Putyin emberei felveszik a békeharcos-ruhát és mindenhol pacifikálni akarnak

Publikálás dátuma
2018.11.08 00:00

Fotó: AFP/ ANADOLU AGENCY/
Előzetes bejelentés nélkül érkezett kedden Afganisztánba Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az időzítés talán nem véletlen, hiszen azt követően került rá sor, hogy az orosz külügy szombaton közölte, november 9-én, pénteken, a kabuli kormány és a tálibok részvételével nemzetközi konferenciát tartanak az afganisztáni rendezésről. Az orosz szaktárca szerint mind Asraf Gáni afgán elnök, mind a tálibok dohai politikai irodájának tisztségviselői megerősítették, hogy delegációt küldenek a találkozóra. Ez lesz az első alkalom, amikor a tálibok dohai vezetése is részt vesz egy ilyen szintű béketárgyaláson. Az AFP francia hírügynökség azonban arról számolt be, hogy az afgán külügy egyelőre nem erősítette meg részvételi szándékát, csupán annyit jelzett, hogy tárgyalnak az oroszokkal a kérdésben. Egyelőre az is homályos, hogy az Egyesült Államok képviselete jelen lesz-e, Moszkva csak annyit jelzett, az egyeztetésre meghívást kaptak az Afganisztán térségében található országok - Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, illetve az évtizedek óta háborúban álló országgal szomszédos államok, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - külügyminiszter-helyettesei, valamint „különleges képviselők” egyéb országokból, köztük az Egyesült Államokból. Moszkva, a szíriai sikereken felbuzdulva már tavaly bejelentkezett az afganisztáni rendezési szándékával, 2017 áprilisában tartották meg az első ilyen jellegű konferenciát, akkor még a tálibok és az Egyesült Államok nélkül. Az, hogy a pénteki rendezvényen már a tálib képviselet is jelen lesz, illetve ha az afgán kormány is képviselteti magát, már mindenképpen siker az orosz külügy számára. Ezt a konferenciát eredetileg szeptemberre tervezték, az Egyesült Államok jelezte távolmaradását. A kabuli kormány pedig azzal utasította el a részvételt, hogy a tálibokkal az afgán kormánynak kell közvetlenül tárgyalnia, nem pedig az orosz külügynek. Az indoklásban az is szerepelt, hogy csupán halasztásról van szó a jobb előkészítés érdekében, a későbbiekben megvalósuló békekonferenciát pedig az afgán és az orosz kormány később közösen fogja lebonyolítani. Ám úgy tűnik, mégsem, a konferencia helyszíne Moszkva, házigazdája pedig az orosz külügy. A cél pedig nyilvánvalóan az, hogy nagyobb sikerrel közvetítsenek a kérdésben, mint amit az Egyesült Államok fel tud mutatni.  

Súlyosbodó helyzet

Az afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) megbízatása 13 év után, ez év végén lejár, szerepét a NATO segítséggel fejlesztett és kiképzett afgán biztonsági erők veszik át. Csakhogy a biztonsági helyzet egyre rosszabb, a tálibok egyre nagyobb területre terjesztik ki fennhatóságukat, a terrortámadások pedig sokasodnak. A kabuli kormány folyamatosan területeket veszít, a 407 adminisztratív körzetből július végén már csak 226-t ellenőrzött a kormányzat, vagyis alig több, mint az ország felét, 55,5 százalékot. A terrormerényletek szinte mindennaposak. A nemrég lezárult választási kampány 6 hónapja alatt 500 személyt öltek vagy sebesítettek meg az iszlamisták, közülük 245 nő és gyerek volt. A 2014-es kampány során 251 áldozat volt, ami rekordot jelentett e téren. 

Szerző
2018.11.08 00:00
Frissítve: 2018.11.08 00:00

Nem volt kihívó - Újraválasztották az amerikai szenátus vezetőit

Publikálás dátuma
2018.11.14 21:36

Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
A múlt heti félidős választások után szerdán megválasztották az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a vezetőit: a republikánus párti frakció vezetője továbbra is Mitch McConnell, a demokrata pártié pedig ismét Chuck Schumer szenátor lett.
A szenátusi vezetők egyikének sem volt kihívója. Szerdán délután megválasztották a képviselőház republikánus frakcióvezetőjét: a konzervatív törvényhozók 159:43 arányban döntöttek Jim Jordan ellenében Kevin McCarthy újraválasztása mellett. McCarthyt Donald Trumphoz közelálló politikusként tartják számon, míg Jordan a keményvonalasnak számító, Trumpot nem egyszer bíráló Szabadság Csoport vezető személyisége.
Elemzők szerint ezzel lezárult a republikánus képviselők között régóta tartó belső hatalmi harc is, amely azóta tartott, amióta Paul Ryan, eddigi frakcióvezető és házelnök az idén áprilisban bejelentette visszavonulását a politikából. Az ülésen beválasztották a frakcióvezetésbe Liz Cheneyt, George W. Bush elnök volt alelnökének, Dick Cheneynek a lányát. Cheney a frakció kommunikációs politikájáért lesz felelős.
Az alsóházban többségbe került demokraták - amerikai sajtójelentések szerint - valószínűleg csak a hónap végén választanak frakcióvezetőt. Bár elemzők Nancy Pelosinak, az eddigi frakcióvezetőnek az újraválasztását valószínűsítik, és maga Pelosi is ilyen értelmű interjút adott a hét végén a CNN hírtelevíziónak, a The Washington Post című lap szerdán arról adott hírt, hogy Pelosinak egyelőre nincs meg a szükséges támogatottsága, sokan nem őt szeretnék a képviselői csoport vezetőjének és házelnöknek.
Szerző
2018.11.14 21:36

Megszavazták a Brexit-tervezetet, amit még Írország is elfogadhatónak tart

Publikálás dátuma
2018.11.14 20:33
Theresa May bejelenti a Brexit-tervezet megszavazását.
Fotó: AFP/ Ben STANSALL
Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint ez már elég egy novemberi rendkívüli EU-csúcs összehívásához.
Tegnap este a miniszterelnök a Downing Street 10. előtt jelentette be, hogy sikerült biztosítania a kormány jóváhagyását. A nemzet érdekére hivatkozott, és azt mondta: “mind szívével, mind eszével” meg van győződve arról, hogy minden nehézség ellenére ez a legjobb megoldás, aminek az alternatívája az Európai Unióval való megállapodás hiánya lett volna.
Theresa May elismerte, hogy a következő napok nehezek lesznek. Ma a parlamentben fejti ki álláspontját, ahol sok képviselő ellenzi a London által tett engedményeket.
A minisztereknek a kormányülés előtt alig volt idejük megismerkedni a mintegy 500 oldalas dokumentum részleteivel. A legérzékenyebb kérdés Észak-Írország és a vámunió volt, de Londonnak kompromisszumot kellett kötnie a halászati jogok terén is.
A kormányfő arról igyekezett meggyőzni a minisztereit, hogy az alku megfelel a 2016-os népszavazáson megfogalmazott akaratnak, nagyobb szabadságot biztosít a briteknek a határok, a törvények és a pénzügyek intézése felett.
A londoni kormány Brexit-ügyi minisztere, Dominic Raab a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre mégsem utazott el Brüsszelbe, hogy ott ünnepelje a megállapodást.
(R. Hahn Veronika, London)
Eközben az unióban maradó 27 ország EU-nagykövete Brüsszelben szóbeli tájékoztatást kapott a megállapodás tartalmáról. A teljes szöveget nem kapták kézhez. A tanácskozás úgy ért véget, hogy a londoni kormányülés kimenetele még nem volt ismert, így csak a konzultációk folytatásában tudtak maradni.
Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához a Brexit-tervezet "technikai szinten" történt elfogadásával
- jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben, tájékoztat az MTI. Azt is írják, sajtóhírek szerint Dublin is támogatásáról biztosította a körvonalazódó egyezséget.
Témák
Brexit
2018.11.14 20:33
Frissítve: 2018.11.14 21:34