Mégsem a húsevés szennyezi leginkább a környezetet

Publikálás dátuma
2018.11.07. 18:18

Fotó: AFP
Nem igaz, hogy a tehenek a legveszélyesebbek a környezetre, és az állattenyésztés, illetve a húsfogyasztás jobban megterheli a környezetet, mint a közlekedés, a húsevés elhagyása pedig csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását - jelentette ki egy német professzor.
A húskészítmények fogyasztásának elhagyása nem enyhítené jelentősen az emberi tevékenységből eredő szén-dioxid- és metánterhelést - jelentette ki Frank M. Mitloehner, a Kaliforniai Egyetem állattudomány professzora. A mezőgazdasági tevékenység környezeti ártalmait kutató, agrármérnök végzettségű német tudós kijelentéséről a Qubit számolt be.
Mitloehner egy tavalyi tanulmányra hivatkozva azt állítja, hiába állítják, nem sokat segítene, ha az emberiség étrendjéből kikerülne az állati eredetű fehérje. Ha az Egyesült Államokban élők felhagynának a húsevéssel, akkor is csak 2,6 százalékkal csökkenne a légkör terhelése, és az Amerikában népszerű Húshagyó hétfő (Meatless Monday) elterjesztésével is csak fél százalékkal csökkenne a kibocsátás. A professzor szerint ráadásul a 2050-re 9,8 milliárd főnyi emberiségnek az egészséges, ásványi anyagokban és mikroelemekben gazdag táplálkozáshoz igenis szüksége van az állati fehérjeforrásokra.
Azt, hogy az állattenyésztés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 százalékáért, az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezete, a FAO 2006-os tanulmánya állította, a Worldwatch Institute 2009-ben pedig már egy olyan jelentést publikált, amely szerint a hústermelés állítja elő a Föld légkörébe kerülő üvegházhatású gázok 51 százalékát. 
A FAO 2010-ben, többek között Mitloehner hatására, elismerte, hogy rosszul számolt, és idén szeptemberben 14,5 százalékra módosította az állattenyésztés által termelt üvegházhatású gázok arányát, míg az állatok közvetlen „termeléséét” legfeljebb 5 százalékra. Az amerikai környezetvédelmi hatóság a legutóbbi, 2016-os összefoglalójában még alacsonyabbra, mindössze 3,9 százalékosra tette ezt az arányt.
Szerző

Vásárral a környezetbarát életmód felé

Publikálás dátuma
2018.11.06. 18:15

Fotó: Felelős Gasztrohős
Zöldülők Vására címmel fenntarthatósági kiállítást rendeznek vasárnap, amelyen környezetbarát életmód iránt érdeklődők számos kérdésre választ kaphatnak.
Hogyan lehet egyszerűen csökkenteni a háztartásunk által termelt szemét mennyiségét? Milyen eszközökkel lehet csökkenteni a műanyag-hulladékot? Tényleg annyira macerás a mosható pelenka? Hogy néz ki egy intimkehely és hogyan kell használni? Milyen az illata egy környezetbarát mosószernek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a környezetbarát életmód iránt érdeklődők az első Zöldülők Vásárán – derül ki az eseményt szervező, Felelős Gasztrohős közleményéből.
A rendezvény célja, hogy segítsen eligazodni a környezetbarát termékeket árusító online boltok kínálatában, hogy könnyebb legyen a választás, és ezáltal a mindennapi fenntarthatóság. A váltás ugyanis eleinte ijesztőnek, ismeretlennek, drágának vagy akár körülményesnek is tűnhet. Az első alkalommal megrendezett Zöldülők Vására azoknak segít, akik szívesen választanák a zöldebb utat, de keresik még a jó megoldásokat.
“A vásár ötlete régóta érlelődik az alapítványnál, de a kezdőlökést a tavalyi Műanyagmentes Piknik sikere adta. Szeretnénk, ha a Zöldülők Vására rendezvénysorozattá nőné ki magát, később tematikus vásárokkal, a fenntarthatósággal kapcsolatos kísérőprogramokkal, workshopokkal. Szeretnék megmutatni a mindennapi használati tárgyak környezetbarát alternatíváit, de nem azt mondjuk, hogy azonnal dobjunk ki mindent, ami otthon van, és cseréljük le ezekre. ”

- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány projekt-koordinátora.

A vásár idején három kerekasztal beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők, amelyeken a gyengéd babavárás és -ápolásról, a kevesebb hulladékkal létezésről és arról lehet többet megtudni, hogy a reklámok fogságában hogyan adhatja el magát egy zöld vállalkozás vagy egy civil/nonprofit szervezet. 
A rendezvényt egy olyan, fenntartható címmel is rendelkező étteremben tartják, ahol nincs PET palackos üdítő és polisztirol csomagolóanyag, szívószálat csak kérésre adnak, az ételek készítésénél nem használnak pálmaolajat. A vásáron nem használnak egyutas műanyagokat, szóróanyagokat, a keletkező szemetet pedig szelektíven gyűjtik majd. A Gasztrohősök arra biztatják a résztvevőket, hogy aki csak tud, hozzon magával kulacsot, vászon-, vagy papírtáskát, amelyből a felesleget le lehet adni az információs pultnál, hogy azok a vásárlók használhassák, akiknek nincs.
Szerző

Hát ezek az oroszok: Bagolykávézó nyílt Moszkva belvárosában (videó)

Publikálás dátuma
2018.11.05. 19:06
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Tizenegy bagoly él a kávézóban, ahol a "levegőért" percenként, a madarak etetéséért pedig külön kell fizetni.
A városközpontban megnyílt Owls' House-ban tizenegy bagoly repked és barátkozik a vendégekkel. A kávézóban töltött egy percért négy rubelt (nagyjából 17 forintot) kell fizetni, a madarak etetésének extra költsége is van. A bölcsnek tartott állatokat csak fertőtlenítővel alaposan megmosott kézfejjel lehet megérinteni. A kávézó különösen a gyerekek és a Harry Potter-rajongók körében máris nagy népszerűségnek örvend - számolt be az Euronews.
Szerző
Frissítve: 2018.11.06. 08:22