Sűrű köd és élénk szél jöhet pénteken

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:35
Sűrű köd a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál még november 5-én
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Több megyében is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a következő napokban.
Gyengül a térségünk időjárását már napok óta meghatározó anticiklon, ezért az éjszaka képződő köd nagyobb eséllyel tartósabban is megmaradhat. A következő napokban ködszitálás és élénk szél is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken az északkeleti megyékben maradhat meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet, máshol viszont napos, fátyolfelhős idő valószínű. Legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 14 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.  
Szombat reggelre a köd és a rétegfelhőzet ismét terjeszkedik, majd területe napközben csökken ugyan, de – elsősorban a nyugati határvidéken és északkeleten – nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol viszont fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel. Néhol ködszitálás fordulhat elő. A déli, délkeleti szél megélénkülhet, a Fertő környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, 14 fok alatti értékek a tartósabban borult helyeken lehetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a köd veszélye miatt. 
Vasárnap napközben is csökken a köd és a rétegfelhőzet területe, de nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel, néhol ködszitálás is lehet. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható. Vasárnapra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki figyelmeztetést.

A köd miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség körültekintőbb közlekedésre kéri honlapján a gyalogosokat és a járművezetőket a ködös idő miatt. Kiemelik, hogy a köd a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet különösen veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, így a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást. A közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy – ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől. Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken. – köd esetén használjunk ködfényszórót, ha pedig járművünk ezzel nem rendelkezik, a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. – haladásunk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. – gyalogosként, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti.

2018.11.08 14:35
Frissítve: 2018.11.08 14:35

Az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat

Publikálás dátuma
2019.01.18 06:00

Fotó: / Draskovics Ádám
A megkérdezettek 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket.
Mintegy 1,4 millió ember – a választók 17 százaléka – hajlandó valamilyen formában (sztrájk, tüntetés stb.) tiltakozni a rabszolgatörvény ellen, illetve 34 százalék (2,8 millió fő) egyetért a jogszabály eltörlésével, szolidáris a protestálókkal – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava Visszhang mellékletének megbízásából. (A melléklet szombaton közöl részletes elemzést a sztrájkhajlandóságról és a szakszervezetekről). Mindezek alapján az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat, és harmaduk hajlandó is tenni érte. (Továbbá akad 8 százalék, amely szintén azt akarja, hogy a kormány semmisítse meg a rabszolgatörvényt, de a demonstrációt és a munkabeszüntetést nem tartja hatékony eszköznek.) Arról, hogy a túlóratörvény elleni demonstrációkban kik játszanak fontos szerepet, szórnak a vélemények. A válaszadók majdnem 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket – így az elégedetlen embereket jelölte meg „főszervezőként”. A második helyen a pártok végeztek, az emberek ötöde gondolja, hogy a politikai formációk csatornázzák be a kiábrándultságot – a szakszervezetekről, noha az egész tüntetéshullám az érdekvédők akciójaként indult, valamint a civilekről körülbelül 10 százalék gondolja ugyanezt. Miközben a szervezetek közül a pártokat nevezik meg legtöbben, a Publicus Intézet érdekes eredményre jutott, amikor megpróbálta „szétszálazni” a pártok teljesítményét. 
Az emberek 9 százaléka az MSZP-t nevezte meg a leghatékonyabb demonstrációs pártként, de a Jobbik és a DK is mindössze 1 százalékkal maradt le a szocialistáktól.
Ám üzenetértéke annak van igazán, hogy az emberek 78 százaléka nem tud vagy akar különbséget tenni a pártok között. Ennek három oka van. Az első a „társadalmi psziché”, ami közös fellépést vár a pártoktól. A második, hogy a nyilvánosságban valóban nem könnyű elkülöníteni az együtt mozduló formációk cselekedeteit. A harmadik, hogy az utóbbi nyolc évben a pártok „ki voltak tiltva” a tüntetési térből, minden civil szervezet politikai erőktől mentes demonstrációt hirdetett, így egyelőre az emberek nem tudják értelmezni a pártok mozgását ebben a térben.
2019.01.18 06:00
Frissítve: 2019.01.18 06:00

Ónos eső miatt adtak ki riasztást több járásra

Publikálás dátuma
2019.01.17 21:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, északról csapadékzóna érte el Magyarországot, néhány helyen ónos eső hullik.
Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az északi határ több járására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolctól északkeletre fekvő részein, Edelénytől Sátoraljaújhelyen át Cigándig esik az ónos eső, és az Északi-középhegység északi előterében az éjszaka, esetleg a korai hajnali órákban is kialakulhat átmeneti ónos eső - adta hírül az OMSZ honlapja.

Csütörtök este csapadékzóna éri el az országot, jellemzően eső fog esni, de a péntek hajnali óráktól és péntek napközben egyre többfelé havas eső váltja fel az esőt. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben havazni is fog, amelyből legfeljebb 2 cm hóréteg alakulhat ki, a dunántúli régióban ez nagyrészt tapadó hó lesz. Péntek délutántól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, és este már csak északkeleten lehet még némi havazás, havas eső.
2019.01.17 21:20