Reagált az OLAF: fenntartja az Eliosszal szembeni gyanút

Publikálás dátuma
2018.11.08. 14:42
Giovanni Kessler, az OLAF vezetője
Fotó: JOHN THYS / AFP
Közleményt adott ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) arra reagálva, hogy a magyar bűnüldöző szervek bűncselekmény hiányára hivatkozva szerdán lezárták az Elios-ügyet. RTL Klub: a siófoki önkormányzattól be sem kérték a közbeszerzési papírokat.
A lapunk kérdéseire is eljuttatott – ám elsőként az ATV által ismertetett – dokumentumban  az OLAF leszögezi: a korábbi vizsgálatuk nem csak súlyos szabálytalanságokat, hanem konkrét, összeférhetetlenségre mutató bizonyítékot is feltártak. – Ami a kérdés bűnügyi részét illeti: a nemzeti bűnüldöző hatóságok feladata, hogy eldöntsék, milyen vizsgálatot folytatnak az OLAF megállapításai alapján – írták. Azt is megjegyezték ugyanakkor, hogy ha a nemzeti hatóságok nem is indítanak bűnvádi eljárást az adott ügyben, az nem érvényteleníti az OLAF megállapításait és bizonyítékait. Ennek megfelelően később pénzügyi jóvátételt is kérhetnek a tagállamtól – jegyezték meg.

Az OLAF megállapításai alapján az Európai Bizottság jelenleg is az OLAF pénzügyi ajánlásait vizsgálja.

Mint arról korábban írtunk: az Elios Zrt. ügye 2009-ben indult, amikor az akkor már Orbán Viktor lányával kapcsolatban lévő Tiborcz István cége sorra nyerte a Fidesz vezette településeken az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokat. Az OLAF szerint – amelynek jelentését először a 24.hu ismertette – a 2009 és 2014 közöttvizsgált 35 pályázatnál szabálytalanságok történtek, tizenhétnél pedig szervezett összejátszás történt.
Az OLAF az üggyel kapcsolatban konkrétan megnevezte Tiborcz személyét, továbbá felsorolta azokat a hálózatba szerveződött személyeket, önkormányzati döntéshozókat, tanácsadókat, akik összejátszhattak annak érdekében, hogy Orbán Viktor vejének érdekeltsége nyerje a pályázatokat.

Bár az ügyben az ügyészség nyomozást rendelt el, ám feltűnően gyorsan, mindössze néhány hónap alatt az ügyészség felügyelete alatt nyomozó, Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta az ügyet és a lezáró végzést is eltitkolta, így nem tudni pontosan, hogy a rendőrség pontosan miért nem látta megalapozottnak az OLAF gyanúját, továbbá, hogy egyáltalán történt-e tanúkihallgatás az ügyben.

Az Orbán-kormány  azóta azt állítja, hogy ezzel „bebizonyosodott”, hogy Brüsszel kampánycélra használta az OLAF-jelentést.

RTL Klub: a siófoki önkormányzattól be sem kérték a közbeszerzési papírokat

Be sem kérte a rendőrség a siófoki önkormányzattól az Elios-ügy dokumentumait és tanúként sem hallgatták meg a település illetékeseit a nyomozás alatt – ezt nyilatkozta az RTL Híradónak a város polgármestere. “A hivatalon belül az eredeti dokumentumokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba, Gyakorlatilag a sajtóból értesültem, hogy már meg is szüntették a nyomozást” - mondta Lengyel Róbert.

Témák
Elios-ügy OLAF
Frissítve: 2018.11.08. 20:19

Sűrű köd és élénk szél jöhet pénteken

Publikálás dátuma
2018.11.08. 14:35
Sűrű köd a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál még november 5-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Több megyében is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben a következő napokban.
Gyengül a térségünk időjárását már napok óta meghatározó anticiklon, ezért az éjszaka képződő köd nagyobb eséllyel tartósabban is megmaradhat. A következő napokban ködszitálás és élénk szél is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken az északkeleti megyékben maradhat meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet, máshol viszont napos, fátyolfelhős idő valószínű. Legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 14 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.  
Forrás: OMSZ
Szombat reggelre a köd és a rétegfelhőzet ismét terjeszkedik, majd területe napközben csökken ugyan, de – elsősorban a nyugati határvidéken és északkeleten – nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol viszont fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel. Néhol ködszitálás fordulhat elő. A déli, délkeleti szél megélénkülhet, a Fertő környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között várható, nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 fok között valószínű, 14 fok alatti értékek a tartósabban borult helyeken lehetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a köd veszélye miatt. 
Forrás: OMSZ
Vasárnap napközben is csökken a köd és a rétegfelhőzet területe, de nem mindenhol tisztul ki az idő. Máshol változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel, néhol ködszitálás is lehet. A déli szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható. Vasárnapra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki figyelmeztetést.
Forrás: OMSZ

A köd miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség körültekintőbb közlekedésre kéri honlapján a gyalogosokat és a járművezetőket a ködös idő miatt. Kiemelik, hogy a köd a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet különösen veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, így a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást. A közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy – ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot és lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől. Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken. – köd esetén használjunk ködfényszórót, ha pedig járművünk ezzel nem rendelkezik, a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. – haladásunk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. – gyalogosként, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti.

Szerző

Doppingolt lóval nyerte a Nemzeti Vágtát a sepsiszentgyörgyi kisfiú

Publikálás dátuma
2018.11.08. 11:34
Illusztráció
Fotó: AFP / Mauro Ujetto / NurPhoto
Doppingvétség miatt visszavonta a Kishuszár Vágta Sepsiszentgyörgy színeiben győztes versenyzőjének címét, és két évre eltiltotta a versenyzéstől a lovast és a lovát, valamint a csapat vezetőjét és tulajdonosát is a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága.
A Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult, ezért, mint a Nemzeti Vágta honlapján megjelent közleményből kiderül, a szervezőbizottság két évre eltiltotta a versenyzéstől az idei Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta döntőjét megnyerő Kolumbán Örs-Istvánt, a lovát, a csapatuk vezetőjét, valamint tulajdonosát is. Sepsiszentgyörgy egy évig nem vehet részt a Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában. A döntés következtében a versenyen Zirc település színeiben versenyző Rigó Loretta, Virág nevű lovával lett az első.
A tizenhárom éves Kolumbán Örs-István már tavaly is indult a Kishuszár Vágtán, idén pedig már a Székely Vágtán is szerveztek kishuszár futamot, amit meg is nyert - írta a Maszol.ro
Szerző