Nyert, továbbjutásra áll a Vidi az El-ben

Publikálás dátuma
2018.11.08 21:12
A székesfehérvári Pátkai Máté (b) és Anel Hadzic (j), valamint Omar el-Kadduri, a görög csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Bolgár csatára fejesével Budapesten is legyőzte a PAOK-ot a magyar bajnok, amely négy forduló után a második helyen áll csoportjában a labdarúgó Európa-ligában.
Villogó szirénák, lovasrendőrök – meccsnap a Groupama Arénában, azaz az európai kupamérkőzéseken használatos nevén a Ferencváros Stadionban. 
A Nagyvárad téri „jelenetet” csütörtök délután azonban nem az FTC, hanem az El csoportkörében szereplő Vidi esti mérkőzése indokolta, illetve talán nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar bajnokcsapat ellenfelének vérmes szurkolói, akik megtöltötték a számukra kijelölt szektort (nagyjából ezren lehettek). Jelentjük, a Görögországból érkező, 90 percen át szüntelenül daloló drukkerek az arénán belül nem okoztak galibát, nem úgy, mint honfitársaik, akik az újságírók szektorában jellemzően nem a sajtójegyük szerinti székeket foglalták el. A kezdésre persze mindenki a helyére került.
A kezdő sípszó előtt a magyar csapat drukkereinek többsége is beért a Vidi nemzetközi csoportmérkőzésekre kibérelt „albérletébe”, igaz, voltak, akik csak később jutottak be. Az eleinte foghíjas lelátó ahhoz képest meglepő látvány volt, hogy jegyet a párharc napján már nem is lehetett kapni, hiszen hivatalosan mind a 19 800-at eladták. A 10. percre aztán már az addig üres ülőkék is gazdára leltek. 
A Vidit felkészítő szerb tréner, Marko Nikolic nem módosított a PAOK-ot Szalonikiben két hete 2-0-ra legyőző csapatán, a bizalmat kapó tizenegy kapcsán egyetlen meglepetésként a válogatott középpályás, a remek őszt futó Kovács István hiányát lehetett kiemelni. A vendégcsapat román vezetőedzője, Razvan Lucescu ugyanakkor hármat változtatott, két középpályását és egy támadóját is lecserélte a legutóbbi összecsapáshoz képest.
A csapatok nem estek egymásnak, de ez senkit nem érhetett váratlanul, hiszen a tét sem volt kicsi: a találkozó előtt a kilencpontos Chelsea mögött egyaránt hárommal állt a második, még továbbjutó helyre azonos eséllyel pályázó PAOK, a csütörtökön a Chelsea-től 1-0-ra kikapó BATE Boriszov és a Vidi is. Budapesten a kapuk nem igazán forogtak veszélyben az első 45 percben, a hazaiak viszont utólag is jogosan kérhetnek számon egy meg nem ítélt büntetőt: a török játékvezető, Ali Palabiyik nem vette észre a 32. percben, amikor Pontus Wernbloom egyértelműen a földre vitte Paulo Viníciust.
A térfélcserét követően azonnal magához ragadta az irányítást a Vidi, a gárda első budapesti El-góljára pedig nem is kellett sokat várni: négy Vidi-játékos összjátéka után a 49. minutumban a nyáron igazolt bolgár Georgi Milanov közelről a kapu rövid felső sarkába bólintott (1-0). Mivel kevéssel korábban a Chelsea is megszerezte a vezetést Boriszovban, e pillanatban egyedüliként állt az L jelű négyes második helyén az NB I bajnoka.
A hátralévő időben sem tudott komoly gólhelyzetet kialakítani a vendégcsapat, tehát a Vidi az utóbbi hetekben „lenullázta” a görög liga győztesét – megteremtve magának a reálisnál immáron jobb esélyt a tavaszi folytatásra.

A Vidi programja az Európa-ligában

L csoport 2018. szeptember 20. Vidi FC–BATE Boriszov 0-2 2018. október 4. Chelsea–Vidi FC 1-0 2018. október 25. PAOK–Vidi FC 0-2 2018. november 8. Vidi FC–PAOK 1-0 2018. november 29. BATE Boriszov–Vidi FC 18.55 (tv: Sport1) 2018. december 13. Vidi FC–Chelsea 18.55 (tv: Sport1) Az állás 1. Chelsea 4 4 0 0 6:1 12  2. Vidi FC 4 2 0 2 3:3 6    3. PAOK 4 1 0 3 4:5 3  4.BATE 4 1 0 3 4:8 3

Hosszú és Verrasztó is győzött Marseille-ben

Publikálás dátuma
2019.03.22 20:03

Fotó: AFP/DPPI/ Stephane Kempinaire
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen diadalmaskodott.
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen győzött a Golden Tour elnevezésű úszóverseny-sorozat marseille-i állomásának pénteki nyitónapján. A háromnapos viadal honlapjának beszámolója alapján a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 4:33.83 perces idővel, szezonbeli legjobb eredményével utasította maga mögé a mezőnyt. Ezzel az idővel a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon – ahol ebben a számban nem állt rajthoz – aranyérmet nyert volna. Verrasztó Dávid ezúttal 200 méter vegyesen 2:01.29 perces idővel győzött, 200 méter pillangón pedig a dél-afrikai Chad le Clos mögött 1:59.22-vel második lett. 
Szerző

Szlovák–magyar: 11 embert állított elő a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását.
A rendőrség 11 embert állított elő csütörtökön a szlovák–magyar EB-selejtező napján – írja az ujszo.com. Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a TASR-t arról tájékoztatta, hogy a mérkőzést veszélyesnek nyilvánították, ezért a biztonsági intézkedések keretében a rendőrség körülbelül 600 rendőrt és egy konfliktuselhárító egységet küldött az utcára, ezenkívül kutyás és lovas járőröket, valamint különleges járműveket is biztosított. „A rendezvény résztvevői nem sértették meg komolyabban a közrendet. A mérkőzés előtt a bevetett rendőrök kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak a közbiztonság megőrzése érdekében” – tette hozzá.  Mint mondta, a rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását. „A sportrendezvényekről szóló törvény értelmében a rendőrök kilenc magyarországi polgár számára róttak ki 150-től 200 euróig terjedő pénzbüntetést különböző szabálysértések miatt. Az érintett személyek pirotechnikai eszközöket akartak a stadion területére vinni, és több esetben nem tartották tiszteletben a biztonsági egységek utasításait” – mondta a szóvivő. A rendőrség egy magyarországi állampolgár ellen – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával – büntetőeljárást indított. „Hasonló szabálysértést követett el a közrend fenntartása ellen az a 28 éves nagyszombati szurkoló, aki a mérkőzés előtt egy teleszkópikus botot rántott elő, és a magyarországi szurkolókat provokálta” – közölte Linkešová. Az illetőt a rendőrségre szállították, ahol 200 eurós pénzbüntetést kapott.