik évfordulóján Orbán Viktor méltatta Tisza érdemeit, és kiemelte tragikus halálát. A magyar politikusok közül kevesebbet hallani mostanában Széchenyi Istvánról vagy Deák Ferencről, a haza bölcséről szónokolni nagyívűen. Kár, de ezt a nálam avatottabb történészek úgyis megvitatják. 
Ami engem megkapott, az az „aktualitás”: hogy Európa volt akkor is felelős az ország problémáiért (beleértve Tisza meggyilkolását). Orbán ezt mondta: „…az egész ügy úgy indulhatott, hogy hoztak egy rossz döntést Bécsben, egy másikat Berlinben, egy harmadikat Szentpéterváron, egy negyediket Párizsban és egy ötödiket Londonban, és a sok rossz döntés összeadódott (sic) egy egész Európát felőrlő katasztrófává. Mi, magyarok, nem voltunk abban a helyzetben, hogy a sok rossz döntés árnyékában egy jó döntést tudjunk hozni.”
Tehát mindenki nemcsak elrontott mindent, de rossz helyzetbe hozta a magyarokat. Mint mindig, a kis ország egy kis kényszerpályán mozgott, alternatíva nem volt, mi okos és jó fiúk voltunk, bőven van mentség (kényszerpálya), tessék másokat hibáztatni: az osztrákokat, a németeket, az oroszokat, a franciákat és az angolokat. Ott nincs kényszerpálya, ott szabad a gazda, ezek buta és többnyire gonosz országok. Mi, magyarok - így Orbán - „Nem voltunk szuverének. Hozzá voltunk láncolva egy multietnikus birodalomhoz…”
Érdekes, én eddig azt hittem, hogy a kiegyezés utáni kor – szörnyű problémái ellenére – a fellendülés kora volt. Aki nem hiszi, tegyen egy kis sétát az Andrássy úton. Vagy a Kossuth téren. Vajon a csodálatos épületek zöme, például a Parlament, mikor épült? És vajon kik játszottak döntő szerepet a monarchia külpolitikájában? Kik dominálták a románokat, a horvátokat, a szlovákokat? Orbán nem így látja: „Ma is észnél kell lennünk, mert az egész hazánk rámehet, ha kiengedjük a kezünkből a sorsunk irányítását.” 
Tehát jobb egyedül lenni, és jobb egyedül maradni. Csak így lehet elkerülni, hogy újra a vesztes európaiak közé tartozzunk (mint az elődeink idején - nota bene: Tisza és Horthy aktív részvételével - , a külső hatalmak által az országra rákényszerített kényszerpályán történt a két világháborúban). 
A fürge olvasó már valószínűleg tudja, hová vezet ez az elemzés, hová vezet a miniszterelnök történelmi példája. Nem nehéz kitalálni, csak el kell olvasni a beszédet. „…egész hazánk rámehet, ha kiengedjük a kezünkből a sorsunk irányítását.” Ily módon hinti el Orbán az Európai Unióból és talán a NATO-ból való kilépés gondolatát. Amint csökken vagy megszűnik az Unió adakozása, Orbexit követheti a Brexitet. Nem holnap vagy holnapután, de hamarosan. Megvárjuk a kedvező nemzetközi pillanatot - Merkel és Macron után, Trump 2020-as újraválasztása után –, és akkor lépünk le a kényszerpályáról. Itthon nincs probléma: mivel szinte mindenki azt hiszi, hogy kétharmadot kaptunk és nem 49 százalékot, kétharmadunk van és lesz is.  
Reszkess, Brüsszel!