„Információs sztrájk” az ELTÉ-n, akár egy hétig is tarthat

Publikálás dátuma
2018.11.07. 15:12
Bengt J. F. Nordén svéd kutató előadása az ELTE TTK Kémiai Intézetében
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A november 14.-re tervezett akció jogilag hangsúlyozottan nem sztrájk, az összes órát megtartják, de azokon a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről beszélgetnek majd a hallgatókkal.
Betelt a pohár az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) oktatóinál az utóbbi hetek-hónapok őket is érintő anomáliái miatt: november 14-re „Szolidaritási napot és Információs sztrájkot” hirdettek – derült ki a Népszava birtokába jutott felhívásból.
Az ELTE-t több kormányzati intézkedés is sújtotta az elmúlt időszakban, ráadásul az intézmény siralmas pénzügyi helyzetben van. Október végén az Index írt róla, hogy Scheuer Gyula kancellár „az egyes karok költségvetési hiányára” és a 2019-es várható pénzügyi lehetőségekre tekintettel súlyos megszorításokat írt elő például a Bölcsészettudományi Karnál, a Természettudományi Karnál és a Társadalomtudományi Karnál (TáTK). A döntés következtében leállítottak egy sor beszerzést, nem lehet vendégelőadót hívni, bér- és létszámstopot léptettek életbe. A Természettudományi Kar dékánja bele is bukott a helyzetbe. A Társadalomtudományi Kart legutóbb a társadalmi nemek szak tollvonással történő megszüntetése érintette a legérzékenyebben, ez ellen némi hezitálás után a kar vezetése is tiltakozott. A karon most több oktató tiltakozó, figyelemfelhívó akciót szervez. A már idézett felhívás szerint november 14-én minden kurzust rendben megtartanak a karon, de az akcióban résztvevő oktatók a társadalmi nemek különbözőségéről és helyzetéről, a tanszabadságról, az egyetemi függetlenségről beszélnek majd. Sőt, a teljes jövő hét egyfajta tematikus hét lesz és a fentiek jegyében telik majd. Lapunk utolérte az egyik szervező oktatót, ő azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert még nincs pontos forgatókönyve az akciónak. A Kar vezetéséhez is eljuttattuk kérdéseinket, ha válaszolnak, természetesen közölni fogjuk. Az ELTE TáTK Hallgatói Önkormányzatánál megkeresésünkre azt mondták, egyelőre nem nyilatkoznak arról, támogatják-e a felhívást, erre akkor kerül majd sor, „ha minden konkretizálódik”. Fokasz Nikosz a kar oktatója, a tematikus nap/hét egyik résztvevője azt mondta a Népszavának (hangsúlyozva, hogy magánvéleményét ismerteti csak, mert nem tartozik a szervezők közé), az akcióval, ami jogilag természetesen nem sztrájk, munkabeszüntetés, az a céljuk, hogy bemutassák: „az utóbbi idők az ELTE-t, a Kart érintő kormányzati intézkedéseinek van egy a kormánykommunikációtól eltérő olvasata is”. „Be akarjuk mutatni, mennyire fontos a társadalmi nemek helyzetével foglalkozni. Mivel sok szociális munkást, szociálpolitikust képzünk, biztosan lesznek markáns vélemények a hajléktalanságot kriminalizáló törvénnyel kapcsolatban is” - mondta Fokasz Nikosz. Ő maga egy videó összeállítást mutat be egy nemrég Görögországban lezajlott diáktüntetésről, amikor mintegy kétszáz hallgató kezdett sztrájkba az athéni oktatási minisztérium épülete előtt egy törvény miatt, ami hátrányosabb helyzetbe hozta az egyetemistákat. A tiltakozók végül behatoltak az épületbe és egészen a miniszter irodájáig jutottak, ahol végül személyesen is megbeszélhették a tárcavezetővel a problémáikat. „Görögországot mint a civil aktivizmus példáját mutatom majd be a hallgatóknak, mert meggyőződésem, hogy ha egy skálán helyezzük el a két országot, Görögország az aktivizmus maximumát mutatja, Magyarország viszont sajnos az ellenkező pozíciót foglalja el” - mondta Fokasz Nikosz.

Ködös reggel után folytatódik a csendes, őszi idő

Publikálás dátuma
2018.11.07. 14:47
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között várható, az északkeleti tájakon hidegebb is lehet.
A Kárpát-medence időjárását változatlanul döntően anticiklon alakítja, így folytatódik a csendes, őszi idő, éjszaka ködfoltokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön a ködfoltok nagyrészt feloszlanak és gyengén felhős, napos idő lesz, de – főként a nyugati határvidéken – tartósan megmaradhat az alacsonyszintű felhőzet. Csapadék nem valószínű és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között várható, de – elsősorban az északkeleti tájakon – hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 18 fok között alakul, ám a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt. Estétől nagyobb területen az Észak-Alföldön, kisebb területet érintve a Dunántúli-dombság völgyeiben és a Dráva mentén, a nyugati határvidéken alakulhatnak ki ködös tájak.
Forrás: OMSZ
Péntek reggelre többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amelynek területe napközben csökken ugyan, de nem mindenütt tisztul ki az idő. Egyébként többnyire napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel. Helyenként szitálás valószínű, a légmozgás általában mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között várható, nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 13 és 17 fok között, a tartósabban felhős, ködös vidékeken pedig 10, 12 fok körül alakul.
Szombat reggelre a köd és a rétegfelhőzet ismét terjeszkedik, majd a területe napközben csökken ugyan, de – elsősorban északkeleten – nem mindenütt tisztul ki az idő. Máshol gyengén felhős, napos időre van kilátás. Néhol ködszitálás is valószínű. A déli, délkeleti szél egyes területeken megélénkül, a Kisalföld környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között várható, nyugaton lesz az enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, nyugaton és délen lesz a melegebb.
Vasárnap változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Reggel, délelőtt főként északkeleten, keleten ködfoltok, rétegfelhőzet lehet, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.
Szerző

Tarlós helyett is csak a migránsozással törődik a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.07. 14:37
Illusztráció
Fotó: Népszava
Dübörgött a propaganda és az agymosás a kormány Facebook-oldalán, írja az Átlátszó, miután egy hónapig figyelték a "Magyarország kormánya" profilon közzétett tartalmakat.
161 ezer ember követi a kormány munkásságát Facebook-on. Ez hazai viszonylatban egy közepesen magas szám: a Népszava Online-t például 30 ezren követik a közösségi oldalon, míg Hosszú Katinkát félmillióan. A kormány 109 bejegyzést tett közzé októberben, ezek aránya az Átlátszó szerint a következőképpen alakult:
  • 47% migránsozás;
  • 33% tervek és eredmények;
  • 11% ünnepi tartalom;
  • 5% kárpátaljai magyarság;
  • 3% nyugdíjprémium;
  • 2% ellenzék lejáratása;
  • 2% hajléktalanság;
  • 2% szemét-krízis;
  • 1% brexit;
  • 1% főpolgármester-választás.
Ez alapján megállapítható, hogy Tarlós István gyakorlatilag nem érdekli a Fideszt.
Kommunikációjában a kormány - az eddigiekhez hasonlóan - szinte mindent a migránsozásra tesz fel.

Soros György is csak háromszor került említésre. Ellenben annak az állításnak valamely variációja, hogy az Európai Unió bevándorlás-politikájától csak Orbán Viktor mentheti meg a magyar nemzeti identitást, 37-szer bukkant fel.
A második kedvenc témája a kormányzati Facebook-adminoknak az Orbán-kormány elért eredményei és tervei. A legjobban hangzókat szisztematikusan hetente lehozzák, így októberben háromszor is elbüszkélkedtek az egyébként nyári CSOK-bővítéssel és a szeptemberi nyugdíjprémium-ígérettel. A maradék posztokban olyan kiforgatott növekedési adatokkal dicsekszik a kormány, mint például a növekvő átlagkereset. A példánál maradva: ez papíron ugyan igaz, de a gyakorlatban csak a jövedelmi olló szélesebbre nyílását takarja egy olyan országban, ahol az emberek harmada él létminimum alatt. Arról nem is beszélve, hogy még ez az átlagbér sem éri el a nyugat-európai átlag felét sem.
Szerző