Sűrű köd és élénk szél jöhet pénteken

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:35
Sűrű köd a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál még november 5-én
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Több megyében is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a következő napokban.
Gyengül a térségünk időjárását már napok óta meghatározó anticiklon, ezért az éjszaka képződő köd nagyobb eséllyel tartósabban is megmaradhat. A következő napokban ködszitálás és élénk szél is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken az északkeleti megyékben maradhat meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet, máshol viszont napos, fátyolfelhős idő valószínű. Legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 14 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.  
Szombat reggelre a köd és a rétegfelhőzet ismét terjeszkedik, majd területe napközben csökken ugyan, de – elsősorban a nyugati határvidéken és északkeleten – nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol viszont fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel. Néhol ködszitálás fordulhat elő. A déli, délkeleti szél megélénkülhet, a Fertő környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, 14 fok alatti értékek a tartósabban borult helyeken lehetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a köd veszélye miatt. 
Vasárnap napközben is csökken a köd és a rétegfelhőzet területe, de nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel, néhol ködszitálás is lehet. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható. Vasárnapra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki figyelmeztetést.

A köd miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség körültekintőbb közlekedésre kéri honlapján a gyalogosokat és a járművezetőket a ködös idő miatt. Kiemelik, hogy a köd a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet különösen veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, így a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást. A közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy – ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől. Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken. – köd esetén használjunk ködfényszórót, ha pedig járművünk ezzel nem rendelkezik, a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. – haladásunk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. – gyalogosként, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti.

Frissítve: 2018.11.08 14:35

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.