Hat és fél évet kapott a játékpisztolyos zuglói rabló

Publikálás dátuma
2018.11.08 18:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A férfi még 2010-ben próbálta kirabolni a patikát, de végül pénz nélkül távozott.
A bíróság 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélt egy most 43 éves férfit, aki nyolc évvel ezelőtt megpróbált kirabolni egy zuglói gyógyszertárat – közölte az ügyészség. Mint írják, a vádirat szerint a vádlott még 2010. decemberében vásárolt egy valódinak látszó játékpisztolyt. December 23-án bement a gyógyszertárba és a nyitva tartás felől érdeklődött, majd távozott. Nem sokkal zárás előtt visszament, az egyik pénztárhoz lépett és kért egy doboz C-vitamint. Miközben az alkalmazott beütötte a termék árát a pénztárgépbe, a férfi elővette a játékfegyvert, fenyegetően ráfogta a sértettre és a bevételt követelte. A sértett nem engedelmeskedett, megnyomta a pánik gombot. Ezután megszólalt a szomszéd irodában a telefon, ezért közölte a vádlottal, hogy felveszi, majd így is tett és átment a szomszéd helyiségbe. Mialatt a telefonált, a férfi pénz nélkül, káromkodva elhagyta a gyógyszertárat, az elkövetéskor viselt egyes ruhadarabjait pedig a helyszín közelében hátrahagyta. Az ismeretlen tettes miatt felfüggesztett nyomozás bizonyítékait a rendőrök 2018-ban újra megvizsgálták. A DNS vizsgálat eredményt hozott: a helyszínen hagyott tárgyakról biztosított minta egyezést állapított meg egy a nyilvántartásban szereplő férfi DNS-profiljával. Az új büntetőeljárási törvény adta lehetőségeket kihasználva a budapesti XIV. és XVI. kerületi ügyészség kezdeményezte, hogy kössenek egyezséget a terhelttel, aki beismerte a bűncselekményt. A terhelt és védője elfogadta a kerületi ügyészség által megállapított feltételeket, miszerint az ügyészség 6 év 6 hónap fegyházbüntetés, valamint 7 év közügyektől eltiltás kiszabását veszi tudomásul. A bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság megállapította, hogy az egyezség jóváhagyásának feltételei fennállnak, így azt jóváhagyta, és azzal azonos tartalommal nyomban ítéletet hozott. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.
2018.11.08 18:53
Frissítve: 2018.11.08 18:53

Hordókban tartották a százmilliókat a miskolci sikkasztók

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Pénzszállító cégtől sikkasztott, majd próbált kifehéríteni a 600 millió forintot a négyfős banda. Szőlőföldön ásták el a zsákmányt, amiből százmillió be is penészedett.
Követni is nehéz a százmilliók útját annál a bandánál, akik ellen szerdán emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség: a három férfit és egy nőt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, a főügyészség szerint egy mioskolci pénzszállító cégtől ellopott százmilliókat próbálták kifehéríteni. A vádirat szerint a pénzszállító társaság egyik alkalmazottja még 2009-ben 600 milliót forintot sikkasztott munkahelyén, forintban és valutában; hogy ne bukjon le, az összeg nagy részét egy barátjára bízta, aki 150 millió forintért vállalta a zsákmány őrzését – a barát pedig még egy barátot vont be az ügybe, akinek 50 milliót ígért. 
A pénzszállító társaság alkalmazottja a pénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, majd 100 millióval Thaiföldre menekült – társaival pedig telefonon tartotta a kapcsolatot. Az őrök egyikük nőrokonához vittek el félmilliárd forintot – az asszony ezért ötvenmilliót kapott – míg a két őr 7, illetve 50 millió forintot vett magához a zsákmányból. A maradék 393 milliót két műanyaghordóba és egy kézi permetező tartályába rejtve elásták a Tarcal határában lévő szőlőben. A nyomok eltüntetéséhez viszont a sikkasztó autóját is el kellett távolítani – ehhez is egy ismerőst béreltek fel, aki tízmillió forintért vitte el a garázsból az autót.  Az újabb és újabb tettestársak bevonásával a zsákmány is új rejtekhelyekre vándorolt, és egyre többet csíptek le belőle őrzési díjként, illetve egyéb költségekre: ebből fizették például az időközben Thaiföldön elfogott sikkasztó egyik mellékbüntetését is, de komoly tételeket játszottak el kasszai kaszinókban is a sikkasztott vagyonból. 
Hogy mennyi gonddal is jár ekkora összeg, azt jelzi, hogy az elásott pénzből úgy százmillió forint elázott, ezért azt ki kellett szárítani
-  a megmentett pénzből aztán tízmilliós tételben játszottak szerencsejátékot, a sérült bankjegyeket pedig pesti és miskolci bankfiókokban váltották be. A zsákmányból ugyanakkor jutott autóvásárlásra, életbiztosításra és megtakarítási szerződésekre is. Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott.  
2019.01.16 15:27

Öt és fél év börtönt kapott a zuglói gázoló

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:07
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán első fokon 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, aki még 2016 novemberében kokain hatása alatt halálra gázolt egy idős férfit a főváros XIV. kerületében, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.
Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a vádirat szerint a 27 éves nő 2016. november 7-én kora délután a budapesti XIV. kerületben, a Füredi úton kokain hatása alatt vezette a gépkocsiját, amikor - féktávolságon kívül - a járdáról az úttestre lépett a 85 éves sértett.

A vád szerint objektív körülmény nem gátolta, hogy a nő észrevegye az úttestre lépő gyalogost, a kokain hatása miatt nem észlelte - szögezte le a főügyész. Hozzátette: ha a nő észrevette volna az idős férfit és késedelem nélkül fékezni kezdett volna, akkor megállíthatta volna az autót a gyalogos előtt, a vezető azonban a sértettet fékezés nélkül ütötte el.

Mint írta, a baleset után a vádlott segítségnyújtás, illetve a mentők és rendőrök értesítése nélkül elhagyta a helyszínt, az elgázolt férfi pedig a helyszínen meghalt.

A főügyész tájékoztatása szerint a nőt egy másik ügyben is megvádolták, 2016 áprilisában ugyanis szintén kokaintól befolyásolva vezetett autót. A Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség a nőt halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával, a 2016. áprilisi eset miatt pedig bódult állapotban elkövetett járművezetéssel vádolta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a szerdai tárgyaláson a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat, 5 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett - közölte a fővárosi főügyész.
2019.01.16 15:07